Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

54

A murit Paul Matiu
Directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”, din Slatina, Paul Matiu, s-a stins tragic din viaţă luni, 9 iunie 2014. Cauza decesului: infarctul. Mai mult, omul puternic cu acelaşi nume îşi pierduse mama în urmă cu câteva zile. Luni, întors de la mormântul celei care i-a dat viaţă, Matiu le-a cerut celor dragi, de acasă, să-l lase câteva clipe singur, în camera sa. Ulterior, membrii familiei au sesizat că este ceva suspect cu acesta, dar intervenţia lor şi a cadrelor medicale venite de la ambulanţă a fost tardivă. Omul de cultură, Paul Matiu avea cu puţin peste 60 de ani, iar în decursul vieţii sale s-a dedicat total literei şi spiritului românesc. Dumnezeu să-l ierte!

Un sediu de relaţii cu publicul cam mare. Mult prea mare
Municipalitatea slătineană găseşte, până la urmă, o utilitate pentru fostul sediu al Băncii Naţionale a României. Imobilul, situat la jumătatea dealului, nefolosit de când s-a restructurat BNR, trecut în patrimoniul reşedinţei de judeţ în timpul mandatului primarului Vâlcov, ar putea să devină centru de relaţii cu publicul. Ideea se regăseşte în Strategia de Dezvoltare a Slatinei 2014-2020, dar iniţiativa e greu de pus în practică. Asta, pentru că funcţionează legea proporţiilor arhitecturale. Clădirea primăriei e mult mai mică decât cea a centrului în cauză, iar să modernizezi un edificiu ca fostul sediu al BNR, numai pentru un ghişeu de relaţii cu publicul, e totuşi mult. Prea mult!

Încă o încercare pentru centrul vechi
Pentru că centrul vechi al Slatinei rămâne o zonă pustie, în care sentimentul de muzeu în aer liber e o certitudine, municipalitatea vrea să interzică terasele stradale în partea de sus a oraşului, pentru a permite existenţa acestora doar în vale, acolo unde e nevoie de vizitatori, de oameni cât mai mulţi prin zonă. Chiar şi aşa, e destul de greu să fie readus la viaţă un ansamblu rezidenţial care a încetat de mult să mai fie o zonă atractivă pentru tumultoasa capitală a judeţului, cea care şi-a mutat arterele principale în noua zonă de centru, încă de acum două decenii. E ca-n povestea cu întoarcerea mortului de la groapă…

De la Inspectoratul Şcolar Olt, una tare…
Capacitatea e ca şi începută. Bacalaureatul nu mai bate la uşă, pentru că a intrat peste noi. Febra examenelor a cuprins pe toată lumea. Pentru a detensiona situaţia şi a crea o stare de voioşie, în rândul celor ce sunt pe cale să susţină şi doar atât examenele în cauză, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a iniţiat un proiect european cu o valoare de o sută de miliarde lei vechi, în parteneriat cu ISJ Bacău şi cu o federaţie naţională a asociaţiilor de părinţi. În acest sens, vor fi organizate pregătiri cu toată lumea: cu elevii, cu profesorii din cele două zone ale ţării. Ideea e că pentru anul acesta nu e de aşteptat nici un rezultat, iar la capătul implementării proiectului, peste câţiva ani, de câştigat vor câştiga doar partenerii de la catedră, din cele două judeţe. Care se vor umple de bani. Că, doar d’aia avem bani de tocat de la U.E.!

Constanţa o are pe Simona Halep, noi pe Florina Radu
Isteria naţională, denumită Simona Halep, se stinge greu. A înebunit poporul! Televiziunea varanului a transmis meciul pierdut de a noastră, fără drept de apel, în faţa rusoaicei Sharapova. Din păcate, Ponta a fost degeaba la Roland Garros şi a ratat ocazia să-şi facă o poză cu trofeul. Ghinionist al dracului, maimuţoiul care a fost şi la Eurovision, acolo unde premiul cel mare l-a luat femeia cu barbă, Conchita Wurst. Oltenii ar trebui să fie mândri! Tot de nişte fete ale lor: Luminiţa Turcin tocmai a fost medaliată cu bronz la campionatul european de box, în timp ce Florina Radu a luat argintul la o altă categorie, la aceeaşi competiţie. Pe fetele de la CSM Slatina, adevărate performere, aici, la noi, nu le bagă nimeni în seamă. Din păcate, lipsa de implicare a autorităţilor este de neînţeles. Exact aceleaşi autorităţi care spun în piaţa publică cât sprijin acordă ele sportului oltean.

