Acasă Politic Cronică parlamentară despre ai noştri

Cronică parlamentară despre ai noştri

48

Darius Vâlcov prevesteşte eşecul unirii PDL cu PNL

În ultima vreme, mai ales după alegerile europarlamentare, PDL sau PNL au pus ţara la cale şi s-au gândit la refacerea Alianţei „Dreptate şi Adevăr”, formată, în 2004, din partidele amintitie. În acest sens, senatorul Darius Vâlcov a susţinut declaraţia politică, intitulată: „Românii nu au o memorie colectivă scurtă. Noua alianţă dintre PNL şi PDL e obligată cu o dare de seamă!”.

„Ceea ce s-a petrecut în primele zile după alegerile europarlamentare de duminică, 25 mai 2014, demonstrează că afirmaţiile lansate în spaţiul public de către colegi din Partidul Social Democrat, care au sugerat iminenta refacere a Alianţei D.A. dintre PNL şi PDL, nu au fost hazardate. În plus, aderarea liberalilor la Grupul popularilor europeni aduce încă un argument în spiritul existenţei unei negocieri întinse în timp, cu siguranţă, din vremea când liberalii se aflau cu drepturi depline în cadrul Uniunii Social-Liberale. Însă trecutul este trecut, iar orice intervenţie asupra sa nu poate influenţa cu nimic starea de fapt din prezent.
Nu contest alianţa care prinde contur între cele două partide politice, este un drept al asocierii garantat de Constituţie, însă aici, faţă de modul cum acesta se prezintă în prezent, se impune o clarificare de parcurs. Una care nu trebuie să ţină seama de proiectul politic viitor înainte de a analiza ce au putut face în perioada când au guvernat România, pentru cauza publică, cele două partide. Onest, cele două structuri sunt obligate de minima morală, atâta cât există în politică, să explice poporului român ce şi-au asumat, fiecare, din perspectiva reformării statului, a creşterii calităţii vieţii cetăţenilor în perioadele când au deţinut pârghiile instituţionale din această ţară. În caz contrar, în lipsa acestei asumări a timpului istoric respectiv, proiectul politic în care se regăseşte alianţa dintre PNL şi PDL este sortit eşecului.
Mă văd nevoit să insist asupra acestui aspect, să comunic, ori de câte ori am ocazia, cetăţenilor din colegiu, din judeţ şi din ţară elemente din agenda publică a celor în cauză, promovate atunci când prin vot au obţinut încrederea populară. Exact acele elemente care au fost ignorate imediat după ce PNL şi PDL au ajuns la guvernare. Un astfel de exerciţiu de memorie este necesar să fie promovat, atâta timp cât românii nu mai trebuie să fie minţiţi, aşa cum s-a întâmplat în guvernarea PNL – PDL. O guvernare pe care electoratul a pedepsit-o cu prisosinţă în nenumărate ocazii, ultima oară pe 25 mai 2014.”

Ştirbu dă afară doi primari din partid. Ce pune în loc?

Vineri, 13 iunie a.c., a avut loc sedinţa Delegaţiei Permanente Teritoriale a Partidului Naţional Liberal, Filiala Teritorială Olt. La această sedinţă s-au discutat şi rezultatele de la alegerile eruoparlamentare, validarea listei de delegaţi ai Filialei Olt la Congresul Extraordinar al Partidului Naţional Liberal din 27 – 28 iunie 2014, validarea mandatelor acordate de Delegaţia Permanentă delegaţilor la Congres în ceea ce priveşte susţinerea lui Klaus Iohannis la funcţia de Preşedinte al PNL, aderarea la PPE şi fuziunea cu PD-L, cât şi propunerea Biroului Politic Teritorial de excludere din partid a lui Ion Sofaru, primar al comunei Văleni şi a lui Gicu Cranta, primar al comunei Gura Padinii. În urma dezbaterilor, cu o majoritate din numarul de voturi al celor prezenţi, s-a validat lista celor 29 de delegaţi ai Filialei la Congres şi s-au luat urmatoarele hotărâri: mandatarea delegţilor cu vot „pentru” sustinerea lui Klaus Iohannis la funcţia de preşedinte al PNL, mandatarea delegaţilor cu vot „pentru” aderarea la PPE, mandatarea delegaţilor cu vot „pentru” fuziunea cu PD-L şi excluderea din PNL a primarilor Ion Sofaru şi Gicu Cranta.

