Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

58

Puşi pe hartă de Cătălin Mihalache

Oltenii au dat-o în bară cu proiectul „Punem judeţul Olt pe hartă”, promovat acum vreo doi ani de nişte băieţi veseli de la USL. De această construcţie s-a ales praful, iar pulberea lui a fost luată de apele învolburate. Noroc au avut oltenii, cât cuprinde, în finala de pe ProTV – „Românii au talent”. Aici, caricaturistul Cătălin Mihalache, de fel din Milcov, a câştigat un premiu pentru originalitate în valoare de zece mii de euro. Cu siguranţă impozabili cu 16% de guvernul condus de Victor Ponta. Artistul se va întoarce pe uliţă la el, şipentru o bună perioadă de vreme nu-l va mai băga nimeni în seamă. Asta pentru că în Olt, la nivelul instituţiilor de cultură, până acum nimeni din cei care conduc bugetele d epe aici n-a găsit, măcar un post de portar, pentru talentatul Cătălin de la Prooroci, satul din comuna Milcov unde acesta îşi duce viaţa de zi cu zi. Peste stradă de cimitir, cu trei cârduri de gâşte la poartă.

Aceste ape, pâraie umflate de gunoaiele noastre de zi cu zi

În a doua săptămână a lunii mai, în judeţul Olt a plouat. A tornat cu găleata, iar pe câmpuri, acum, după ploaie, zici că cineva a repornit sistemul de irigaţii. Prin sate, pe văi şi pe şanţuri e mizerie cât cuprinde, semn că problema aia denumită generic „simţul gospodăresc”, prin care pot fi preîntâmpinate consecinţele accentuate ale unor dezastre naturale, e una de care oltenii se feresc mai rău decât de râie şi păduchi. Altfel, cam tot judeţul, în clipa de faţă, este, cu câteva excepţii, o groapă de gunoi, una pe care autorităţile de mediu nu o văd pentru că e politică treaba şi nu e frumos să deranjăm primarii încapabili, iar din alt punct de vedere autorităţile judeţene nu pot deranja cu vorbe şi cu sfaturi nişte domni primari care sunt atât de ocupaţi cu privitul pe fereastră, în aşteptarea banilor de la guvern sau de la Uniunea Europeană.

Ponta nu mai vine. Poate face bine…

Campania pentru alegerile europarlamentare s-a dus. De parcă nici nu ar fi fost. În consecinţă, la capăt de drum, unii fac bilanţuri pentru a vedea ce a fost şi ce va mai fi. Cea mai tare aventură politică e în dreptul social-democraţilor olteni, cei care l-au aşteptat pe Victor Ponta în vreo două ocazii şi trei rânduri pentru a fi alături de ei. Lucru care, desigur, nu s-a întâmplat. Fără să existe o explicaţie care să justifice amânarea vizitei în judeţ, preşedintele PSD primeşte, aşa, pe muteşte, o bilă neagră din partea celor care îi sunt parteneri de drum politic, din judeţul cu nume de apă curgătoare. Ce bine le-ar sta alor noştri să pună de-o revoltă, pentru că motive sunt destule…

La Corabia, în sfârşit, creşte ceva: cota Dunării

În oraşul – port, cel care pe vremuri era independent din punct de vedere economic, astăzi e jale şi pustiu. Cu o administraţie nătângă, deloc ancorată în problemele comunităţii, atentă doar la satisfacerea clientelei, Corabia de astăzi cunoaşte şi ea o… împlinire. Este vorba, de fapt, de creşterea iminentă a cotelor Dunării, datorată unor factori externi. Mai precis inundaţiilor care au asaltat spaţiul fostei Iugoslavii săptămâna trecută. În consecinţă, se pot lăuda şi ai noştri că au reuşit să ridice ceva. Un ceva care nu foloseşte decât braconierilor piscicoli, care pe deasupra mai aduce şi pagube în dreptul culturilor agricole de pe malul românesc aferent judeţului Olt.

Pe Dan Diaconescu nu-l mai aplaudă nimeni

La sfârşitul celei de-a doua săptămâni din mai, pe la Olt, în ceea ce s-a vrut a fi un turnir electoral de excepţie s-a aflat caracaleanul Dan Diaconescu. Însoţit de ai lui, acesta n-a mai provocat stările sufleteşti pe care le transmitea altădată, iar încercările sale de a transmite emoţii poporului oltean au sfârşit înainte de a începe. Oamenii l-au învăţat cine este, iar priza sa la public nu mai are nici măcar forma umbrei acţiunilor sale de acum câţiva ani, atunci când unii dintre români chiar credeau în cei douăzeci de mii de euro promişi de Dan Diaconescu sau în alte fantasme necesare unei populaţii care se simte abandonată de vremelnicii conducători.

Alţi doi primari liberali sunt cu sufletul în ceva ce nu mai există: USL

Fără să se mai fi apelat la faimoasa conferinţă de presă, cea în care se fac fotografii cu liderii momentului din PSD Olt, doi primari liberali olteni au declarat în spaţiul public susţinerea pentru USL, varianta PSD. Domnii cu apucături de paznici de pe centurile politicii româneşti sunt Viorel Măgureanu, de la Ştefan cel Mare şi Gigu Cranta de la Gura Padinii. Ambii edili au reuşit, fără eforturi foarte mari, să intre în categoria oamenilor politici de succes ce nu vor avea niciodată probleme grave la coloana vertebrală. Pentru că, în politică nu poate să te doară niciodată ceva ce nu ai…

La capăt de play-off, FC Olt a ucis speranţa

După etapa din play-off în care au întâlnit, acasă, echipa pesedistelor din Craiova, ai noştri de la FC Olt au mai picurat puţină tristeţe pe blatul marilor speranţe. Cu eşecul din faţa celor de la CS U Craiova, slătinenii sunt pe locul şase din şase combatante cu pretenţii la promovare. Situaţia e tristă în condiţiile în care pretenţiile de a accede în prima ligă păreau la un moment dat îndreptăţite. Asta pentru că prestaţia din sezonul regular, cel puţin în ultima parte a acestuia, fusese foarte bună, iar nimic nu anunţa catastrofa fotbalistică ce urma să vină. Cea mai mare pierdere se înregistrează în dreptul publicului spectator care de acum încolo va cântări atent, sâmbătă de sâmbătă, dacă trebuie să mai meargă sau nu la stadion să-i vadă pe cei care uneori confundă teatrul liric cu jocul de fotbal.

Primarul de la Potcoava a tăiat panglica la munca altora..

Cu ocazia unui tămbălău electoral, desfăşurat în comuna Potcoava, la care au venit oficialităţi ale judeţului Olt, s-a inaugurat ceva ce este dar încă nu există în totalitate: Centrul Medical de Permanenţă. Cu foarfeca înainte a luat cu asalt panglica inaugurală, cu eşarfa tricolor pe piept, mai iute de picior decât preşedintele Consiliului Judeţean Olt – Paul Stănescu, mai sprinten decât Victoriţa Diaconescu, directorul DSP-ului, primarul Emanuel Enăchioaia. Chiar dacă omul şi funcţia în persoană nu au nici o contribuţie la reabilitarea clădirii, cât nici la dotările care au fost făcute şi care vor mai exista de acum încolo. Altfel, tămbălăul organizat în cinstea balamucului a continuat cu aspirantul Costinel Alecsandrescu, cel care cântă dinspre Doina Oltului, ori de câte ori are judeţul şi partidul nevoie de serviciile sale. Şi, uite aşa, „Musca la arat”, o fabulă vestită, s-a transformat în „Primarul la tăiat”… panglici inaugurale, evident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.