Acasă Actualitate Sfârşitul unui imperiu, SPAK

Sfârşitul unui imperiu, SPAK

171

Un imperiu este pe punctul de a pica în gol, după un gest care parevgândit până în ultimul detaliu, dar totuşi lipsit de maturitate. Iulius Spak, fiul fostului magnat Constantin Spak, a fost condamnat, recent, de către Tribunalul Argeş la şapte ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.
Acesta au este singurul condamnat în dosar, pentru că și Adrian Iordache, unul dintre directorii firmelor controlate de afacerist, a primit aceeași pedeapsă.

În dosar se arată că în perioada august – noiembrie 2017, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale care se ocupa cu comerțul cu produse din carne, cei doi ar fi omis în tot sau în parte să evidențieze în registrele contabile operațiunile comerciale efectuate. Pentru aceasta se foloseau de un soft special prin care agenții de vânzări puteau emite facturi, înregistrate apoi într-un sistem de contabilitate paralelă.

În cazul în care clientul opta să achiziționeze marfa fără ca aceasta să fie însoțită de factură, deci în mod ilegal, agentul de vânzări făcea mențiunea prin intermediul aceluiași dispozitiv și transmitea la sediul firmei comanda clientului respectiv, cu mențiunea „CASH”.

Folosindu-se de acest cod, personalul din cadrul compartimentului contabilitate procesa comanda pentru acel client și lista o factură fiscală care nu era niciodată înregistrată în contabilitatea societății, dar care avea scopul de a însoți marfa pe timpul transportului, în cazul unui control. După livrarea mărfii către client, șoferul încasa pe loc contravaloarea mărfii, iar factura respectivă era distrusă sau adusă la sediul societății, tot aici depunându-se și sumele de bani, într-o cutie metalică destinată exclusiv pentru acest lucru

Frauda a fost descoperită după ce mașinile companiei care efectuau transportul au fost oprite în trafic de mai multe ori, în perioada decembrie 2017 – ianuarie 2018, iar polițiștii au considerat suspecte documentele de însoțire a mărfii. Doar cele care începeau cu cifra 2 erau trecute în contabilitate, restul nu. A rezultat astfel un prejudiciu de peste 450.000 de lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.