Acasă Politic Să ştiţi ce face parlamentarul dumneavoastră! Agenda senatorului Darius Vâlcov

Să ştiţi ce face parlamentarul dumneavoastră! Agenda senatorului Darius Vâlcov

322

În februarie 2013, la scurt timp după câştigarea alegerilor parlamentare din decembrie 2012, în urma unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD din municipiul reşedinţă de judeţ, demarând o campanie de informare a cetăţenilor olteni cu privire la activitatea parlamentară, senatorul Colegiului 1 – Slatina, Darius Bogdan Vâlcov lansa, involuntar, o afirmaţie care, ulterior, s-a transformat în supratitlul materialului de azi: „Să ştiţi ce face parlamentarul dumneavoastră!”.

Mai exact, mizând de faptul că poporul votant are tot dreptul să ştie şi să cunoască, să ceară în consecinţă, demnitarul slătinean şi-a propus să prezinte, periodic, un raport al activităţii sale în Parlamentul României.
Aşa au stat lucrurile şi vineri, 29 noiembrie 2013, atunci când, din sediul cabinetului parlamentar, amplasat pe strada Sevastopol, fostul  primar al Slatinei, actualul senator de Olt, preşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului a oferit mai multe informaţii axate atât pe teme centrale cât şi pe teme de interes local…
Salarii mai mari şi pentru primarii olteni
Încă din startul conferinţei de presă susţinută la finele săptămânii trecute, senatorul Darius Vâlcov a ţinut să precizeze că iniţiativa legislativă privind creşterea indemnizaţiilor pentru primari şi viceprimari a fost, în sfârşit, adoptată de Senatul României. În plus, conform alesului oltean, această măsură atrage, inevitabil, şi creşterea indemnizaţiei pentru consilierii locali din toată ţara:
„Aşa cum se ştie, ieri (n.n. 28 noiembrie 2013) a trecut de Senat legea privind creşterea salariilor la primari. Este o iniţiativă depusă în urmă cu şase luni, la propunerea mea, alături de care au venit încă 55 de colegi senatori, majoritatea din PSD, o iniţiativă ce urmăreşte majorarea salariilor la primarii şi viceprimarii de comună, cu şapte sute de lei brut, a părimarilor şi viceprimarilor de oraş cu cinci sute de lei brut, a primarilor şi viceprimarilor de municipiu, cele ce au până în trei sute de mii de locuitori, cu trei sute de lei brut, iar pentru primarii şi viceprimarii municipiilor ce au peste trei sute de mii de locuitori, cu o sută de lei brut. Pentru preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, pentru primarul şi viceprimarul general nu s-a prevăzut nici un fel de majorări. Mai mult, deoarece consilierii locali, atât în mediul rural cât şi cei de la oraşe primesc indemnizaţie în funcţie de salariul primarilor, adoptarea unei astfel de legi ar însemna, inevitabil şi creşterea indemnizaţiei consilierilor locali”.

În altă ordine de idei, dorind să clarifice o serie de informaţii potrivit cărora ar exista, în Olt, şi anumiţi primari cu un salariu ceva mai ridicat, acelaşi Darius Vâlcov a precizat:
„S-au spus tot felul de neadevăruri referitoare la salariile umflate pe care primarii le-ar avea, condiţiile foarte bune de care ei beneficiază… Eu am un ştat de salarii, în original, şi vreau să dezleg misterul legat de ceea ce s-a spus, şi anume că ar fi şi salarii de trei mii opt sute de lei. Într-adevăr, există această sumă, la Verguleasa, dar este o mare diferenţă: e primarul plus viceprimarul. Mai exact, salariile lor fac, împreună, trei mii opt sute douăzeci de lei. Astfel, primarul are o mie nouăsute opzeci şi opt de lei, iar viceprimarul o mie optsute treizeci şi doi de lei. (…) Reţineţi că nu există şef de instituţie publică, oficiu sau orice altceva de la nivel rural, care să aibă salariul mai mic decât primarul, iar anul acesta ne-am gândit cu toţii cum să facem ca din anul 2014 să nu mai avem problema pe care, din păcate, o traversăm astăzi, aceea de a pierde fondurile europene. Iar pentru asta ne bazăm, în primul rând, pe primari şi preşedinţii de consiliu judeţean, transferându-le atribuţii, dându-le competenţe, dar nu printr-o salarizare ruşinoasă”.
Fondurile europene – şansa oltenilor pentru Centura Slatinei
Tot în cadrul conferinţei susţinute la sfârşitul săptămânii trecute, aducând în discuţie un subiect la fel de important, dar mult mai atractiv pentru comunitatea slătineană, Darius Vâlcov a ţinut să precizeze că, dincolo de obstacole, demararea lucrărilor la ceea ce se doreşte a fi Centura Slatinei rămâne tema de bază a primului său mandat ca senator al Colegiului 1 în Parlamentul României.