 

Ştirbu a descoperit un schelet în şifonierul cu trofee al stângii din România

În cel mai recent comunicat de presă emis de deputatul Gigel Ştirbu, acesta se întreabă „Oare cum sărbătoreşte Ion Iliescu cei 24 de ani de la Mineriadă?”, întrebare care ar merita un răspuns, dar poate cel din întrebare încă formulează răspunsul.

„În ceea ce mă priveşte, fac parte dintre cei care consideră acel trist eveniment a fi o comemorare. De ce ? Pentru că România devenise liberă în decembrie 1989, iar libertatea plătită atât de scump fusese furată fără nicio remuşcare de Ion Iliescu. Sunt convins că parte dintre feseniştii de atunci, pesediştii de astăzi, aniversează acele evenimente şi acum, deoarece pentru ei mineriadele au fost un succes politic care s-au bazat pe un succes organizatoric. Ce este condamnabil azi e faptul că nici după 24 de ani de la acel trist eveniment, vinovaţii nu sunt pedepsiţi în justiţie şi că nu au nicio remuşcare pentru faptele de care au fost direct responsabili atunci. Dar nu pot să nu remarc că dl Ion Iliescu are astăzi conştiinţa împăcată şi, probabil, încă le mulţumeşte, în barbă, minerilor care, în 1990, au cotonogit cu bâtele populația civilă și au demonstrat atunci că sunt „o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu”, spune Gigel Ştirbu.

Marian Jean Marinescu, pledoarie pentru sistemele europene de radionavigaţie prin satelit Galileo şi EGNOS

În Parlamentul European, eurodeputatul Marian Jean Marinescu a militat, prin întocmirea de rapoarte, pentru o circulaţie sigură. În PE, au fost adoptate două directive ce permit lansarea unor sisteme de navigaţie prin satelit ce ajută la creşterea gradului de precizie şi vin vine în sprijinul serviciilor de intervenţie şi de poliţie.

Marian Jean Marinescu, având şi calitatea de vicepreşedinte ale Grupului PPE din Parlamentul European, a fost invitat la a treia ediţie a conferinţei internaţionale “European Space Solutions” (din 11-13 iunie, la Praga), conferinţă la care au mai participat şi primul-ministru ceh Bohuslav Sobotka, Antonin Prachar, ministrul Transporturilor (Cehia), Karel Dobeš, ministrul adjunct al Transporturilor (Cehia), Paul Weissenberg, director general adjunct, Directoratul General pentru Întreprinderi şi Industrie (Comisia Europeană), Carlo des Dorides, director executiv, Autoritatea Europeană de Supraveghere a Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GSA), Didier Faivre, director pentru programul Galileo și activităţi privind navigaţia, Agenţia Spaţială Europeană. Conferinţţa a fost organizată de Comisia Europeană şi GSA.

Sistemele europene de radionavigaţie prin satelit Galileo şi EGNOS sunt vitale în domeniul transportului. Uniunea Europeană trebuie să impună prin legislaţie utilizarea Galileo şi EGNOS în transportul european terestru şi aerian. Cel mai bun exemplu în acest sens este sistemul eCall şi asigurarea compatibilităţii acestuia cu Galileo și EGNOS, pentru care Parlamentul European a insistat cu succes, a declarat eurodeputatul Marian Jean Marinescu

eCall, din 2015
Din 2015, autovehiculele vor putea apela automat serviciile de urgenţă în cazul unui accident grav utilizând. Acest sistem, bazat pe tehnologia de radionavigaţie prin satelit, apelează singur numărul european unic de urgenţă 112, transmiţând serviciilor de urgenţă locul în care se află vehiculul. Datorită acurateţei mult mai mari a viitorului sistem Galileo faţă de GPS-ul american şi de cel rusesc GLONASS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.