Acasă Politic „Noul proiect de ordonanță pentru completarea Legii protejării patrimoniului, dedicație pentru mafia...

„Noul proiect de ordonanță pentru completarea Legii protejării patrimoniului, dedicație pentru mafia imobiliară?”

66

Deputatul Gigel Ştirbu, fost ministru al Culturii, critică proiectul propus de Ministerul Culturii, prin care nu mai este nevoie de avizul de intervenţii la monumentele istorice dat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.
„Pe data de 20 august, a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Culturii proiectul de ordonanţă pentru modificarea (și completarea…) Legii nr. 422/2001 a protejării patrimoniului. (http://www.cultura.ro/proiect-de-ordonanta-6). Marea problemă a acestui proiect, semnalată de către specialiști, este introducerea unui nou articol, 34^2, parcă introdus de către dezvoltatorii imobiliari, care precizează următoarele: «Serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, în afara cazurilor prevăzute la art. 26 alin. (5), dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii».
Practic, prin acest articol, nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, și se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice.
Deși în nota de fundamentare se motivează introducerea articolelor noi drept «parte a demersului de debirocratizare» și «în vederea clarificării cadrului legal și a degrevării activității în comisiile de specialitate, …se prevede ca, în situația în care nu este necesară analiza documentațiilor în vederea emiterii avizelor, serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avizele privind intervențiile asupra imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, dacă documentația supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil și respectă procedura privind avizarea intervențiilor în zonele de protecție a monumentelor istorice și zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului culturii.», în practică, se traduce ca o grea lovitură pentru patrimoniul românesc.
Să nu uităm, că în sensul legii actuale, monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României, semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universal și avem datoria, cu toții, să protejăm această moștenire culturală.
Îi solicit Ministrului Culturii retragerea acestui proiect de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului din dezbaterea publică, și, pe viitor, o analiză mai atentă asupra viitoarelor modificări și completări ale acestui act normativ, înainte de a fi adoptat!”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.