Acasă Interviu «Din partea PSD voi fi acel primar care să asigure continuitate și...

«Din partea PSD voi fi acel primar care să asigure continuitate și stabilitate la Deveselu!»

167

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 au produs o informație care a făcut, la propriu, înconjurul întregii lumi: alesul locuitorilor, într-o proporție covârșitoare 63,98%, a fost candidatul Ion Aliman, decedat din cauza Covidului, cu numai zece înaintea votului. Prezența sa pe buletinul de vot a fost justificată procedural. Legislația în materie nu permite înlocuirea unui candidat după tipărirea buletinelor de vot. Iar în acel moment, Ion Aliman era în viață…

Locuitorii din Deveselu, practic, au vot în recunoștință de cauză, pentru lucrurile bune făcute de Ion Aliman și echipa sa administrativă. O echipă din care face în continuare parte și Nicolae Dobre, viceprimar ales din rândul consilierilor locali, cu atribuții de primar interimar, până când, oficial, aici va fi anunțată de către guvern data alegerilor parțiale anticipate. Acolo unde Nicolae Dobre vrea să candideze pentru un mandat confirmat prin votul direct al cetățeanului.
Despre Deveselu de astăzi, despre ce-i de făcut aici, pe linia continuității, dar și a proiectelor noi, Daniel Dobre – viceprimar cu atribuții de primar, a răspuns, în premieră, unui set de întrebări spontane, adresate de reporterul de serviciu de la Ziarul de Olt, cel care, în decursul timpului, a găzduit în paginile sale evenimente din dezvoltarea recentă a comunei.

Nicolae Dobre se identifică drept un bun cunoscător al realității din Deveselu. Are suficientă expertiză în materie de administrație, căci în ultimii patru ani a îndeplinit funcția de viceprimar al localității. Reușește astăzi să mențină continuitate în proiecte, dar să și contureze obiective noi pentru o localitate cu o notorietate internațională.
Cele ce urmeză sunt fotografii din filmul realității din Deveselu, acolo unde primăria joacă un rol activ în dezvoltarea publică. Un interviu recomandat tocmai pentru modul deschis al răspunsurilor primite de la viceprimarul cu atribuții de primar, Nicolae Dobre.

– Ce a însemnat pentru dumneavoastră preluarea funcției de primar interimar după sfârșitul prematur și neașteptat al celui care a fost predecesorul dumneavoastră, Ion Aliman?
– Nu a fost deloc ușor… În primul rând a fost o tragedie la care nimeni nu se aștepta. Lururile s-au derulat atât de rapid și atât de rău, încât am fost luați prin surprindere și am rămas fără cuvinte. Cu toate astea, eram obligați să mergem mai departe, să continuăm proiectele începute, să le gândim pe cele de care avem nevoie. Una peste alta, viața merge înainte și activitatea noastră trebuia să continue.

– Cu ce proiecte sunteți în lucru, domnule viceprimar?
– Pentru început am continuat și finalizat – în proporție de 98%, extinderea unei grădinițe în satul Comanca. Mai avem o unitate sanitară în spatele Primăriei Deveselu, care a fost ridicată și la care se lucrează în interior și la exterior. De asemenea, mai avem un proiect pentru reabilitarea căminului din Comanca, un alt proiect pentru construirea unei hale auto cu suprafață de 560 metri pătrați, pe locul unei vechi magazii de cereale. Această hală va fi ocupată de toate utilajele pe care le avem aici, la Deveselu, printre acestea regăsindu-se o mașină de gunoi, tractor, tocător vegetal mecanic, remorcă, plug, semănătoare… Sunt utilaje de care trebuie să ținem și pe care vrem să le protejăm cât putem de mult. Este un patrimoniu de care primăria trebuie să aibă grijă, pentru că aceste utilaje deservesc, atunci când avem nevoie, comunitatea noastră.

