Acasă Actualitate LUMEA FĂRĂ COVID-19!

LUMEA FĂRĂ COVID-19!

75
În cei 76 de ani de PACE, împletiți mult timp cu „RĂZBOIUL RECE”, LUMEA s-a confruntat cu două CRIZE MAJORE.
PRIMA a fost cea a rachetelor din CUBA, din octombrie 1962, care a „adus” LUMEA în pragul unei confruntări militare mondiale, cu „IZ NUCLEAR”. Puțină lume știe că ea a fost „înlăturată” și prin extraordinara contribuție a ROMÂNIEI, care în cadrul „convorbirilor” de atunci cu DEPARTAMENTUL DE STAT prin cuvântul lui CORNELIU MĂNESCU „atenționa” asupra agresiunii în care țara noastră nu este de acord și nu va fi de partea U.R.S.S. Impresionat de „GEST”, președintele S.U.A, J.F. KENNEDY, la o uriașă manifestare din BERLINUL OCCIDENTAL, în iunie 1963, s-a referit la ROMÂNIA ca la un „DISIDENT ECONOMIC și POLITIC în cadrul blocului sovietic”.
A DOUA mare CRIZĂ este cea mondială COVID-19, ca un INAMIC „invizibil și oribil” comun pentru întreaga PLANETĂ. Ce influență a avut PRIMA și care va fi a celei de-a DOUA pentru LUME?
PRIMA s-a „epuizat” repede și a condus la ce putem numi – VICTORIA PĂCII, concretizată printr-o NOUĂ POLITICĂ de DESTINDERE, diminuând considerabil „RĂZBOIUL RECE” între cei DOI MARI – S.U.A și U.R.S.S. Atunci au început tratativele din VIENA pentru DEZARMARE, începând cu armamentul convențional după care altele pentru diminuarea pericolului nuclear, încât LUMEA a răsuflat „UȘURATĂ”.
Cum va „arăta” LUMEA după PANDEMIA 2020?
După UNII, LUMEA nu va mai fi ce a fost. După ALȚII, ISTORIA va fi împărțită în două: dinaintea COVID-19 și după COVID-19. Cert este că asistăm la o DEZORDINE MONDIALĂ nemaiîntâlnită întreținută DE TOT FELUL de INDIVIZI cu „VRUTE și NEVRUTE”. Se fac calcule asupra daunelor provocate de COVID-19, făcându-se referiri asupra economiei mondiale și la proiecție diferită.
Toate acestea sunt ESTIMĂRI care presupun multe necunoscute, dar una este sigură: NEVOIA UNOR TRANSFORMĂRI profunde în toate domeniile privind baza și suprastructura societății umane.
Înscriindu-mă în „NATURA” ȘTIINȚELOR SOCIALE, care nu presupun o formulă clară, ce este caracteristică doar științelor naturii, îndrăznesc un SCENARIU cu privire doar la POLITICA INTERNAȚIONALĂ, căci pe latura economică am convingerea că efectele negative vor fi pe termen scurt și mediu.
Din capul locului, LUMEA a câștigat acest război, chiar dacă unii s-au grăbit să considere că LUMEA traversează o CUMPĂNĂ. La urma urmei, chiar dacă virusul este INVIZIBIL, experiența avută ne demonstrează că el nu trebuie privit ca ceva UNIC GROAZNIC, ci doar o situație ce a surprins, dar pentru care AZI suntem mai dorați decât în trecut cu pandemiile din secolul XX, ca să ne raportăm numai la el.
În primul rând, am convingerea că „EPERIENȚA” COVID-19 a declanșat o „REVIGORARE” a UMANISMULUI la scară mondială. NAȚIUNILE au exercitat puternice presiuni asupra LIDERILOR, astfel că aceștia, mai mult ca oricând, au trebuit să se raporteze la obligațiile pe care le au față de oameni. Nu întâmplător, mai mult ca oricând, toate statele au pus în practică PACHETE DE ACȚIUNI spre a-i ajuta pe cetățeni, pe de o parte, în timp ce, pe de altă parte, n-au ezitat să-și corecteze unele greșeli făcute înaintea crizei.
