Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

75

Moartea umblă pe şoselele Oltului

De la un timp încoace, campaniile de prevenire în domeniul circulaţiei rutiere lipsesc. Sau se fac atât de bine încât nu le vede nimeni. Cert este că pe drumurile Oltului, în ultima vreme, au loc tot mai multe accidente rutiere tragice, care, în mod normal, au explicaţii insuficiente atunci când vine vorba de preţul plătit: viaţa unui om. Într-un interval de câteva zeci de ore, la Brâncoveni, la Slătioara, în urma unor astfel de evenimente, doi oameni au trecut în nefiinţă. În ambele situaţii, impactul se putea evita. Altfel, pe această temă sunt mult mai multe de zis, chiar mai multe decât aceste accidente care se petrec, în mare parte, pe fondul neatenţiei la volan.

Dan Şova, un prea mare avocat. Pentru clienţii cu bani mulţi…

Dezbaterile comisiei parlamentare constituită pentru analiza în cazul Roşia Montană, aduc, în fiecare zi, în atenţia opiniei publice, cea puţin oarbă, şchioapă şi nătângă, cazuri şi situaţii, oameni şi atitudini. În acest sens, recent, la dezbaterile prilejuite de aurul din munţii patriei noastre, sub coordonarea senatorului de Olt, Darius Bogdan Vâlcov, s-a aflat şi senatorul oltean, preşedintele PSD Călăraşi, ministrul marilor proiecte, Dan Şova. Lăsând de-o parte faptul că domnia-sa are nişte probleme legate de dimensiunea TVA-ului, pe care îl consideră rămas la 19%, când el e, de fapt, 24%, magistrul avocat a arătat poporului ce înseamnă să pledezi în favoarea proiectului Roşia Montană. Cu o atitudine de apărător înfocat, marele Şova a transmis mesaje de dragoste investitorului canadian. Evident, totul în numele poporului român, care aşteaptă cât mai multe locuri de muncă.

Senatorul Mihai Niţă ar fi putut să protesteze

Săptămâna trecută, nişte „nemernici” de judecători au avut tupeul şi lipsa de bun-simţ să-l condamne la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, formulă nedefinitivă, pe preşdintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. În faţa acestei sentinţe, care-l vizează tocmai pe cel care a pus bazele USL-ului, lumea bună a actualei puteri a fost insensibilă şi nu a reacţionat. Spre exemplu, la Olt, senatorul conservator Mihai Niţă ar fi putut să iasă în piaţa mare sau să se afle pe esplanadă, de unde s-ar fi cuvenit transmisia în eter a unor mesaje de susţinere a celui care, prin contribuţia sa majoră la facerea lumii useliste, a permis chiar accesul în Parlament a bravului senator oltean.

Senzaţional! În Sierra Leone, se naşte o nouă populaţie: afro-oltenească

Principalele canale de ştiri din Europa, dar şi agenţiile de peste Ocean sunt pe cale să anunţe naşterea unei noi populaţii, dezvăluită, aici, acum, în premieră. În Africa Centrală, în Sierra Leone, pe coasta vestică a Atlanticului, acolo unde ALRO Slatina deţine o subsidiară specializată în extragerea bauxitei (cealaltă materie primă pe lângă energia electrică, necesară la producerea aluminiului), copiii născuţi în ultimii trei ani au apucături ciudate pentru zona respectivă. Aceştia vorbesc deja o engleză stricată, amestecată cu limba băştinaşilor, în care apare verbul conjugat la perfectul simplu. Mai mult, ţâncii vor să mănânce praz în locul legumelor tradiţionale, iar mulţi dintre ei încep orice activitate la grădiniţă cu o pauză lungă. Specialiştii în genetică sunt în căutarea unor explicaţii, în timp ce bărbaţii veniţi de la ALRO să lucreze în Sierra Leone nu ştiu dacă ar trebui să povestească celor de acasă despre afro-olteni. Multe dintre gospodinele slătinene, care plâng după soţii lor plecaţi la muncă în carierele de bauxită, probabil că nu ar înţelege scuzele, cât ar intui de unde vine gena oltenească a simpaticilor afro-olteni.

IAC Balş trimite oamenii acasă

O fabrică modernă de componente auto, una pe seama căreia, înainte de deschiderea oficială, s-a făcut mare vâlvă. Până la urmă, la pomul lăudat au ajuns să lucreze doar 230 de oameni din zonă, deşi se vorbea că aici vor activa câteva mii de oameni. Poveste nu e doar asta: în compania bălşeană sunt probleme care nu vin din cauza managementului propriu, ci pe filiera principalului beneficiar. Lipsa de desfacere pentru cei de la Ford Craiova, sistarea producţiei pentru o perioadă de timp, înseamnă acelaşi lucru şi la Balş. Iar vestea asta proastă ar putea să revină în actualitate ori de câte ori au probleme cei de la Craiova. Acolo unde se produc maşini care nu au căutarea aşteptată pe piaţa de resort.

