Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

283

Dan Oprescu, mai bun decât Ioan Ovidiu Sabău

Sâmbătă, la Slatina, au jucat fotbal, şi nu ţurca, aşa cum o făceau altădată, băieţii de la FC Olt împotriva celor de la ASA Târgu-Mureş. Adversari titraţi, echipă cu greutate, pretenţii mari… N-a fost aşa, pentru că, anihilaţi tactic, impecabil, mureşenii s-au recunoscut învinşi la capătul drumului lor făcut până la Slatina. Mai mult decât atât, cronicile post-partidă remarcă evoluţia bună a slătinenilor, laudă marcatorul golului, însă, de data asta, meritul pentru victorie este aproape exclusiv al antrenorului de la gazde, Dan Oprescu, cel care, printr-o dispunere corectă în teren, a reuşit să anihileze tactica mult-titratului Ioan Ovidiu Sabău. Un antrenor care, la un moment dat, a cochetat chiar şi cu echipa naţională…

Toată lumea îl laudă, dar de dat afară tot l-au dat…

Săptămâna trecută, printre alte acte normative, Guvernul României, prin primul-ministru Victor Ponta, a semnat eliberarea din funcţie a prefectului judeţului Olt, Cătălin Rotea. O situaţie ciudată pentru deja fostul demnitar oltean. Cu câteva zile înainte să fie demis, exigentul Raed Arafat îl lăuda într-o video-conferinţă pe prefect. La alte zile după întâmplarea… întâmplării, senatorul Darius Vâlcov îl aprecia şi el, uşor maliţios, pe acelaşi Rotea. Ce-o înţelege oare poporul din aceste situaţii absurde, în care principiile logicii funcţionează în sens invers decât normalitatea întâlnită în cotidian?

Oltul, un judeţ şi cu probleme penale

Oltenii sunt oameni aprigi. Doar în ultimele zile mişcarea de intrare a acestora în penitenciarele patriei a cunoscut o efervescenţă aparte: unul de-al nostru, agent la penitenciarul Colibaşi, a fost prins de cine trebuie cu droguri la  purtător, care urmau să fie plasate în închisoare. Mai departe, doi tineri din Fărcaşele au fost arestaţi pentru tâlhărie, în timp ce pe la Drăgăneşti-Olt trei bărbaţi au fost căutaţi şi găsiţi pentru că aveau de ispăşit cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor. Ulterior, un tânăr din Deveselu, unul din Băbiciu, au fost duşi într-o zonă răcoroasă, pentru că aveau prea mare drag de bormaşini, aparate de sudură, motoare electrice şi cazane de ţuică. Şi asta doar într-un interval de câteva zile, semn că la noi oamenii muncesc din plin…

Pentru rezultatele de la simularea BAC-ului, tot Băsescu e de vină?

După afişarea rezultatelor de la simularea examenului de bacalaureat, sesiunea martie 2014, aşteptările au fost confirmate: ai noştri au făcut-o în stilul lor caracteristic şi-au picat pe unde au apucat. Semn că ceva în procesul educaţional din Olt nu merge cum trebuie. Cu o rată a probabilităţii de 44,79%, Oltul e în media pe ţară, dacă asta încălzeşte pe cineva. Se caută explicaţii şi soluţii pentru a mai îndrepta ce se mai poate îndrepta, dacă se poate, până la sfârşitul anului şcolar, atunci când vine examenul adevărat. Ceea ce este senzaţional în această speţă, din datele exprimate până acum, este că nimeni nu a dat vina pe preşedintele României, Traian Băsescu. Cel care, de la un timp încoace, a început să răspundă şi pentru fenomenele extreme cauzate de informaţiile venite de la buletinul meteo.

Ce n-au văzut pesediştii la mitingul pedeliştilor…

Sâmbătă, prin Slatina, într-o conjunctură dată de calendarul acţiunilor politice specifice de primăvară, şi la Slatina, ca-n toată ţara, au ieşit pe stradă să protesteze, într-un marş autorizat, pedeliştii. Nu mai contează dacă au fost puţini sau dacă au fost mulţi. Important este că publicul aflat prin oraş în momentul acţiunii i-a privit pe manifestanţi cu simpatie şi chiar cu un sentiment de solidaritate faţă de acţiunile prestate. Şi asta se întâmplă într-un municipiu unde, potrivit sondajelor de opinie, cei de la PSD, ar avea atât de multă încredere din partea electoratului încât nici nu mai ajung procentele să-i încapă pe ei, oamenii puterii locale…

Cât de incompatibil este senatorul Mihai Niţă?

Săptămâna trecută, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat în spaţiul public o serie de incompatibilităţi ce vizează parlamentari din România. Printre cei în cauză, aşa cum sunt analizaţi de ANI, se află şi senatorul Mihai Niţă, ales la Olt din partea USL. Evident, acesta va contesta decizia, cu atât mai mult cu cât în dreptul său se află o interpretare dată de apartenenţa sa ca şi administrator la o companie privată. Situaţia e cel puţin ciudată: Mihai Niţă nu a gestionat efectiv treburile firmei în cauză, iar aceasta din urmă nu a avut activitate deloc. În concluzie, se pare că Agenţia Naţională de Integritate escaladează un conflict în care interpretarea va fi cea care va da, prin doză de subiectivism, la momentul potrivit, soluţia finală. Asta, peste ani şi ani.

