Acasă Politic Crin Antonescu. La Slatina. Liberalii şi-au propus 20% la europarlamentare

Crin Antonescu. La Slatina. Liberalii şi-au propus 20% la europarlamentare

40

În prima zi a ultimei săptămâni de campani, pe 19 mai a.c., preşedintele PNL, Crin Antonescu s-a aflat într-o vizită electorală în municipiul reşedinţă de judeţ. Acesta a fost însoţit de Klaus Johannis şi eurocandidaţii Eduard Hellvig, Cristian Buşoi şi Claudia Benchescu. Programul de vizită în Slatina a început cu o şedinţă cu cei 19 primari liberali pe care partidul îi are în judeţul Olt, a continuat cu întâlnire cu membrii şi simpatizanţii formaţiunii politice, la Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina şi s-a încheiat cu o conferinţă de presă susţinută de Crin Antonescu şi Gigel Ştirbu, preşedintele PNL Olt, la sediul partidului din Slatina. 

Liberalii văr să câştige europarlamentarele, dacă nu… prezidenţialele

Crin Antonescu, preşedintele PNL, nu se află la prima vizită în reşedinţa judeţului Olt. Acesta a lăudat, din nou, frumuseţea municipiului Slatina. Dar nu pentru asta a venit liderul liberalilor, ci pentru a efectua o vizită electorală. În scurta sa vizită, Crin Antonescu a trecut pe la sediul Partidului Naţional Liberal, vecin de scară cu PSD, unde s-a întâlnit cu cei 19 primari care au fost aleşi sub sigla PNL. Apoi, liderul liberalilor, Klaus Johannis şi alţi lideri centrali ai liberalilor. Pe lângă tema europarlamentarelor, Crin Antonescu nu s-a abţinut să nu-i pomenească şi pe principalii adversarii politici actuali: preşedintele României, Traian Băsescu, şi premierul Victor Ponta.

„În această campanie dorim să lucruri de conţinut, legate strict de lucruri pentru care le cerem românilor votul pe 25 mai. Noi avem pus în dezbatere publică un program «Prosperitate, Naţiune, Libertate», avem candidaţi dintre care cei aflaţi în mandat europarlamentar au prezentat peste tot pe unde s-a putut un raport al activităţii lor. Am prezentat de asemenea intenţiile şi opţiunile noastre concrete în legătură cu temele europene. În Parlamentul European nimeni nu va întreba când intră Băsescu la puşcărie sau dacă e bine sau nu să sariu cu paraşuta. În aceste alegeri PNL este mai mobilizat şi mai determinat decât la oricare alte alegeri la care el a participat, o spun ca un om care particip la campanii din mai 1990. Niciodată PNL nu a fost mai motivat şi mai mobilizat pentru această bătălie electotală cu multiple semnificaţii”, a declarat Crin Antonescu.

Crin Antonescu nu a încheiat acest subiect fără să nu facă o promisiune referitoare la rezultatul pe care îl aşteaptă liberalii la novel naţional:

„Dacă nu obţinem cel puţin 20%, demisionez din funcţia de preşedinte al partidului. Ceea ce nu înseamnă că nu sunt implicat în continuare în viaţa acestui partid, că nu rămân în el, că nu lucrez pentru el, dacă s-ar întâmpla aşa ceva. Eu am spus că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, voi demisiona după ce voi avea grijă, ca toţi cei care au făcut ca acest rezultat să nu fie atins, să fie schimbaţi”.

Dar, acesta a venit şi cu precizări, care fac ca promisiunea să fie anulată de asigurările date de liderul liberalilor:

„Unu’ la mână: vom face 20 %; doi la mână: şi dacă nu vom face 20 la sută, aici nu este vorba de Antonescu este vorba de PNL. Eu n-am spus niciodată că dacă nu facem 20% nu mai candidez la președinție. Eu am spus o chestiune de management al partidului, sunt managerul partidului, am convenit cu fiecare președinte niște ținte realiste și nu pot să le cer președinților de organizații: «domn’e, uite ce-i, ți-ai asumat scorul ăsta, răspunzi» și eu să nu fac asta. Acest partid îi stă în gât şi lui Ponta, cum i-a stat şi lui Băsescu înainte şi cum de altfel continuă să-i stea. Domnule, este o iluzie ideea că dacă Antonescu păţeşte ceva, au scăpat de PNL. Acest mesaj este unul pe care îl transmit de multă vreme, ei nu au scăpat de PNL”, a mai spus Antonescu.

 

Încă nu toţi primarii pleacă din PNL

O altă temă abordată în conferinţa de presă a fost cea legată de plecarea unor primari liberali în barca PSD. Antonescu a ajuns la concluzia că :

„Un primar este ales de comunitatea lui pe nişte culori politice, indiferent care sunt acelea. N-are nici un rost, nu foloseşte nimănui, este un lucru penibil ca având o guvernare de altă culoare să începi cu presiuni asupra acelui primar, căruia legea nu îi permite oricum să se înscrie în alt partid, deci ajungem la nişte lucruri perverse şi cu totul nedemocratice, iar una peste alta pot să vă spun că Partidul Naţional Liberal a avut la alegerile locale din 2012 aproape 850 de primari în România, beneficiază astăzi, tot la nivel naţional, de susţinerea integrală a 800 dintre ei. La Olt, eu am văzut 19 oameni hotărâţi pe care nu cred că putea să îi aducă domnul Ştirbu cu forţa, vă garantez că nici eu, Iohannis cu atât mai puţin”.

Antonescu nu mai vrea alianţe, ci majoritate

Un ultim subiect abordat a fost cel al alianţelor. După episodul cu victoriosul USL, Crin Antonescu a declarat că nu mai doreşte alianţe noi şi că toate alianţele de până acum au meritat şi că nu are decât un mic regret, acela că alianţa USL nu şi-a dus la final proiectele. Acesta a precizat că îşi doreşte realizarea unei majorităţi în parlament şi speră că mulţi gândesc ca el.

„Eu, alianţele mi le-am cam făcut. Am făcut cam toate alianțele posibile, nu regret. Nici Alianţa D.A., care trebuia făcută și care și-a atins scopul, nici alianța USL, care trebuia făcută și care și-a atins o mare parte din scop. Acum, nu cred, însă, că mai este momentul alianțelor, nu avem în vedere nicio alianță, avem în vederea construirea unei majorități, pentru prezidențiale și bineînțeles pentru un alt guvern. Noi am rămas pe pozițiile de principiu, pe pozițiile fundamentale pe care ne situăm de ani de zile. Pentru aceste poziții, pentru aceste obiective, pentru aceste principii am făcut sau am desfăcut alianțe. Am făcut USL ca să ne opunem tentativei lui Băsescu și a PDL-ului de a face un partid stat în România. Am pus capăt, forțați, USL, pentru că nu am acceptat tentativa domnului Ponta și a PSD-ului de a reface un partid stat în România. Am susținut anumite politici, atât în domeniul economic cât și în domeniul administrativ, cu consecvență, nu le-am dat portul Constanța, de exemplu și pe acelea le susținem și acum. Am susţinut anumite poziții legate de statul de drept, de regimul justiției independente, pentru care ne-am bătut cu Traian Băsescu și pentru care ne vom bate cu Victor Ponta”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu a plecat din Slatina mulţumit de campania electorală realizată de liberalii olteni, care au arătat că nişte eurocampioni rămân împreună, indiferent de vremurile şi tentaţiile de pe scena politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.