Acasă Învățământ La Clubul de Dezbateri „Mihai Viteazul” din Caracal, tinerii olteni învaţă să...

La Clubul de Dezbateri „Mihai Viteazul” din Caracal, tinerii olteni învaţă să aibă încredere în ei…

521

Asemenea universităţilor de prestigiu din lume, farmecul şi forţa argumentului prind viaţă şi pe băncile liceelor din judeţul Olt. Debate-ul, noul „sport extrem” al oamenilor inteligenţi, ce antrenează gândirea critică, abilităţile oratorice, spontaneitatea şi lucrul în echipă, reuşeşte să atragă din ce în ce mai mulţi tineri. Deşi prima competiţie la care au participat, elevii de la Liceul Teoretic Mihai Viteazul au impresionat la PTA (Primul Turneu Argo) din Ploieşti, eleva Alexandra Firescu câştigând chiar medalia de bronz,  fiind pe locul al treilea în topul celor mai buni vorbitori.

Debate-ul (n. red. dezbatere) este privit în statele cu sistem de educaţie performant ca esenţial pentru dezvoltarea societăţii şi se referă la practica discuţiilor în care sunt aduse argumente pro şi contra unui subiect de interes general. Este o formă structurată de dezbatere educaţională, cu originea în lumea anglo-saxonă, care se practică de peste 19 ani şi în ţara noastră, în peste o sută de cluburi de elevi sau studenţi. Dezbaterile ajută tinerii practicanţi să capete încredere în sine şi să îşi dezvolte abilităţile de argumentare şi prezentare orală, capacitatea de a gândi strategic precum şi abilităţile de analiză şi sinteză.
Clubul de Dezbateri „Mihai Viteazul din Caracal, înfiinţat în anul 2012 în parteneriat cu Asociaţia Română de Dezbatere, Oratorie şi Retorică Muntenia, a participat anul acesta cu doua echipe şi a reuşit prin Patricia Ulieru, Alexandra Firescu şi Aura Vîlciu, să se califice în faza eliminatorie a competiţiei de pe poziţia a treia şi să joace în sferturi. Concursul, adresat începătorilor în dezbaterile academice, s-a dovedit, prin cele 107 echipe participante, cel mai mare concurs organizat vreodată în România şi în Europa.

Coordonatorul clubului, Mihai Boşogea-Tudor, desfăşoară activităţi săptămânal cu elevii înscrişi în cadrul clubului, constând în instructaje, meciuri de dezbateri, exerciţii de retorică, stil, ascultare activă şi cercetare. El a participat la instructajul oferit de ARDOR Muntenia în decembrie 2013, în Bucureşti şi a avut onoarea să arbitreze la mai multe competiţii. De asemenea, Lorena Ilie, elevă în clasa a XI-a, a fost arbitru secund la Ploieşti, având în vedere experienţa pe care a acumulat-o prin participarea la numeroase concursuri.
Pentru domnul profesor, Mihai Boşogea-Tudor: „Dezbaterile sunt o activitate care atrage din ce în ce mai mult elevii nostri, îi motivează să cunoască lumea în care trăiesc, să-şi exprime curajos opiniile, să respecte şi argumentele celui cu care nu sunt de acord, să interacţioneze astfel intelectual, de aceea nu le mai consider decât rodul unei pasiuni, ci o normalitate în societatea democratică şi o necesitate pentru educaţie.”

De-a lungul celor 2 ani, membrii clubului au fost prezenţi la mai multe competiţii precum:  Tinerii Dezbat – 2012, PTA – 2013, Saint George City of Debate, Timişoara Open, Tinerii Dezbat – 2013 (unde au obţinut menţiune la faza naţională prin echipa alcătuită din Larisa Cebuc, Adelina Zanfir şi Lorena Ilie), Forumul Naţional de Dezbateri Academice 2013. Un alt tip de competiţie la care au fost reprezentaţi cu succes de Alexandru Dumitru, Adelina Zanfir, Lorena Ilie şi Larisa Cebuc a fost concursul de dezbateri online Closer2Oxford, organizat de British Council.
În plus, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ este predat, de către doamna profesoară Veronica Baciu, și un curs opţional de dezbateri, oratorie şi retorică, aprobat de Ministerul Educaţiei Naționale. Tinerii interesaţi de arta dezbaterii, pe lângă cursul facultativ pe care îl pot urma în cadrul școlii, se pot înscrie pentru traininguri pe site-ul celor de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR).

Elevii din Caracal se pregătesc intens pentru următoarea competiţie, la care doresc să participe, ce se va desfăşura la Sfântu Gheorghe între 28 februarie şi 2 martie. O altă dorinţă extrem de importantă a lor este de a participa la competiţii internaţionale, sperând să se alăture în acest fel echipelor româneşti care sunt o prezenţă notabilă, aducând chiar medalia de argint la Mondialele din India sau aurul la Europenele din acest an.
Stimularea şi spirjinul educației tinerilor prin dezbateri academice într-un mod sistematic şi organizat ar trebui să reprezinte o prioritate şi în România. În străinătate, debate-ul e sprijinit de şcoală şi finanţat de guvern. Această formă modernă de oratorie venită din Occident, pe care mii de tineri o practică şi la noi, după ore, ca pe o şcoală alternativă, este necesară, deoarece debate-ul ajută la o implicarea mai eficientă în progresul societăţii, tot mai democratică şi tolerantă.

Andreea Maria DICU
Colegiul Naţional „Radu Greceanu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.