Acasă Politic O victorie a deputatului Gigel Ştirbu: 10 mai, Ziua Independenţei României

O victorie a deputatului Gigel Ştirbu: 10 mai, Ziua Independenţei României

93

Iniţiată în 2016, legea care prevedea declararea zilei de 10 mai drept Ziua Independenţei României, a primit votul final în Camera Deputaţilor, cameră decisivă. Proiectul a fost iniţiat de deputatul Gigel Ştirbu.

„Astăzi, a fost votat în ședința Camerei Deputaților, Proiectul de Lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, inițiat de mine acum 4 ani!
Chiar dacă unii deputați au promovat mesaje antinaționale și antistatale împotriva acestei inițiative, azi, majoritatea parlamentară a votat ca pe data de 10 mai, românii să poată sărbători Ziua Independenței României!”, spune deputatul.

În Parlament, pe 9 mai, opoziţia aştepta reacţia guvernului la o interpelare despre pregătirea armatei, iar în discursul de răspuns, ministrul de externe, Mihail Kogălniceanu, a folosit celebra frază: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Parlamentul a votat apoi în unanimitate o rezoluţie prin care a proclamat deplina independenţă a ţării. Dar abia a doua zi, pe 10 Mai 1877, parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol răspunde proclamaţiei de independenţă. Momentul este descris detaliat în memoriile lui Carol I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.