Acasă Cultură „ASOCIAŢIA LIGA SCRIITORILOR, FILIALA OLT” A SĂRBĂTORIT ZIUA LIMBII ROMÂNE

„ASOCIAŢIA LIGA SCRIITORILOR, FILIALA OLT” A SĂRBĂTORIT ZIUA LIMBII ROMÂNE

76

În fiecare an, pe data de 31 august, se sărbătoreşte în România „Ziua Limbii Române”, la aceeaşi dată cu „Limba Noastră”, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. Deşi propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, legea a fost promulgată în 2013. Conform acestei legi, „Ziua Limbii Române” se sărbătoreşte de către autorităţile şi instituţiile publice din România, de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, de către asociaţii şi organizaţii ale românilor de peste hotare.
Poeţi şi prozatori, membri ai „Asociaţiei Liga Scriitorilor, Filiala Olt”, s-au reunit marţi, 31.08.2021, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Slatina 2021, pentru a marca acest eveniment.
În deschiderea şedinţei a fost prezentată importanţa sărbătoririi „Zilei Limbii Române”, punându-se accentul pe rolul limbii române în formarea poporului român şi în menţinerea statului român, dar şi pe frumuseţea limbii române. S-a remarcat alocuţiunea domnului profesor Nicolae Gonţ care, cu pregătirea sa de filolog şi de istoric, a făcut legătura dintre istoria limbii române şi istoria formării poporului român, precum şi rolul acesteia în păstrarea unităţii poporului român. În continuare, fiecare participant a prezentat versuri dedicate limbii române, fie din creaţie proprie (Coca Ecaterina Soare, Rodica Pavel, Cristi Constantinescu), fie din creaţia unor mari scriitori români. Poetul Grigore Călin a recitat mai multe poezii din creaţia proprie cu tematică patriotică.
Scriitorul francez, de origine română, Petru Ungar a scris, special pentru această zi aniversară de 31 august, poezia „Limba dulce” şi mi-a oferit onoarea de a o prezenta în cadrul acestei şedinţe festive.
Buna dispoziţie s-a realizat prin lecturarea unor noi epigrame din creaţia domnului Nicolae (Gonţ) Topor, talentat epigramist.
Am constatat, că pe lângă membrii asociaţiei noastre, participă şi admiratori, iubitori de literatură.

Ştefania Marineanu,
Vicepreşedinte al Asociaţiei „Liga Scriitorilor, filiala Olt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.