Acasă Învățământ Andreea Florina Săndiţă, câştigătoarea concursului „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană

Andreea Florina Săndiţă, câştigătoarea concursului „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană

756

Câştigătoarea din România a concursului „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană şi dedicat elevilor de liceu, este  Andreea Florina Săndiţă, elevă la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, olimpică la limbile engleză şi germană.

Concursul a avut loc în data de 28 noiembrie, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorţi din toată Europa. Concursul s-a bucurat de participarea a 3000 de elevi din 750 de licee în această ediţie, fiind organizat din anul 2007. Fiecare şcoală a înscris câte 5 elevi, de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” participând: Andreea Săndiţă, Radu Nedea, Alina Ţugui, George Ivaşcu şi Ioana Dogeanu, care au tradus un text de o pagină în funcţie de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinaţii posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.
Anul 2013 a reprezentat Anul european al cetăţenilor, de aceea textele traduse în cadrul concursului au avut ca temă cetăţenia europeană şi avantajele acesteia pentru locuitorii Uniunii Europene. Acestea au fost notate de traducători din cadrul Comisiei Europene, care au selectat câte un câştigător pentru fiecare ţară. Participanţii au fost jurizati pentru eforturile şi abilitatea lor de a folosi termenii corect şi de a scrie fluent în limba aleasa de ei, dar şi pentru creativitatea soluţiilor găsite.
Pentru Andreea Săndiţă, elevă în clasa a XI-a, la profilul filologie bilingv engleză-intesiv, care a tradus un text din limba engleză în limba română,  acest concurs a reprezentat o oportunitate de a se afirma, dar şi o răsplată mult aşteptată pentru toata munca şi dedicarea sa. Este fericită că potenţialul său a fost remarcat la un nivel atât de înalt. Ea mărturiseşte că: „Până să aflu că mă număr printre căştigătorii acestei ediţii a concursului „Juvenes Translatores”, aveam intenţia să urmez Dreptul. Primind astăzi încă o confirmare, una majoră, a nivelului meu de pregătire la limba engleză, voi lua în calcul şi opţiunea de a urma o facultate de limbi straine”.
Concursul reprezintă o adevărată provocare pentru verificarea cunoştinţelor lingvistice dobândite în şcoală, fiind o excelentă modalitate de a promova studiul limbilor străine. În acelaşi timp, încurajează elevii să-şi aleagă meseria de traducător, tot mai căutată, dar pune accent şi pe învăţarea unei limbi străine pentru dobândirea mobilităţii. Studiul limbilor străine este foarte important deorece deschide uşi şi contribuie la consolidarea dezvoltării şi capacităţii de inserţie profesională a tinerilor.
Câştigarea acestui concurs nu reprezintă o primă performanţă a elevei oltence, aceasta participând în ultimii doi ani la faza naţională a olimpiadei de engleză şi obţinând numeroase premii la diverse concursuri, fiind îndrumată de către doamnele profesoare Larisa Natalia Nicola  şi Raluca Ivănuş. Printre ultimele sale realizări extracuriculare se numară faptul că s-a calificat la etapa naţională a concursului de limba romană „Lectura ca abilitate de viaţa” şi că a publicat numeroase articole pentru revista internaţională „Defrit”.

Andreea Săndiţă a fost aleasă să participe la acest concurs în urma unei preselecţii la nivelul şcolii organizate de doamna profesoară Larisa Natalia Nicola. Cadrele didactice care o îndrumă la limba engleza, doamnele profesoare Larisa Natalia Nicola şi Larisa Masay, sunt încântate să lucreze cu această elevă , care se descrie ca fiind „o persoană ambiţioasă, multilaterală, organizată, creativă, dedicată, cu spirit de lucru în echipă, care poate să facă faţă oricărei situaţii”.

Andreea va participa la ceremonia de decernare a premiilor ce va avea loc la Bruxelles împreună cu doamna profesoară Larisa Natalia Nicola, în data de 8 aprilie, unde îi va fi oferit un trofeu din partea doamnei Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret pentru a-i fi răsplătite meritele deosebite obţinute la acest concurs.

(Andreea Maria Dicu – Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.