– Vă mulțumește gradul de curățenie al comunei? Cum faceți față și cum rezolvați, poate, cea mai dificilă problemă a localităților rurale din județul Olt?
– Problema de care tocmai ați amintit este una destul de mare, nu doar la noi, nu doar în Olt, ci la nivelul întregii țări. După cum ați văzut, sunt orașe mari, municipii, capitala, care sunt sufocate de mizerie din cauza problemelor de depozitare a gunoaielor. În ceea ce ne privește, la Deveselu se face o colectare selectivă, din două în două săptămâni, inclusiv pe Comanca și pe Aviatorilor. Așadar, peturile și hârtia se pun în saci separați, iar gunoiul menajer se aruncă în tomberoane distribuite către populație. Dealtfel, avem și o mașină de gunoi de care ne folosim și cu ajutorul căreia îl ducem la rampa de transfer din Caracal, în timp ce pentru peturi și hârtie avem un contract încheiat cu o firmă care vine și le ridică din comuna noastră.

– Sunt scumpe aceste servicii?
– Până în clipa de față nu am perceput niciun cost pentru aceste servicii, alegând să facem colectarea gunoiului menajer cu resurse proprii, prin oamenii de la 416, beneficiarii ajutorului social. E un sistem de autogospodărire care este eficient.

– Când se poate vorbi la Deveselu despre acel pachet de servicii publice pe care cu toții le vrem: apă, canal și gaze?
– Apă și canal avem în toată comuna. În ceea ce privește rețeaua de gaze, este mai greu, având în vedere faptul că în județul Olt ne confruntăm cu destule probleme din acest punct de vedere. Să faci o rețea de gaze cu fonduri proprii este aproape imposibil, fiind vorba de costuri foarte mari. Și totuși, noi avem un studiu de fezabilitate, avem și avizul de la SGA, de la Mediu, de la Natura 2000 și de la CFR. Așteptăm să se deschidă și o sursă de finanțare de care să ne putem conecta, indiferent care ar fi și de unde ar fi. Aveam speranțe cu POIM, dar, deocamdată, nimic… Poate PNDL, poate… cine mai știe.

– La cât s-ar ridica o astfel de investiție aici?
– La nivelul comunei Deveselu, o astfel de investiție ar ajunge la suma de aproximativ 350 miliarde lei vechi, cam 7 milioane de euro. O investiție mare, valoroasă și necesară. Din păcate, așa cum vă spuneam, banii rămân problema cea mai mare, iar din fonduri proprii nu se poate face niciodată asta, dacă luăm în calcul faptul că, spre exemplu, bugetul local al unei comune este de numai 70 de miliarde pe an. Sunt bani din care trebuie să asigurăm iluminatul, aprovizionarea cu lemne, funcționarea școlilor, costuri cu funcționarea aparatului propriu, alte costuri de întreținere și câteva investiții… Ori, pentru o investiție de 350 miliarde lei, ar trebui ca timp de 5 ani de zile nimeni să nu se atingîă de niciun leu, iar costurile să rămână aceleași. E imposibil!

– Ce știți în clipa de față? Este certă data de 20 iunie pentru organizarea alegerilor locale parțiale la Deveselu pentru funcția de primar?
– La nivelul întregii țări avem 30 de localități aflate în această situație, cu primari interimari. Pentru stabilirea datei în care vor avea loc noile alegeri locale, Guvernul României trebuie să facă un proiect de hotărâre, o ordonanță prin care să se știe clar lucrul acesta. Mai departe, acea hotărâre trebuie publicată în Monitorul Oficial și mai apoi se vor face toate procedurile premergătoare. Până atunci, doar vorbe, discuții și propuneri.

– Până la stabilirea datei respective, luați în calcul să candidați la funcția de primar al comunei Deveselu?
– Bineînțeles! Îmi doresc lucrul acesta și voi candida la funcția de primar al comunei Deveselu!

