«Aştept să se ia acele măsuri coerente şi concrete, aşteptate de orice liberal care gândeşte spre latura economică a guvernării!»
– Cum comentaţi declaraţia preşedintelui Traian Băsescu atunci când spune că ar întoarce la Parlament un buget în care nu vrea să vadă o acciză nouă pe carburant, una care însemnă undeva în jur de treizeci de bani pe litru?
– Este, din toate punctele de vedere, o reacţie politicianistă. Mai exact, atunci când domnul preşedinte lansa măsuri de austeritate în sensul măririi TVA-ului, scăderii cu 15% a veniturilor bugetarilor, nu s-a gândit vreodată că va fi pus într-o astfel de situaţie. Este indiscutabil o măsură politicianistă, am văzut şi eu aseară (n.n. 3 decebrie 2013) câte ceva din declaraţiile preşedintelui şi mare lucru n-am înţeles. Domnia-sa ar vrea să fie salvatorul celor nevoiaşi într-un moment în care guvernul, cu un buget bun sau rău încearcă să relanseze, după atâţia ani de austeritate nişte proiete mari în România. Vorbim de proiecte care vor reuşi să repornească economia…
– În urmă cu puţin timp, vicepreşedintele PNL, Cristian Buican, a cerut în spaţiul public demisia ministrului pentru Mari Proiecte, Dan Şova. Cum aţi comenta această expresie de… fraternitate din cadrul USL-ului?
– Şi unui ministru liberal i-au cerut colegi din PSD demisia. Cristian Buican este politician, are dreptul să-şi expună părerile politice atunci când simte nevoia, e treaba lui când face astfel de declaraţii politice, iar dacă va fi dojenit de cineva va fi o altă problemă. A fost o declaraţie asumată în nume propriu.
– Pe 9 decembrie va fi înfiinţată faimoasa comisie parlamentară privind ancheta suprafeţei de trei sute de hectare luată de fiica preşedintelui, undeva în judeţul Călăraşi. Nu credeţi că ar trebui să se facă mult mai multe anchete în ţara asta care să se lege de faptul că una s-a spus în campania electorală şi alta se face în clipa de faţă?
– Referitor la comisia de anchetă privind terenul luat de fica preşedintelui este un lucru normal, oamenii se vor întâlni, vor desemna membri, îşi vor face regulemantul de funcţionare a comisiei.. Ulterior, comisia va audia, va căuta documente, iar dacă au fost nereguli privind corectitudinea şi legalitatea achiziţionării terenului în cauză acestea vor fi transmise instituţiilor în drept. Referitor la alte comisii, eu spun că în fiecare dintre domeniile în care viaţa noastră se desfăşoară există instituţii ale statului care au şi dreptul şi obligaţia să facă investigaţii de tot felul.
– Alegerile europarlamentare nu bat la uşă dar sunt pe drum. Cum veţi încerca să-i convingeţi pe oameni să voteze, la nivelul Oltului, la nivelul municipiului Slatina, candidaţii de pe lista PNL-ului, în dauna celor de pe lista PSD-ului, spre exemplu?
– Prin activitatea noastră, prin programul pe care urmează să-l punem la punct, prin faptul că miniştrii liberali pe care îi avem în guvern au încercat şi încearcă în continuare, prin măsuri de dreapta, convenite în această alianţă, să creeze acele condiţii pentru repornirea economiei, prin activitatea liberalilor în guvern, prin seriozitatea noastră şi toate acele măsuri pe care liberalii încearcă să le aducă în această guvernare, astfel încât, din punct de vedere economic, România să redevină ce a mai fost odată, sub o guvernare liberală…
– Egalizarea vârstei de pensionare, undeva spre 65 de ani, promovată în clipa de faţă de către ministrul Câmpeanu, nu e cumva o măsură cam de stânga într-o ţară în care la putere este şi dreapta?
