Acasă Cultură Ansamblul Folcloric Romanaţi a reprezentat Romania la Festivalul Internaţional de Folclor din...

Ansamblul Folcloric Romanaţi a reprezentat Romania la Festivalul Internaţional de Folclor din Cehia, ediţia a-54-a

222

Ansamablul Folcloric Romanaţi, cel mai renumit grup de muzicanţi şi dansatori ce păstrează încă viu folclorul romanăţean a fost zilele trecute prezent la două evenimente deosebit de importante atât în ţară cât şi străinătate.

Caracalenii au participat la: Festivalul International de Folclor din Cehia, editia-54-a, perioada 11-13 iulie şi Festivalul Folcloric Internaţional „Intâlniri Bucovinene”, ediţia 25-a de la Câmpulung Moldovenesc, eveniment ce a avut loc în perioada 18-20 iulie.

Caracalenii au reprezentat aşa cu se cum se cuvine ţara noastră la Festivalul International de pe tărâmuri cehoslovace interpretând mai multe cântece şi dansuri populare ce au încântat publicul spectator venit într-un număr foarte mare, 4.000 de persoane.

„Am fost prezenţi în Cehia la invitația Federaţiei Naționale Folclorice din Republica Cehă la un Festival Internaţional, ajuns la a 54-a ediţie, un festival de tradiţie înfiinţat în 1958. A avut o perioadă de întrerupere datorită anumitor probleme politice de la nivelul fostei Cehoslovacii. Un Festival Internaţional deosebit prin anvergura pe care o are, ca şi eveniment, dar şi ca participare a formaţiilor folclorice, atât din Cehia cât şi din Slovacia. Invitaţi din afara spaţiului lor a fost: Ansamblul Folcloric Romanaţi din România şi acest lucru se datorează faptului că un foarte bun prieten, fiind directorul Centrului Cultural din Slobozia ne-a recomandat organizatorilor acestui festival şi deasemenea preşedintele Asociaţiei Cehilor din Romania, Nicolae Dedulea a fost cel care a sprijinit demersul către Asociația Folclorică din Cehia de a promova folclorul tradiţional românesc şi în special faptul că venim dintr-o zonă unde valorile patrimonului UNESCO sunt promovate a avut un atuu în plus pentru faptul că şi ei au Regiunea Moravia dansul VERBUNK care este înscris în lista patrimoniului UNESCO ca şi  CĂLUŞUL din România. Festivalul s-a desfăşurat într-un spaţiu destul de generos creat de comunitatea respectivă cu finanţare europeană”, a declarat Florian Teodorescu, managerul Centrului Cultural Municipal Caracal.

De asemenea şi la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, eveniment ce a avut loc  la Câmpulung Moldovenesc în perioada 18-20 iulie, Ansamblul Folcloric Romanaţi a fost prezent a zecea oară, devenind astfel un invitat tradiţional care a încântat publicul pe parcursul celor trei zile cât a ţinut evenimentul.

„Festivalul a fost înfiinţat în anul 1990 în Polonia de către etnograful Casei de Cultura a oraşului Pila Zbigniew Kowalski, festival care ulterior în anul 1999 a ajuns şi pe teritoriul ţării noastre iar astăzi începând de anul acesta sunt 6 ţări în care se desfăşoară acest festival fiind cel mai mare Festival Internaţional de Folclor sub această formă circuit care se desfăşoară pe teritoriul a şase ţări, acolo unde există comunităţi de oameni care au trăit în Bucovina. 

Festivalul a fost unul impresionant prin participare. Au fost patru grupuri din Polonia, patru din Ucraina, două din Republica Moldova, un grup din Ungaria. În România, în paralel cu Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene” s-a desfăşurat şi un festival intitulat „Comori de suflet”, un festival al Centrului Cultural Bucovina din Suceava inclus în cadrul acestui festival „Întâlniri Bucovinene””la care au participat peste 40 de formaţii tradiţionale din judeţul Suceava, o  participare extrem de numeroasă. Alături de toate aceste trupe şi Ansamblul Folcloric Romanaţi a fost invitat de onoare în cadrul acestui festival, având onoarea ca de fiecare dată şi cu ani în urmă să încheiem fiecare seară de la acestă mare manifestare desfăşurată la Câmpulug Moldovenesc. În ceea ce priveşte impresiile lăsate de acest festival este că de atâţia ani de când ne ducem la Campulung Moldovenesc suntem primiţi cu căldură, iubiţi şi apreciaţi la adevărata valoare”,a conchis Florian Teodorescu, managerul Centrului Cultural Municipal Caracal.

Andi Sarbu – P.R. Centrul Cultural Municipal Caracal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.