– Care sunt argumentele puse în dreptul dumneavoastră pentru a fi un primar care să poată face tot ceea ce oamenii își doresc și au nevoie la Deveselu?
– În primul rând, pentru cel care vine din afară, să lucreze în administrația locală, este destul de greu să se acomodeze cu problemele și situația din teren pe care le are o localitate. Oamenii au griji, au nevoi, vin cu speranță să ceară un sfat, un sprijin, o soluție. În ceea ce mă privește, timp de patru ani am fost viceprimar al comunei Deveselu, m-am implicat în toate problemele comunității noastre și mi-am pus toată priceperea în slujba acestei comunități. Mai mult, din septembrie 2020 și până astăzi, la mijlocul lunii mai 2021, timp în care am fost interimar, consider că m-am descurcat destul de bine și sunt capabil să fac multe lucruri bune pentru comuna Deveselu și oamenii care locuiesc aici. De asemenea, sunt președintele Organziației Locale PSD din Deveselu, am majoritate în Consiliul Local, cu 9 consilieri din 13, iar lucrul acesta contează foarte mult. Sunt un om ambițios, care vrea, poate și care va face treabă! Nu sunt laș, nu mi-e frică de nimeni și nu renunț niciodată, oricât mi-ar fi de greu. Așadar, vor fi alegeri, voi candida, iar cetățenii vor stabili cu cine aleg să meargă mai departe…

– Care sunt acele lucruri noi pe care-și dorește să le realizeze primarul Nicolae Dobre la Deveselu?
– Proiectul cu gazele naturale. E cel mai important proiect pentru care mă voi lupta și pe care voi face tot posibilul să-l pot implementa. Avem 1437 de posibili consumatori, avem blocurile de la Aviatorilor, blocurile din Deveselu, cu câte 20 de consumatori pe scară. Desigur, acest lucru ridică gradul pe pontaj la evaluarea proiectului… Și nu mă opresc numai aici: nevoile unei comunități apar în fiecare zi. Voi fi implicat în orice problemă pe care o vor intâmpina oamenii din Deveselu. Vreau să se vadă o primărie deschisă, iar cei care au nevoie de noi să înțeleagă cu adevărat că suntem în slujba comunității.

– Cum colaborați cu americanii de la Scut? Ce înseamnă prezența lor pe teritoriul localități?
– Colaborăm foarte bine, iar prezența lor, într-un cuvânt, înseamnă: siguranță! Lucrul acesta ni-l oferă nu numai nouă, ci întregii țări. Sunt mulți cei care nu cred asta, dar eu le-aș zice să fie mai atenți să se uite acum la ceea ce se întâmplă prin Israel. Poate așa vor înțelege ce înseamnă nesiguranța și lipsa protecției.

– Ce sfat le dați celor ce se pregătesc de campania ce va veni, cu tot feluri de atacuri împotriva dumneavoastră?
– Atacuri au fost, sunt și vor mai fi. Să știți că nu am fost scutit de asta, cu toate că nu i-am înțeles niciodată pe astfel de oameni. Cu toate astea, sunt un om calm, rațional, și nu voi intra în jocul nimănui. Fiecare e liber să spună ce vrea, dar să vorbească ce trebuie! Îmi pare rău că se întâmplă astfel de lucruri, dar nu pot eu să schimb un om dacă așa îi este felul, dar trebuie să se gândească foarte bine și să realizeze că acel fel îl caracterizează în fața oamenilor. Orice ar fi, e loc sub soare pentru toată lumea, indiferent de caractere, de răutăți, de invidii și multe altele. Sunt, din păcate, frați care se ceartă și se judecă, sunt părinți pe care nu-i mai interesează de părinți. E regretabil, dar… asta e!

– De ce la PSD și nu în altă parte?
– Am fost și am rămas simpatizant și susținător al acestui partid. Am simțit că doctrina Partidului Social Democrat mă reprezintă și am plecat pe drumul ăsta. Așadar, am considerat că trebuie să fac această alegere, altfel aș fi plecat acasă. Viața are bune și rele, dar eu, întotdeauna, am stat drept și am avut coloană vertebrală. Cu capul pe umeri și fruntea sus poți trece, mult mai ușor, prin orice însercare. Cred că din partea PSD voi fi acel primar care să asigure continuitate și stabilitate la Deveselu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.