– Nu este nicidecum considerată a fi o măsură de stânga. Ea a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional, atunci când alţii au luat un împrumut şi astăzi anumite condiţii trebuie îndeplinite, astfel încât, neavând încotro, fiind ministrul Muncii, trebuie să promoveze o astfel de măsură. Altfel ajungem în situaţia în care un angajat să susţină mai mulţi pensionari decât se pot susţine acum. Este o măsură dureroasă, dar astăzi, atâta vreme cât nu reuşim să repornim economia, cu standarde importante în ceea ce priveşte colectarea de taxe şi impozite care să facă bugetul mult mai cuprinzător, inclusiv pentru partea de asistenţă socială şi plata pensiilor, astfel de măsuri sunt, din păcate, inevitabile.
– Se comentează în bugetul adoptat pentru anul 2014 despre existenţa unor taxe noi: taxa pe stâlpi, taxa pe parcare… N-ar fi mai bine ca dumneavoastră, cei care vă aflaţi în zona puterii, să puneţi o taxă pe incapacitatea guvernanţilor de a lua măsurile care trebuie pentru a colecta în acest fel sumele de care este nevoie la bugetul ţării?
– Eu cred că prin toate măsurile care s-au luat anul acesta, cu înfiinţarea unor noi instituţii care să urmărească şi să colecteze mult mai bine taxele şi impozitele din România, suntem într-o direcţie bună. Chiar dacă, la prima vedere şi prin criticile aduse, de opoziţie sau de alţii din societatea civilă, lucrurile par ceva mai dureroase. Cu toate astea, întotdeauna trebuie să treci peste anumite măsuri ce au un grad de insatisfacţie în rândul populaţiei, crescând automat nemulţumirea.
– Din punctul dumneavoastră, care ar fi termenul maxim, benefic pentru PNL, vizavi de existenţa USL-ului?
– Eu cred că USL-ul ar trebui să se menţină, cel puţin până în anul 2016! Numai aşa toate acele măsuri convenite în cadrul alianţei vor putea fi duse la bun-sfârşit şi numai aşa vom putea culege roadele muncii depuse. Aşadar, acest conglomerat politic cu peste 70% susţinere parlamentară e nevoit să facă rapid toate demersurile care să aşeze, pentru a nu ştiu câta oară, România pe un parcurs crescător, să finalizeze toate acele proiecte pe care ni le dorim cu toţii!
– Vă mai temeţi în clipa de faţă de o posibilă candidatură a lui Victor Ponta la funcţia de preşedinte, în decembrie 2014? Există şi un plan B?
– Atâta vreme cât cei doi preşedinţi şi-au asumat la începutul aceste alianţe nişte obligaţii unul faţă de altul, eu spun că sunt în stare, cu înţelepciune şi cu forţa unor lideri politici, să ţină partidele în limita şi disciplina impusă de orice fel de alianţă. Altfel, este inevitabil ca într-o alianţă să apară discuţii, neplăceri, declaraţii contradictorii dintr-o parte într-alta, dar prima strategie a liberalilor rămâne Crin Antonescu, candidatul USL la preşedinţia României! Dacă însă ar apărea un astfel de scenariu, şi mai exact o nedorită defecţiune, cu siguranţă n-ar fi în beneficiu niciunuia dintre partide…
– Este o aşteptare din partea dumneavoastră, poate ca simplu cetăţean, faţă de actuala putere, care v-a dezamăgit prin neîmplinirea ei până în clipa de faţă, la sfârşit de an 2013?
– Nu-i vorba de o dezamăgire dar este o mare aşteptare din partea mea. Aştept să se ia acele măsuri coerente şi concrete, aşteptate de orice liberal care gândeşte spre latura economică a guvernării. Ţara noastră trebuie să-şi recapete ritmul de creştere economică, un ritm ce ar putea asigura acele venituri care să pună la dispoziţia tuturor sectoarelor: economice, sociale, culturale şi politice, resursele ca România să se încadreze pe acel trend, pe acea bunăstare pe care şi-o doreşte fiecare dintre locuitorii acestei ţări.