Acasă Actualitate Guvernarea USL ia şi nu dă. Scumpirile anului 2014

Guvernarea USL ia şi nu dă. Scumpirile anului 2014

47

Anul 2014 a început cu vești bune. Nu pentru cetățeni, ci pentru guvern. Mărirea prețurilor și noi taxe par să fie cele două melodii care se tot repetă pe pick-up-ul stricat al guvernării USL.

Avem de scos bani din buzunar în plus pentru combustibil şi gaze, care vor genera măriri automate la preţul alimentelor şi în cel al unor servicii de utilitate. 2014 găseşte un guvern nu prea doritor de a găsi cu adevărat soluţii bune pentru redresarea economică a unei ţări lovite din plin de criză. Mărirea preţurilor, noile impozite şi alte taxe arată că un guvern nu poate face nimic pentru confortul cetăţenilor decât prin a se goli buzunarele şi a-i sili să meargă la vot. Despre acel milion de locuri de muncă promise de o vedetă a televiziunilor de ştiri, care s-a pozat cu un cioban care arată că nu îţi trebuie multă carte să conduci bine nişte oi şi sa ai şi productivitate.

Prima pe listă este esenţiala benzină, care s-a scumpit cu 9 bani pe litru. Despre motorină putem să zicem că preţul unui litru a urcat de la 5.8 lei la 5.9 lei. Guvernul a amânat până în aprilie 2014 suprataxarea de 7 eurocenţi pe litrul de carburant.
Dacă vreţi să vă plătiţi asigurarea obligatorie a maşinii, veţi scoate, în medie, cu 10-15 procente din buzunar. Şoferii care au de puţină vreme permis şi maşină ar putea plăti şi cu 40% mai mult.
Gazele naturale devin din ce în ce mai mult un lux. De la 1 ianuarie, prețul gazelor a crescut cu un procent, pentru populaţie, iar pentru companii cu 4%. Dar până la finele lui 2014 se vor mai adăuga câteva procente la preţul gazelor, chiar 10 şi 18 pentru agenţii economici.
Energia electrică reprezintă factor care este destul de vital pentru mulţi oameni şi care, momentan, pentru cetăţeni nu va suferi măriri ale preţului. Nu putem spune la fel şi despre firme, unde preţul poate suferi măriri.
Tot de la 1 ianuarie, guvernul a introdus şi impozitul pe construcţii speciale, care reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri în domeniu. Firmele care deţin piscine în scop comercial vor fi impozitate de la 1 ianuarie.
Fumătorii trebuie să mai reducă din cantiteatea de fum cu care îi poluează pe cei din jur.
Acciza la tutun va creşte cu 67% la mia de ţigarete, ceea ce înseamnă că se vor adăuga 50 de bani la fiecare pachet de ţigări. Ţigările fără filtru vor fi în continuare scutite de taxa ad-valorem.
Şi cei care vor să-şi clătească gura cu puţin alcool vor fi nevoiţi să dea mai mulţi bani pentru acesta. Acciza se majorează cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.
Pentru cei care deţin bijuterii din aur sau din platină vestea sună aşa: vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate.
Nici cei care preferă sunetul „poc-poc” anul 2014 nu se anunţă bun. Guvernul îi „împuşcă” cu o taxa cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoarea armei.
Guvernul României vrea să stoarcă bani şi prin celebra „taxă pe stâlp”, dar şi prin impozitul pe construcţiile speciale, vreo 488 de milioane de lei (109,6 milioane de euro) în 2014.
Dacă proiectul de lege iniţiat de guvern, privind impozitul forfetar, va fi aprobat de parlament,
barurile şi cafenelele din marile oraşe ar urma să plătească, în funcţie de suprafaţă, un impozit forfetar cuprins între 1.500 şi 3.400 de euro pe an, iar în localurile din oraşele care nu sunt municipii taxa poate fi cuprinsă între 310 euro şi 2.000 de euro.
Şoferii nu sunt nici ei iertaţi când greşesc. De la 1 ianuarie, pentru depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră, abatere pentru care se pot acorda între 9 şi 20 de puncte amendă, un şofer va fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 765 de lei şi 1.700 de lei.
În 2014, rovigneta s-ar putea scumpi cu peste 60%. Un proiect de modificare a legii privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere este în dezbatere interministerială şi prevede că şoferii de autoturisme pot plăti 5 euro pentru o rovignietă valabilă şapte zile, 10 euro pentru cea valabilă pentru 30 de zile şi 32 de euro pentru o rovignieta valabilă un an.
Probabil, Guvernul României vrea să recupereze de la cetăţeni şi ultimii bani din puşculiţa României daţi Bisericii, „firma” cu cele mai mari profituri şi profitări, care şi aceasta ia bani în numele „preşedintelui ceresc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.