Remus Cepăreanu, inconştient şi doar atât

De mai bine de doi ani, fiul fostului şef al Poliţiei Rutiere Olt, Remus Cepăreanu, e în prim-planul camerelor media din Olt. De fapt, această situaţie are la bază un conflict nefericit în urma căruia acesta s-a ales cu o condamnare de patru ani de închisoare cu executare, la ultima instanţă, după ce ar fi lovit într-o cârciumă, pe fondul unei dispute, un amic de-al său. Decesul acestuia este o certitudine tristă a acelui eveniment. De parcă nu i-ar fi fost de ajuns situaţia în care se află, fiul lui Ovidiu Cepăreanu a fost prins băut la volan, pe raza municipiului Slatina. Încă un dosar penal, iar această situaţie este una incalificabilă pentru că ingerarea de alcool nu e deloc culpabilă. În consecinţă, de acum încolo, Remus ar trebui să înţeleagă că nimeni nu este mai presus de lege şi pahar!

Astăzi, cam mulţi se interesează de ce mai face senatorul Toma

Actuala conjunctură politică naţională produce efecte şi în teritoriu. Formarea unei noi alianţe, după retragerea PNL de la guvernare, dintre PSD, UNPR, PC şi UDMR, reaşează lucrurile şi la nivelul judeţului Olt. Aici unde, conform vechiului algoritm politic, posturile cuvenite liberalilor sunt pe cale să meargă la progresiştii lui Toma. În faţa acestei situaţii, mulţi oportunişti încep să se gândească, dacă nu chiar să acţioneze, în sensul de a-l găsi, pentru a sta de vorbă, pe liderul UNPR Olt, senatorul Ion Toma. Numai că acesta are suficientă capacitate de a cerne ce e rău de ce e bine, cât şi de a găsi, la momentul potrivit, oamenii pe care să-i propună acolo unde se cuvine, în funcţie de pregătire şi de performanţe.

În iunie, pentru primarii care vor fi fost cuminţi la europarlamentare

Necesarul de autobuze şcolare pentru a completa nevoile elevilor din judeţul Olt ar fi de vreo 50 de bucăţi. S-a făcut lista, s-a depus la minister, iar acolo toată lumea aşteaptă să vină maşinile Opel prin cel care a câştigat licitaţia. Mai departe, printr-o stranie coincidenţă, se va trage linie abia prin iunie. Adică, imediat după alegerile europarlaemntare, atunci când vor avea prioritate să primească vehiculele în cauză primarii care au dovedit că sunt cuminţi, cei care i-au ascultat pe părinţii lor de la judeţ şi nu au călcat pe bec în perioada campaniei electorale de la europarlamentare. Altfel, nici o şansă…

savu ciocarlan gheorghe ristea

A amâna amânarea…

Din trei în trei săptămâni, magistraţii de la Tribunalul Olt judecă termenele curente în care este inculpat Melania Renghea. Poliţista care, în urmă cu mai bine de un an, ajungea în centrul unui scandal ce a cutremurat sistemul din Olt încearcă acum să obţină noi termene în pricina care o vizează. Mai mult, aceasta urmăreşte şi schimbarea încadrării juridice a faptei, în ideea că astfel ar putea primi o pedeapsă mult mai blândă decât cea care se cuvine pentru tentativă de omor. La termenul de la începutul săptămânii, magistraţii au decis să mai acorde un altul, undeva pe la început de aprilie, însă în pofida acestor tertipuri de procedură, mai devreme sau mai târziu, cauza respectivă tot va cunoaşte o finalitate, iar şansele ca deja faimoasa Melania Renghea să scape fără o condamnare sunt foarte mici. Totul pentru un gest necugetat care nu foloseşte nimănui…

Primarii liberali au suflet! Al lui Miltiade de la Bucinişu e la PSD…

Conform legii, un primar ales nu poate părăsi, voluntar, partidul pe lista căruia a candidat. Îşi pierde mandatul, iar în localitatea sa au loc alegeri parţiale anticipate. Atunci când lucrează cu sufletul împotriva partidului căruia aparţin, primarii nu pot fi sancţionaţi în nici un fel. Aşa stau lucrurile în ceea ce-l priveşte şi pe edilul comunei Bucinişu, Radu Miltiade, cel care e deja dispus sufleteşte să sprijine la alegerile europarlamentare candidatul PSD. Informaţia a fost făcută publică de către senatorul Darius Vâlcov, iar până la închiderea ediţiei curente a Ziarului de Olt, alesul din Bucinişu nu s-a grăbit să dea vreo dezminţire…

Nouă camere de supraveghere fac cât zece poliţişti burtoşi

Comuna Izvoarele este unitate etalon în judeţul Olt. Aici se fură şi nu glumă. Într-un clasament al fenomenului, această aşezare este de departe prima în top. Nu-i stă nimeni în cale. Furtul este o modă, o experienţă, un mod de viaţă. Altfel, aici s-ar muri de plictiseală, iar oamenii s-ar îmbolnăvi de atâta căscat pe marginea şanţului. Împotriva acestui aspect, primarul localităţii a implementat un sistem original pentru preîntâmpinarea fenomenului infracţional. De câteva luni, pe arterele principale sunt fixate camere video de supraveghere. Culmea e că acestea chiar dau roade, iar în ansamblu numărul furtişagurilor scade constant şi sigur. Semn că acolo unde se vrea se poate interveni. Altfel, forţele poliţieneşti, cele care se ocupă de ordinea publică, la Izvoare, capitulaseră de mult în faţa derbedeilor satului, cei care aplicau propria lor lege…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.