„De la Drăgăneşti la Vale”, un festival reuşit

Ediţia de anul acesta a festivalului de doine şi balade „Ileana Constantinescu”, fost „De la Drăgăneşti la Vale”, a fost o reuşită a organizatorilor. Primarul Pantelie Rotaru le-a asigurat participanţilor condiţii impecabile de prezentare şi desfăşurare. Nici atunci când a fost vorba de departajarea premianţilor nu şi-a băgat dracul coada, aşa cum se întâmpla în alţi ani, când câştiga şi cine spunea primarul. Un singur impediment a fost anul acesta: toate peronalităţile useliste au venit să participe, pe post de spectatori, evident, la eveniment. Deputaţi, şefi ai administraţiei judeţene, primari din toate zările pesediste, au ocupat aproape o jumătate din sală. Chiar şi aşa, în pofida prezentării la scenă deschisă a unor artişti care stau mai des la televizor decât în focurile creaţiei, anul acesta, la Drăgăneşti, festivalul de odinioară şi-a schimbat numele în renume: „Ileana Constantinescu”.

Prefectul Rotea ia glicemia şi testează tensiunea pensionarilor

Cu ocazia „Zilei Pensionarilor” care are loc în fiecare an la data prestabilită, instituţiile statului fac cadouri şi năzbâtii. În acest sens, pe o cale de mijloc între cele două se află şi acţiunea prefectului de Olt, Cătălin Rotea, prin demersuri specifice funcţiei pe care se află, acesta a mijlocit realizarea unor acţiuni publice prin care pensionarilor din Slatina, Caracal şi Corabia să li se testeze gratuit nivelul glicemiei şi al tensiunii arteriale. Cei care vor fi depistaţi cu deficienţe ale sănătăţii, prin ordin al prefectului, vor fi trimişi la ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, pentru a li se vorbi deschis despre reforma în Sănătate şi rolul negativ al pensionarului bolnav în realizarea dezideratelor României useliste. Ţara în care guvernanţii spun că poporul trăieşte bine, iar cetăţenii nu vor să vadă acest lucru.

Melania Renghea punctează la impresia artistică

Povestea Melaniei Renghea, poliţista din Olt care şi-a înjunghiat colegul Barbu, în urmă cu aproape un an, pe fondul unui scandal prezumat a fi amoros, a ajuns la proces. La un termen de acum cîteva zile, după ce a refuzat să se prezinte de bunăvoie, aceasta a venit cu mandat, însoţită de poliţistul ocupat cu punerea acestuia în executare. Numai că, s-a mai dat un nou termen, pentru ca inculpata să-şi angajeze apărător. Însă, la înfăţişarea de acum câteva zile, poliţista a venit în sala de judecată, în faţa completului, cu bebeluşul său de doar câteva luni, înfăşurat într-o pătură. Ideea de a sensibiliza instanţa e evidentă!

De la Finanţe au plecat doar cei fără pile

S-a terminat reorganizarea Finanţelor. O acţiune susţinută în scopul vădit de a promova regionalizarea, o idee bună, care de fiecare dată e pusă în practică după ureche. Aşa se face că, în componenţa judeţeană a regiunii sud-vest Oltenia, acolo unde judeţul Olt e anexat, de la Craiova, adică din Dolj, nu este nimeni dat afară. De la Olt, 26 de funcţionari sunt liberi din punct de vedere profesional. Practic, aceştia au pierdut orice şansă de a mai rămâne agăţaţi în sistem. Oficial nu se va recunoaşte niciodată asta, dar lucrurile trebuie punctate, aşa cum sunt: disponibilizaţii, cei 26 de oameni rămaşi fără loc de muncă, sunt cei care nu au pile la actuala putere. Adică, pe ei nu i-a luat nimeni în seamă în ecuaţia intervenţiilor făcute de cei de la PSD, PNL, PC şi UNPR…

A murit Ion Turcu!

A fost o vreme îndelungată director în boardul de conducere al Romtelecom, pe vremea când această companie se afla în patrimoniul statului şi reprezenta liderul pieţiei telefoniei din judeţul Olt. Vocaţional, un om de dreapta. Mai de dreapta decât cei care se autoproclamă în acest fel în clipa de faţă. Ion Turcu mai avea în faţă atâţia ani dintr-o viaţă desfăşurată până acum sub spectrul modestiei şi al bunului-simţ. Numai că, uneori, pe undeva se rupe filmul. Iar asta înseamnă că cei buni pleacă mai departe, într-o lume în care nu există mânie, dispreţ, ci doar împăcarea cu sine. Ultima oară, Ion Turcu a lucrat la Poşta Română, acolo unde amintirea sa e astăzi atât de proaspătă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.