Acasă Politic Bilanţul euro-campaniei de la Olt. Candidaţii olteni la europarlamentare: campanie cu gloanţe...

Bilanţul euro-campaniei de la Olt. Candidaţii olteni la europarlamentare: campanie cu gloanţe oarbe

149

S-a mai terminat o campanie electorală, de data aceasta cea pentru alegerile europarlamentare, care a fost plină de peripeţii şi de foarte puţine teme europene abordate. Pentru unele partide cele mai importante teme au fost bannerele, pentru altele atacurile virulente, pentru altele datul cu maşina de teren pe post de DD-mobil. Cu toate acestea, important e ca alegătorii să fi înţeles ceva din această campanie şi să ştie cum şi cu cine să voteze, pentru cu de proiecte şi idei pentru rezolvările problemelor comunităţii oltene, încă nu a venit nimeni.

Mesh-ul discordiei peneliste

Campania PNL Olt a fost mai mult campania mesh-urilor, acele rufe publicitare care sunt întinse pe clădiri. Principalii vinovaţi pentru vandalizare au fost social-democraţii olteni, după acuzele aduse de liberali. Însă, totul s-a terminat cu bine, lângă mesh-ul cu candidatul PNL a avut loc şi giganticul mesh cu prim-ministrul României, un potenţial candidat la preşedinţia ţării, Victor Ponta. La nivel naţional, PNL vine cu sloganul „Dăm ceasul României pe Ora Europei”, iar la nivel local, cu sloganul „Din Olt în Europa” sau „Oltenii votează PNL”. Candidatul oltean al liberalilor este Cătălin Rotea, fost prefect de nota 10, aflat pe poziţia 15 a listei din buletinul de vot.

Mihai Viteazul din Cluj, „candidatul” PSD Olt…

Pe Bulevardul Nicolae Titulescu din Slatina, pe partea de nord a Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, la intersecţia semaforizată, şade panoul cu afişul în care Mihai Viteazul, în formă de statuie ecvestră, se mândreşte că este român. El, da! Atâta timp cât şi-a dat capul pentru poporul său. Totuşi, statuia ecvestră din Cluj are nevoie de reparaţii ample la soclu. Social-democraţii au fost acuzaţi că se folosesc de elemente naţionale, cum ar fi părţi din scutul mic al stemei României sau poze luate de pe internet. Însă, PSD este un partid puternic şi nu a răspuns la acuzaţii, ci a continuat campania electorală. Siguri pe ei şi pe rezultatele de până acum, pesediştii se îndreaptă, din nou, către o altă victorie, chiar dacă niciun pesedist oltean, mândru că este român, nu a canditat pe listele partidului condus de premier.

PMP a făcut mişcare

La Olt, candidatul Partidului Mişcarea Populară este Marian Vasile, primarul comunei Studina, care vrea să stopeze avântul pe care şi l-a luat partidul condus de Victor Viorel Ponta. Marian Vasile, preşedintele PMP Olt ocupă locul 15 pe lista PMP din buletinul de vot. PMP Slatina a ales să nu meargă prin zonele aglomerate, prin centru sau Esplanadă, ci prin cartierele de blocuri, acolo unde se poate vedea mai bine în ce condiţii trăiesc alegătorii şi ce nevoi au aceştia. Prin acest mod de a face campanie, PMP Slatina a mers prin majoritatea cartierelor, încercând să-i convingă pe slătineni că ei şi locuitorii judeţului Olt vor avea un sprijin din partea PMP. La fel ca pe afişele PSD, şi pe afişele PMP se află persoane care nu candidează, însă sunt un factor important de imagine, cum ar fi Elena Udrea.

PRM prin târguri şi oboare

Vasile Popa este candidatul Partidului România Mare. Acesta a ales să facă o campanie decentă, fără să atace acid contracandidaţii. Alături de echipa sa de campanie, acesta a preferat să meargă prin câteva târguri săptămânale din Osica, Câmpu Mare şi Potcoava. Promisiunea pe care acesta a ridicat-o la fileu, în caz că va ajunge eurodeputat în Parlamentul European, este aceea că va face cabinete speciale pentru integrarea romilor în societate. Pentru a încheia campania cum se cuvine, la Slatina a fost prezent şi liderul Corneliu Vadim Tudor.

Radu Orzaţă, şoferul de serviciu al DD-mobiliului

Campania PP-DD la Olt a fost una discretă, destul de discretă, extrem de discretă, până când Dan Diaconescu a venit din Italia sau din alte peninsule şi l-a plagiat pe Papa Ioan Paul al II-lea, primul papă care a beneficiat de un autoturism creat special pentru a se deplasa prin băile de mulţime… credincioasă şi nu numai. Dan Diaconescu l-a adus şi pe Radu Orzaţă, candidatul PP-DD la europarlamentare, pe post de şofer. Campania electorală a partidului în cauză a constat în câteva afişe care au respectat regula panotajului, în rest foarte multă linişte. Aşa e când OTV-ul nu se mai vede la TV.

Oltenii sunt pregătiţi să ţină ştampila marcată cu semnul „VOTAT”, sunt pregătiţi să se uite pe „catalogul cu semne grafice şi nume”, celebrul buletin de vot, sunt pregătiţi să introducă documentul în urnă şi să aştepte ca cineva să vină peste alţi cinci ani să le spună ce contracandidat este de vină pentru răul mers al judeţului Olt. În nemuritoarea speranţă, până la următoarele alegeri europarlamentare, credem că măcar un singur oltean, chiar şi forţat, va spune „Mândru că sunt român!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.