Mai mult și mai repede ca oricând s-a răspuns crizei printr-o SOLIDARITATE UMANĂ a TUTUROR LIDERILOR și NAȚIUNILOR printr-o altă realitate strategică ce va genera o LUME PAȘNICĂ ce va fi ÎMPREUNĂ împotriva a tot ce va fi socotit „RĂU”.
Astfel, măsuri ce păreau imposibile până de curând, în „SITUAȚIA NOUĂ”, au fost luate în timp record, demonstrând o ORIENTARE NOUĂ în POLITICA VIITORULUI. Unele din acestea vor genera, cu siguranță, DESTINDERE ce se va traduce în mai multă LINIȘTE și ÎNCREDERE RECIPROCĂ.
Astfel:
I. LIDERII din toate țările – unanim – în această etapă promit pentru VIITOR: „Facem ce este mai bine!”; „Noi facem bine!”; „Grijă la SCARĂ NAȚIONALA”.
II. MARII LUMII – țin cont de dorința și presiunea popoarelor, cu privire la pace:
1. A scăzut tonul agresiv al marilor puteri.
2. Întâlnire Putin-Biden.
3. Se face campanie pentru a retrage AMERICA din războaiele din SIRIA, IRAK, AFGANISTAN, înțelegând că violențele „aduc” doar suferință.
4. E posibilă redeschiderea dialogului cu RUSIA-SUA.
5. S.U.A „are” tot mai „MULȚI” care cer reducerea sancțiunilor impuse IRANULUI, ca un gest umanitar având în vedere că acesta a suferit mai mult decât orice țară din ORIENTUL MIJLOCIU, mod în care ar acuza pe AYATOLAHI pentru vina de izolare a IRANULUI.
6. FRANȚA își RETRAGE TRUPELE din IRAK pentru a le aduce acasă, astfel încât să nu le expună la noi pericole.
7. A devenit imposibilă o confruntare RUSIA-N.A.T.O.
8. În Asia, China, mulțumită de ascensiunea în LUME se va concentra pe explorarea COSMOSULUI în competiție S.U.A și RUSIA.
9. KIM își va „reveni” politic, căci trupele americane se vor retrage treptat din COREEA DE SUD.
10. Uniunea Europeană se va „recontura” organizațional pentru a proteja cât mai eficient viețile tuturor cetățenilor precum și interesele tuturor statelor componente.
Așadar, foarte probabil LUMEA pe care o știam până mai ieri se „prăbușește”. COVID-19, paradoxal, va rămâne ca o „oportunitate” ce a impus în LUME o LOGICĂ cu reguli noi, generate de ce am constatat în 2020 și 2021: SOLIDARITATEA NAȚIUNILOR în SITUAȚII de URGENȚĂ și nu CONFLICTE.
LUMEA a învățat să se adapteze vremurilor și nevoilor de azi, dar și de mâine, și învățând din CORONAVIRUS, îl va reține ca un ACCELERATOR al unei NOI LUMI, „hrănită” de o reală voință de întrajutorare.
Ca urmare, TOȚI LIDERII din LUME trebuie să muncească pentru ca această șansă să se împlinească MÂINE, dar începând de AZI, INVESTIND în SĂNĂTATE, EDUCAȚIE, CULTURĂ, PACE și mai ales în BUNĂSTAREA TUTUROR, căci RESURSELE PLANETEI sunt suficiente pentru TOȚI, până la INFINIT – apropo: AFRICA și AMERICA LATINĂ.
Astfel, LUMEA, chiar dacă NU VA MAI FI PERFECTĂ, va deveni MAI BUNĂ decât a fost!


Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.