Acasă Editorial Sorin Rotaru, Bobiță de la Călui…

Sorin Rotaru, Bobiță de la Călui…

666
           Alegerile locale de anul trecut, din 27 septembrie, au fost câștigate de PSD prin candidatul partidului. O conjunctură dată de înțelepciunea fostului primar – Constantin Rotaru, cel care a înțeles că vine o vreme când trebuie să lași locul altuia, iar altul, în acest caz, a fost să fie tocmai fiul său – Sorin. Un partid extrem de bine organizat, cu o structură locală formată în timp, chiar de pe vremea când alesul de astăzi se juca cu… grijă prin țărână, au creat climatul necesar victoriei băiatului fostului…
Dacă nu ar fi existat acest peisaj, descris mai sus, astăzi, probabil, Sorin Rotaru ar fi beneficiat, de la Cătălin Rotea, primarul Balșului, de o sinecură politico-administrativă la primăria de pe Olteț, concurând cu Nelu de la Sere sau chiar cu Marius de la Salubris, pe un post unde nu ar fi existat privilegiile naturale date de funcția de primar în comuna natală.
Numai că, înțelegând parțial cum a ajuns la primărie, Sorin Nicușor Rotaru – pe numele întreg, a început să creadă că poate mai mult decât este și că este mai mult decât poate, încercând politica la nivel mare. Prea mare pentru cel în cauză.
Recent, să fie vreo trei săptămâni, primari liberali din Olt au mers la o întâlnire de… afaceri (sic!) administrative, la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîțu. Pe lângă echipa aleșilor liberali, acolo s-au mai aflat și doi primari de la PSD. Dacă în privința lui Nicolae Stan de la Colonești lucrurile trebuie interpretate într-o altă cheie, vizavi de deplasarea sa la întâlnirea cu premierul, poate într-un articol viitor, în cazul Sorin Rotaru de la Călui e vorba de infantilism politic și poate, ca o scuză, de o capcană bine întinsă de oameni politici de pe la noi.
Un martor ocular de la întâlnire, primar care știe și ce e funcția și ce trebuie să facă un ales, a mărturisit excesul de băgare în seamă, la masa discuțiilor, din partea lui Rotaru Jr. Pe spusele acestuia, ai fi zis că e cel puțin liberal de pe vremea lui Viorel Dumitrescu de la Slatina, spre exemplu, sau mentorul politic al președintelui Liviu Voiculescu. Asta, însă, contează mai puțin. Dacă era omul nevorbit…
Contează, însă, că la niciun an de la validarea sa, fără împliniri administrative notabile, Sorin Rotaru, primarul pesedist de la Călui, și-a cam semnat, cu majuscule, numele în cartea de aur a aleșilor, fără credibilitate, dar a și trecut în categoria celor care, pentru viitoarele alegeri, trebuie să gândească bine, dacă mai vrea să candideze, din părtea cui să o facă. PSD, e greu de crezut că va accepta afrontul, în condițiile în care nu e o miză crucială pentru Organizația de la Olt, cât de roșu e primarul dintr-o comună de lângă Balș. Liberalii de la Călui, bine structurați, e greu de crezut că vor accepta situația dată, în condițiile în care nucleul liberal din localitate e unul capabil să câștige cu omul lor, în 2024, funcția de primar. Iar de la alții, alegerile se câștigă greu, foarte greu! Chiar dacă se spune că la locale se votează omul și nu partidul. Acest mesaj de încurajare este o etichetă folosită mai degrabă drept scuză, decât argument.
Până atunci, Sorin Rotaru de la Călui pășește sigur spre derizoriu. Cu umilință, din acest colț de pagină, l-aș asemui cu celebrul cârciumar Bobiță din Las Fierbinți, atotștiutorul rețetelor de bere combinată cu rom, căci, până la o comparație cu Vasile, primarul din excepționalul film al celor de la Pro, este o cale lungă. Cu siguranță, acesta ar fi gestionat mai bine oferta unei întâlniri cu premierul, în situația dată, fie refuzând-o, iar dacă ar fi cedat ispitei, nu s-ar fi băgat, ca un licurici, în cea mai bună poziție din fotografia de grup de după.
Timpul e în față, iar astăzi, la Călui, a început o numărătoare inversă pentru un primar care se consideră mult peste ce a oferit până în prezent, într-un an de mandat, unei comune unde așteptările sunt destul de mari. Și deplin îndreptățite, până la urmă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.