Acasă Actualitate Estul sălbatic! Fermieri terorizați și păgubiți de un cioban cu mult tupeu!

Estul sălbatic! Fermieri terorizați și păgubiți de un cioban cu mult tupeu!

7408
       Dincolo de zona industrială, circumscrisă municipiului Slatina, județul Olt rămâne un important centru agrar. Conformația solului, câmpiile dominante de la nord la sud, de la est la vest, calitatea pământului, permit desfășurarea de exploatații agricole de mici, medii și mari dimensiuni.
Astăzi, cultura mare – grâu, rapiță, porumb, floarea soarelui, dă plus-valoare celor din domeniu. Investiția în cultură e, totuși, una scumpă, iar de la primele arături de toamnă, până la recolta așteptată la sfârșit de iunie, început de iulie, costurile sunt neîncetate: mijloace tehnice, carburanți, sămânță, îngrășăminte, tratamente specifice, în nota care demonstrează că o recoltă bună nu depinde doar de vreme, ci și de capacitatea fermierului de a înțelege că fără aport în contextul dat mai sus, nu se poate. Iar când cultura susținută cu atâta trudă e distrusă sistematic de alți semeni, lucrurile se complică, iar situația nu poate fi tolerată…
Așa stau lucrurile în zona de est a județului, unde ciobanul Florea Popete face legea sa, păscând, netulburat, îndeosebi noaptea, cele aproape o mie de oi, pe culturile înființate de fermierii din Ghimpețeni, Nicolae Titulescu, Văleni și Stoicănești, profitând de legislație, dar și de conjunctură.
Incident grav, în seara zilei de 19 martie…
Târziu, spre ceas de seară, în nota obișnuită, ciobanul lui Florea Popete, originar din Văleni, acolo unde are și saivanul, pleacă cu turma pe culturile oamenilor. E mai ieftin să paști de la alții, să ignori pagubele făcute, să nu îți peste decât de ale tale.
O mână de oameni, implicați în proprietățile afectate, sesizează și merg în zona culturilor. Acolo, pe cale să se producă un eveniment grav, tragic. Cu tractorul, așa cum relatează martorii oculari, vine chiar stăpânul turmei. Așa cum se observă din fotografiile alăturate, acesta trece la intimidarea autorităților locale și a fermierilor prezenți în zonă. Dă numeroase ture cu tractorul, aruncă cu un recipient din cabină spre primarul comunei Nicolae Titulescu și puțin lipsește ca sub roțile tractorului să nu ajungă vreun martor.
Această demostrație de forță ține de incapacitatea de a înțelege ce înseamnă dreptul la proprietate, dar și o sfidare continuă a muncii semenilor, a legii, a omeniei și a bunului simț.
Iată ce spun, rând pe rând, martorii oculari ai evenimentului din seara zilei de 19 martie 2021. Mărturii cutremurătoare, care arată cum a ajuns Popete de la Văleni să facă legea pe raza a patru localități…
MIHAI PREDA – reprezentant al Societății Agricole UNIREA Văleni
Am o suprafață de 25 de hectare, afectată în proporție de 70%. Am făcut reclamații în mai multe rânduri, atât la Poliție cât și la Primărie, dar până în clipa de față fără niciun rezultat. Mai mult, acum doi ani și ceva ne-am judecat cu cel care aduce oile pe terenurile noastre, Florea Popete, pe numele său, am avut chiar și un paznic de noapte pe care l-a bătut și i-a rupt mâna, faptă pentru care a făcut vreo nouă luni de pușcărie, și tot degeaba. De asemenea, am avut și mașina distrusă de nepotul său, reparația ajungând la aproximativ o sută de milioane, bani pe care a fost nevoit să-i plătească acest Popete. Ultima ispravă, noaptea trecută, în jurul orelor 21.00”.