O victorie de moral, la capăt de play-off
După un comportament ciudat în play-off, elevii lui Oprescu de la FC Olt Slatina au salvat impresia dezastruoasă produsă în confruntarea cu cele cinci partenere de competiţie, în ultimul meci. Atunci când, pe teren propriu, slătinenii au învins la limită, cu 1-0, pe nou-promovaţii în prima ligă a fotbalului românesc, cei de la ASA Târgu Mureş. Chiar şi aşa, ultimul loc, şase din şase, a fost al lor. Ca circumstanţe, trebuie spus că slătinenii, neavând nici o grijă a retrogradării, au rulat pe parcursul play-off-ului mai mulţi tineri din lot, şi, trebuie s-o recunoaştem, n-au avut nici o clipă gândul promovării…

WC-ul public de la Slatina e mic copil…
…pe lângă cel de la Râmnicu-Vâlcea, la care se lucrează de zor în aceste zile. Acesta, dotat cu încălzire prin pardoseală, cu faianţă, gresie, apă curgătoare, chiar şi hârtie igienică, va avea un preţ final de achiziţie de 73 de mii de euro. Al nostru din oraş, abia dacă sare de 20 de mii de euro, iar de realizarea lui, cu amplasare cu tot, între poştă şi Romtelecom, nici măcar nu s-a ocupat municipalitatea. Ci, o companie privată care a suportat investiţia, dar nu şi bâlciul. Aşa că, cei care clevetesc pe margine trebuie să ia aminte că la alţii se poate mult mai scump. Ca în reclama aia la frigiderele, televizoarele vândute unui bolnav dintr-un ospiciu. Mai ţineţi minte: „Scump, doamnă, scump!”?

Primarul Barbu, de la Corabia, se ţine peste timp de ceea ce a promis
Cel mai aşteptat proiect investiţional al Corabiei a trecut de pe planşetă pe şantier. În oraşul de la Dunăre a început efectiv treaba la lucrarea de aducţiune a conductei principale în localitate. Investiţia, realizată de o firmă nemţească, pe o lungime de 45 de kilometri, este estimată a fi gata anul viitor. De pe urma noului serviciu de utilitate publică vor beneficia 6.700 de case, 2.500 de apartamente şi 28 de obiective publice. Chiar dacă se bat unii cu cărămida în piept, în prezent, că ei ar fi făcut nu ştiu ce minuni pentru realizarea acestei investiţii, meritul exclusiv este al fostului primar, Teodor Barbu, cel care a făcut primii paşi, cei decisivi în atragerea acestei investiţii, atât de aşteptată în oraşul în care primar este acum unu’ Oane…

Consiliul Judeţean îi pedepseşte. Aşa le trebuie!
Locuitorii unor comunităţi urbane şi rurale din Olt, cum ar fi cei din Balş, Studina, Crâmpoia, Mihăeşti, Traian, sunt aspru pedepsiţi de administraţia judeţului Olt. În fapt, aceşti oameni primesc nuieluşe peste palme pentru că în ziua alegerilor europarlamentare au făcut altceva decât trebuie, atunci când au votat pe dracu în praznic şi nu pe tatăl lui, cel care veghează la lista USL-ului. Din păcate, cei ce credeau că această practică insurecţională a dispărut din obiceiurile administraţiei oltene se înşală foarte mult. Ea dăinuie peste timp, ca un semn de cinism în faţa căruia nu poţi să te opui, atâta timp cât puterea serveşte, preferenţial, doar pe unii, doar pe alţii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.