Acasă Actualitate Azilul de la Văleni, Olt, închis de birocraţie

Azilul de la Văleni, Olt, închis de birocraţie

483

Începutul lunii iulie aducea în atenţia opiniei publice încă o parte până atunci ignorată a României eşuate. În atenţia opiniei publice ajungeau azilele destinate ocrotirii vârstinicilor din Voluntari, Ilfov. Treptat, s-a dovedit că şi din acest punct de vedere statul român a picat examenul de maturitate.
Ies treptat la iveală o serie de stabiliemente unde condiţiile minime de trai sunt călcate în picioare de cei doritori să facă profit din starea de nevoie a semenilor. Premierul dispune controale în teritoriu, iar puctul de plecare este toleranţă zero. Un astfel de control al autorităţilor judeţene de la Olt ajunge şi la Văleni, satul Mândra.

Un popas la faţa locului
Un stabiliemnt social realizat în interesul beneficiarilor. Stăruinţa primarului localităţii, Ion Şofaru, de a schimba destinaţia unei foste şcoli dezafectate de mai bine de trei decenii, într-un stabiliment social se realizează după ce ministrul Educaţiei de dată recentă, Sorin Câmpeanu, aprobă schimbarea categoriei de folosinţă.
Pentru că autoritatea locală nu are pârghii de administrare a unui aşezământ de îngrijire şi ocrotire a vârstnicilor, fosta şcoală din Mândra este concesionată către un antreprenor privat din Piteşti, Argeş, cel care preia imobilul şi se apucă de transformarea acestuia. Yonimed Vital SRL reface structural imobilul, dându-i aspectul din prezent. Investiţia nu e mică, dar nici nu se poate altfel. Aportul exclusiv privat al acesteia arată că simţul responsabilităţii primează chiar şi în epopeea azilelor devenite subiect naţional.

Controlul autorităţilor
Pe 13 iulie a.c., o echipă mixtă a autorităţii statului vine în control la Văleni. Se găsesc la faţa locului 14 beneficiari, cu vârste cuprinse între 30 şi 90 de ani. Şase persoane încadrate în handicap mediu şi accentuat. Se constată existenţa unor spaţii adecvate prestării unor activităţi sociale. Nu sunt găsite situaţii de risc asupra integrităţii/sănătăţii beneficiarilor. Se dispun însă măsuri sancţionatorii pentru lipsa autorizaţiilor DSP, DSV, ISU, o parte din documentaţie aflându-se în flux de aturizare la autorităţi. Se dispune o amendă de 20.000 şi o relocare a beneficiarilor într-un centru din Argeş, reintegrarea în familie şi la un complex deţinut de DGASPC Olt în Saltina. Amenda de rigoare e dată pentru că autoritatea sancţionează cu legea de partea ei. Situaţia de la Văleni poate fi încadrată şi în zona excesului de zel sau în cea a incapacităţii de a judeca prin spiritul legii înainte de aplicarea literei acesteia.

Nemulţumirea primarului Şofaru de la Văleni
„Azilul de la Văleni” face parte din programul electoral al primarului Ion Şofaru din cele trei mandate.
„Este grija faţă de semenii ajunşi în dificlultate. Faptul că am găsit pe cineva să investească în această zonă e cel mai bun lucru. În locul unei foste şcoli, care se dezintegra pe zi ce trece, avem ceea ce vedeţi şi dumneavoastră aici. Odată rezolvate aceste proceduri, căminul va fi redeschis. Cei care caută un azil al groazei, să meargă în altă parte. Aici, la Văleni e altceva, un loc unde seniorii sunt respectaţi aşa cum merită”, declara la Văleni, vineri, 21 iulie 2023, primarul localităţii, Ion Şofaru.

Într-adevăr, problema socială, pasată de la centru autorităţilor din teritoriu este una de actualitate pe care statul abia acum o descoperă. Precedentul de la Văleni, în care avem un primar capabil să înţeleagă că o şcoală dezafectată poate rămâne în zona de utilitate publică, într-un parteneriat serios, cu un investitor privat, este unul de bun augur, o anticipare chiar a unei probleme de siguranţă naţională, configurată de situaţia vârstnicilor, aflaţi în nevoie cronică. Modelul Ion Şofaru, în partenerait cu Yonimed Vital SRL, poate fi exportat într-un proiect de lege pentru a rezolva vidul legislativ din domeniu.

Niciun leu de la stat
Stabiliemntul social de la Văleni, înfiinţat pe 10 iulie, cu o capacitate de 30 de locuri este o investiţie eminamente privată, unde atât pentru locaţie, cât şi pentru întreţinerea beneficiarilor, statul nu a are nicio contribuţie. Plata întreţinerii este undeva între 2000 şi 2500 lei lunar, o sumă suportabilă pentru cei ajunşi aici. Mult mai puţini decât alocaţiile plătite cu suport de la stat la Voluntari, Afumaţi şamd, unde suma ajunge la 7000, 8000 lei.

Mai mult, statul face profit de pe urma stabiliemtnului de la Văleni, şase locuri de muncă declarate, cu impozitele de rigoare, celelalte taxe plătite către stat. Iar pentru aceşti bani statul doar încasează. Şi… amendează. Dintr-un exces de zel, dintr-o atuoritate concepută pe literă şi mai puţin pe spiritul legii.

N-o fi de 5 stele căminul de la Văleni, dar comparaţia între condiţiile oferite şi un hotel de 3 stele din centrul staţiunii Mamaia este binevenită.

Rămâne doar ca avizele/autorizaţiile să vină într-un timp rezonabil, pentru ca centrul de la Văleni, sat Mândra, să poate fi redeschis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.