ALEXANDRU COMAN – reprezentant al SC TERRA ES SRL Nicolae Titulescu
„Și eu, ca și alții, dețin mai multe suprafețe, atât pe raza Văleniului, cât și a Ghimpețeniului, iar în seara de 16 martie mi-au fost distruse 7 hectare – cultură de grâu, în comuna Ghimpețeni. Am depus plângere și am făcut o solicitare pentru a fi informat cu privire la pedeapta pe care o primește. Astfel, mi s-a spus că dacă mergem pe penal nu vom ajunge la niciun rezultat și a primit doar o amendă pe care a spus că o contestă, nerecunoscând paguba produsă, neavând martori în acest sens. Vreau să se știe clar faptul că cei care mai sunt și dețin oi în zonă au locuri special amenajate, neavând foarte multe capete și, mai mult, teoretic, din noiembrie până în aprilie nu se iese cu el în câmp. Ori, acest individ, având o mie și ceva de oi, probabil neavând suficient nutreț, le scoate pe culturile fermierilor. Spre exemplu, și la Stoicănești, în urmă cu o săptămână și ceva, a avut aceleași probleme cu un alt fermier care l-a găsit cu oile pe suprafața lui. S-au certat, au fost amenințări, propietarul terenului s-a speriat, ar fi lovit cu tractorul și câteva animale, și astăzi tot el are probleme cu poliția animalelor pentru ceea ce s-a întâmplat. Vrem și sperăm să se facă o lege prin care să se interzică cu desăvârșire ieșierea din stabulație într-o anumită perioadă. Poliția spune că n-are ce să le facă și ne sfătuiește să-i prindem în câmp, la locul faptei, după care să chemăm și organele să fie aplicate sancțiuni. Ei, bine, așa am făcut acum și iată că s-a întâmplat să-l prindem pe terenul altui fermier. Să nu mai vorbim de faptul că face scandal, amenință cetățenii cu tractorul și adresează injurii tuturor, inclusiv domnului primar”.
FLORIN OLTEANU – pădurar la CANTONUL 26 Nicolae Titulescu
„Avem o suprafață de pădure întinsă pe raza localităților Văleni și Nicolae Titulescu. Am avut tot timpul probleme cu acest Florea Popete, care ne-a distrus puieți și plantații întregi de pădure. Am căutat să ne înțelegem, i-am vorbit frumos, am tot sperat că se vor termina astfel de fapte, dar a spus că nu-l interesează, că nimeni nu-i face nimic, că n-are treabă cu nimeni și face așa cum vrea. Bun! În seara zilei de 18 martie 2021 a venit cu oile la pădure, a pășunat toată noaptea, iar în dimineața zilei de 19 am constatat aceste lucruri, am sunat la Ocolul Silvic, aceștia spunându-mi că vor veni să constate, astfel încât să ia măsurile ce se impun. În tot acest timp, el o ține pe a lui, ba nu recunoaște, ba spune că n-are nimeni ce să îi facă, ba ne plângem degeaba că el cunoaște procurorii și judecătorii. Mai mult, în seara aceleiași zile, de 19 martie am plecat în patrulă, însoțit de Coman Alexandru, Preda Mihai și Neagoe Ilie.
(…) Ajungând în colțul pădurii – la trupul de pădure Cotorga, ne-am întâlnit cu ciobanul lui care avea câinii pe lângă el și un miel în brațe, l-am întrebat ce e cu el pe acolo, dar nu a dat niciun fel de răspuns. Ne-am continuat drumul și am zărit turma de oi care era întinsă atât în pădure, cât și pe suprafața de grâu. Domnul Alexandru Coman a sunat la 112, ulterior același lucru l-am făcut și eu, cerând o intervenție rapidă în vederea aplicării sancțiunilor legale. L-am sunat și pe domnul primar Florin Tiutiu, domnia-sa l-a sunat pe primarul comunei Văleni, Ion Șofaru, au venit și dumnealor la fața locului. Până la sosirea poliției și-a făcut apariția și cel în cauză – Florea Popete, cu tractorul, noi fiind lângă oi, ca dovadă pentru organele de siguranță. S-a luat cu tractorul după noi, după domnul primar, a adresat injurii și multe altele. Ulterior am mers la post, am dat declarații și vedem ce va urma.

(…) Astăzi, în data de 20 martie, la ora 10:02, am fost sunat de Florea Popete, am și apelul înregistrat pe telefon, fiind amenințat că mă omoară, că mă distruge și ne arată el ce face. Am sunat imediat la 112 făcând o plângere”.

