Acasă Interviu Interviu cu deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele PNL Olt, vicepreşedintele partidului la...

Interviu cu deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele PNL Olt, vicepreşedintele partidului la nivel naţional

518

„În locul unei fotografii cu Ponta sau Băsescu, de la investirea mea ca ministru al Culturii, aş prefera să le arăt nepoţilor mei o ilustrată cu Muzeul Ţăranului Român.”

Mulţi nu vor vrea să recunoască, dar adevărul este acesta: astăzi, în cadrul Partidului Naţional Liberal, deputatul Gigel Ştirbu, preşedinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, este o voce autorizată să ofere răspunsuri la temele actualităţii spaţiului public. Ca argument asupra greutăţii răspunsurilor sale stă şi poziţia de vicepreşedinte ales în cadrul ultimului congres al PNL, cât şi elementul principal din CV-ul domniei-sale: ministru al Culturii în Guvernul României. Întrebările nu sunt replici ale unor evenimente petrecute la Slatina, acolo unde, în planul dreptei s-au înregistrat câteva evenimente. Pur şi simplu, vă propunem în continuare o lectură liberă pe teme din agenda omului public, Gigel Ştirbu…

Cine candidează şi pe cine susţineţi drept candidat la preşedinţia României: Johannis Klaus sau Crin Antonescu?

– Candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale va fi stabilit de către Delegaţia Permanentă a PNL în următoarele două săptămâni. În ceea ce mă priveşte, aş vrea să vă spun că dacă ar fi să votez cu inima, aş alege Crin Antonescu, dacă ar fi să votez raţional, aş alege Klaus Johannis. Totuşi, votul meu va fi clar în favoarea lui Klaus Johannis, având în vedere că acestă este mandatul care mi-a fost oferit de către primarii liberali din judeţul Olt.

– Unde se va opri hemoragia internă din PNL, ce trimite în fundaţia lui Tăriceanu mulţi parlamentari liberali?

– Hemoragie internă a PNL este mult spus. Până la urmă migraţia unor parlamentari liberali către Tariceanu aş putea-o asemăna cu o mică zgârietură. Tendinţe de rupere a PNL au existat de foarte multe ori de-a lungul istoriei recente şi toate au eşuat, prin urmare nici această încercare nu va avea sorţi de izbândă, pentru că unele din principalele calităţi ale oamenilor care sunt în PNL sunt demnitatea şi loialitatea.

– Alegerea dumneavoastră ca vicepreşedinte al PNL e o premieră pentru liberalismul de la Olt. Ce vă propuneţi şi care sunt obligaţiile asumate odată cu această funcţie?

– Într-adevăr, este pentru prima dată când organizaţia liberală de la Olt are o funcţie politică de conducere la nivel central. Este mai mult decat o onoare pentru mine să fiu vicepreşedinte PNL, dar este în acelaşi timp o obligaţie să lupt pentru a face PNL Olt şi mai puternic decât este acum, iar un prim pas în acest sens a fost dovedit la alegerile europarlamentare din 25 mai, când PNL Olt a depăşit pentru prima dată media naţională a partidului.

Aveţi în prezent relaţii de natură personală cu fruntaşii pesedişti de la Olt?

– Nu.

– Dacă ar fi să alegeţi din două fotografii făcute la investirea dumneavoastră ca ministru al Culturii, una cu Băsescu şi alta cu Ponta, pe care aţi păstra-o pentru nepoţi?

– În locul unei fotografii cu Ponta sau Băsescu, de la investirea mea ca ministru al Culturii, aş prefera să le arăt nepoţilor mei o ilustrată cu Muzeul Ţăranului Român, care este unul din simbolurile ţării noastre şi a cărui înstrăinare am refuzat să o semnez, chiar în prima mea zi ca Ministru al Culturii, în ciuda presiunilor şi ameninţărilor exercitate la acel moment de catre Victor Ponta.

Trecerea PNL de la ALDE la PPE e traseism politic în grup?

– Aderarea PNL la PPE este o modalitate ca europarlamentarii liberali să poată reprezenta interesele romanilor la nivel european, într-o familie poltică mai puternică, ce, în mod practic, poate contribui la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor ţării noastre.

– Dacă aţi putea întoarce timpul, aţi face ceva pentru ca USL-ul să nu se rupă?

– Având în vedere comportamentul partenerilor de alianţă de la acel moment, PSD, de dorinţa lor de aservire a justiţiei, de promovare a legii amnistiei si graţierii, de alocare discreţionară a fondurilor bugetare în funcţie de culoarea politică a administraţiilor publice locale, ca sa enumăr doar cateva din motivele ruperii USL, consider că această sciziune era absolut necesară.

Alianţa cu PDL-ul e ciudată, privită din afară. Cum poate fi comentată atunci când e privită din interior?

– Atât din afară, cât şi din interior, alianţa cu PDL trebuie privită ca un fapt de normalitate într-o societate pe care ne-o dorim echilibrată şi democrată. Este o alianţă naturală prin care se va crea un partid unic care să coaguleze toate forţele de dreapta, singura alternativă pentru ca romanii să nu fie acaparaţi de tendinţele dictatoriale ale partidului-stat PSD.

Cunoaşteţi vreun primar liberal de la Olt pentru care băgaţi mâna în foc că nu se duce, cu sufletul, la PSD?

– În mod categoric, sunt foarte mulţi primari liberali în Olt, pentru care aş băga mâna în foc că nu vor pleca din rândurile PNL, oameni valoroşi şi demni, cu o bogată experienţă în administraţie.

Ioan Ciugulea a plecat din funcţia de vicepreşedinte al CJ Olt. Multe reproşuri la adresa dumneavoastră… Ce aveţi a spune?

– În spiritul respectului pentru vârsta şi vechimea în partid a domnului Ciugulea, prefer să nu răspund cu aceeaşi monedă unor reproşuri nefondate şi, aş putea spune, uşor patetice, având în vedere natura conferinţei de presă pe care o amintiţi.

– Dacă Ponta câştigă prezidenţialele mai sunt valabile biletele de avion din 2004 cu destinaţia Congo?

– În cazul puţin probabil în care Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, este de datoria fiecărui om politic de dreapta să lupte în continuare pentru respectarea democraţiei şi statului de drept, pentru anihilarea tendinţelor dictatoriale ale PSD, prin urmare, biletele de avion pentru orice altă ţară, nu sunt o opţiune.

Prea mulţi miliardari în închisoare sau în drum spre camerele cu paturi de oţel. O vânătoare de vrăjitoare sau statul de drept şi-a intrat în atribuţii?

– Atât timp cât în respectivele speţe, există hotărâri judecătoreşti definitive, a afirma că avem de a face cu o „vânătoare de vrajitoare”, înseamnă a contesta statul şi a-l îndrepta spre anarhie.

Există vreun lider pesedist care, odată intrat în PNL, să vă facă pe dumneavoastră să plecaţi de aici?

– Nici un lider pesedist sau din orice alt partid, fie el şi traseist, nu mă va face să renunţ la convingerile şi principiile liberale pe care le port în suflet.

Pe Iisus l-a vândut Iuda. Să respectăm proporţiile: de cine se teme preşedintele PNL Olt că l-ar putea vinde PSD-ului?

– Atât timp cât am încercat să mă înconjor de oameni cu caracter, nu mă tem de această eventuală trădare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.