Deschis la dialog şi conştient că orice lucru mare se face prin multă muncă şi spirit de sacrificiu, Darius Vâlcov a precizat: „Centura Slatinei nu este prinsă în Bugetul pentru anul 2014 şi de aceea eu am depus un amendament, chiar în timpul delegaţiei chineze, nereuşind să iau legătura nici cu domnul Şova şi nici cu domnul Ponta. Am considerat că trebuie să depun amendamentul pentru a nu rămâne pe dinafară, existând o promisiune foarte clară că această centură se va face în acest mandat al prim-ministrului Victor Ponta. Joi (n.n. 28.11.2013) am reuşit să vorbesc cu premierul, care mi-a spus că centura va fi prinsă pe fonduri europene, chiar anul viitor. În caz contrar, s-a angajat că, la nivelul Ministerului Marilor Proiecte care se află ca şi buget în cadrul Secretariatului General al Guvernului, va exista o rectificare în martie, în care va fi prinsă continuarea lucrărilor la centură, în sensul în care, la ora actuală, se află în stadiul de proiectare”.

Ulterior, simţind că e nevoie de mult mai mult, ştiind că nu e suficientă o simplă promisiune, parlamentarul slătinean a insistat ca execuţia să înceapă cât mai repede astfel încât să fie finalizată la timp, în cele mai bune condiţii: „Eu am cerut ca execuţia să înceapă anul acesta, să se grăbească proiectarea, pentru că dacă nu se începe execuţia nici anul acesta, sunt foarte mici şanse să o şi termine până în 2016, existând o perioadă de 24 de luni pentru construcţie. Şi preşedintele Paul Stănescu a vorbit cu premierul României. A confirmat că a avut înţelegerea cu mine, am renunţat la amendament şi sper ca această ultimă înţelegere să fie respectată şi anul viitor să vedem banii pentru centură şi să vedem măcar licitaţia pentru construcţie, adică să vedem proiectarea finalizată”.
Altfel, tot pe acelaşi subiect, Darius Vâlcov a concluzionat: „Deşi nu este aşa uşor cum mă aşteptam, nu voi abdica şi nu voi renunţa în acest prim mandat. Este foarte clar că oamenii îşi doresc centură, că oraşul are nevoie de centură şi datoria mea, ca şi senator de Slatina şi de Olt, este să mă bat pentru ea şi mă voi bate în continuare. Nu voi accepta să mai candidez vreodată fără ca centura să înceapă. Ar fi imposibil. N-aş avea curaj să mai candidez în 2016, dacă centura nu va fi măcar începută”.
Darius Vâlcov rămâne constant: „La Olt, USL înseamnă PSD plus zero”
În ultima vreme, la Olt, în Bucureşti şi peste tot în ţară apar din ce în ce mai multe contre între reprezentanţii puterii, mai bine-spus între simpatizanţii celor din PNL şi numeroşii susţinători ai celor din PSD. Astfel, având în vedere că alegerile pentru europarlamentare sunt primele care urmează, inevitabil au apărut şi întrebările: se merge în alianţă sau e mai bine separat?

„Eu cred că trebuie să mergem fiecare pe culoarul nostru, să vedem exact cum stăm, pentru că prea mult ne-am complăcut în această paritate unu la unu, fapt pentru care aş vrea să vedem dacă este într-adevăr egalitate între PSD şi PNL în cadrul USL-ului”, consideră acelaşi Vâlcov…
Mai mult decât atât, în stilu-i caracteristic, după ce a recunoscut că îşi menţine afirmaţia conform căreia „La Olt, USL înseamnă PSD plus zero”, tot senatorul oltean a concluzionat: „Deşi se află într-un proiect comun – USL, nu trebuie să uităm că PSD este partidul celor mulţi din România, iar PNL este partidul de nişă, al celor cu bani!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.