FLORIN GHEORGHE TIUTIU – primarul comunei NICOLAE TITULESCU
În seara zilei de 19 martie, mai exact la ora 21:04, am fost sunat de pădurarul Florin Olteanu și informat că o turmă numeroase de oi ce aparține lui Florea Popete, se află în pădurea Cotorga și pe un lan de grâu. Era agitat, m-a rugat să vin repede, să-l sun și pe primarul comunei Văleni, știind apucăturile ciobanului respectiv. Mi-am sunat ginerele, am venit la fața locului, între timp ajunse și acest Popete cu tractorul, aflându-se pe o cultură de grâu, alergând când după o persoană, când după alta. Nu vreau să exagerez, dar s-au făcut mai bine de 10 ocoale pe suprafața respectivă. Am strigat la el, spunându-i să înceteze că omoară oamenii, s-a făcut cu tractorul și spre mine, m-am ferit, a întors tractorul, probabil că atunci a observat cine sunt, a oprit, iar de pe scara tractorului în care mai era cu o persoană, a început să mă amenințe și să înjure pe toată lumea, inclusiv pe cei de la 112, pe polițiști și mulți alții. În plus, avea și o sticlă cu lichid cu care a aruncat spre mine, iar noi avem și înregistrări pentru a demonstra cele întâmplate și relatate. Între timp a venit și domnul primar Ion Șofaru împreună cu câteva persoane, și împreună am aștepat să apară și poliția din Văleni, o grupă care se ocupă de toată zona. Am mers la postul de poliție, am dat declarații și am depus plângeri pentru amenințare și injuriile primite. Să fie clar! Acest Florea Popete e un pericol public, reprezentând o amenințare la adresa comunității. El nu este un crescător de oi atent și bine organizat, nu respectă legile, ci umblă cu turma neîncetat pe culturile fermierilor și ale proprietarilor din împrejurimi. Mai exact, din Văleni, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni și Stoicănești. Același lucru l-a făcut și cu primarul din Stoicănești, și cu alți fermieri. Și, după toate astea, tot el se declară victimă, ba că i-a călcat un fermier cu tractoul vreo câteva oi, ba că ar fi fost bătut. Una peste alta, așteptăm măsurile care se impun pentru că astfel nu se mai poate!”
ION ȘOFARU – primarul comunei VĂLENI
Acest cioban paște oile pe unde vrea, când vrea, fără să țină cont de hotare. A intrat în conflict cu mai mulți fermieri. A păscut și la Nicolae Titulescu, a făcut-o și la Văleni, dar și prin alte părți. El nu are granițe și nu răspunde în fața nimănui. Până acum, la noi, au fost luate decât acele măsuri legale, dar vrem să dăm o hotărâre prin Consiliul Local prin care să stabilim un program de pășunat. Le-a mai fost adus la cunoștință, dar nu respectă, deși este cetățeanul comunei noastre și beneficiază de toate drepturile legale, cu suprafețe de islaz și tot ce trebuie. El nu respectă perioadă de pășunat, nu respectă regulile societății și omul în general. Și, uite așa, merge kilometri întregi cu turmele sale și intră în conflict cu toată lumea, pe distanțe de kilometri. Din păcate, unde vede o cultură mai frumoasă, acolo își duce oile”.
MARIUS PREOTEASA – primarul comunei STOICĂNEȘTI
Omul ăsta paște oile pe unde poate. Unde vede verde și frumos, acolo e și el cu oile. La noi, la Stoicănești, sunt mai mulți fermieri păgubiți. Prin urmare, vom contacta un avocat și vom face plângere penală. Din păcate, nu avem cu cine să ne înțelegem. El se laudă că face asta de la 17 ani și nu a avut probleme, așa că i se pare un lucru absolut normal. Asta e viața, ce putem să facem. Așa ni l-a dat Dumnezeu și pare că este greu să îl mai schimbe cineva…”.
Cine îl apără pe Popete de la Văleni?!
Dincolo de declarațiile consumate întocmai, rămâne un semn de întrebare care poate fi pus după toate faptele antisociale atribuite ciobanului Florea Popete de la Văleni. Oamenii știu că acesta beneficiază de o interpretare largă, dacă nu cumva de o clemență exagerată din partea unor procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, acolo unde cauzele specifice cu Popete în centrul atenției au fost soluționate prea blând în raport cu pericolul social al faptelor sale.
Pe buzele oamenilor este și numele unui procuror, însă, din lipsă de dovezi, rămâne ca toată lumea să știe despre cine e vorba, dar greu de consemnat. Rămâne antologică expresia redată de un localnic, când într-o discuție cu tatăl lui Florea Popete, acesta ar fi spus că și lupii pot fi îmblânziți de oi. Ce înseamnă această vorbă, înețelegeți în contextul dat…
E nevoie de o tragedie?
Situația de la Văleni, sau mai bine spus contextul din zonă, are o notă explozivă. Oricând, pe fondul tensiunilor acumulate se poate întâmpla o tragedie. Unul dintre combatanți să cedeze nervos și să săvârșească o faptă violentă, în urma căreia cineva să-și piardă viața. Amenințările sunt certitudine, așa cum declară oamenii intervievați de reporterul de serviciu, organele statului – poliția rurală, intervin dar procedurile interne, normele specifice de lucru, blochează pe undeva autoritatea publică în a rezolva din fașă astfel de conflicte.
Dacă mai punem și eșecurile Poliției Române, devenite practică, mai bine fiecare ar trebui să se descurce pe cont propriu. Însă, nici asta nu este o practică apărată de lege. Până atunci, de urmărit cu atenție ce se întâmplă în estul județului Olt. Acolo unde fermieri sunt terorizați și păgubiți de un cioban cu mult tupeu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.