Acasă Actualitate A doua decapitare a lui Mihai Viteazul

A doua decapitare a lui Mihai Viteazul

267

Cine e certat cu instoria? Cine nu iubeşte arta? Statuia lui Mihai Viteazul din Slatina a fost criticată la vremea ei, însă pentru mulţi slătineni ea este şi azi un simbol al oraşului. Care a fost detaşat la Cucuieţi, într-o intersecţie. Şi pentru că nu era de ajuns ura faţă de această simbolică sculptură, nişte cetăţeni l-au decapitat pe voievodul unirii de la 1600 şi i-au postat capul invers.

Statuia ecvestră din piatră a lui Mihai Viteazul este opera sculptorului Anton Tănase. Sculptura din piatră a fost realizată în cadrul Taberei de sculptură în piatră, care s-a desfăşurat la pădurea Strehareţi, în lunile iulie-octombrie ale anului 1980. A fost sculptată lângă Mănăstirea Strehareţi.
Autorul trăieşte în Bistriţa şi este un om foarte discret. După ce familia Memish a câştigat terenul de vizavi de Parc Hotel, administraţia locală a Slatinei nu a prezentat niciun interes pentru restaurarea şi relocarea sa într-o zonă centrală a urbei. În 2006, statuia a fost pusă lângă Hanul Cireaşov, ulterior, la Spaţii Verzi, lângă târgul săptămânal. Acolo, lângă statuie, se afla şi ceasul de la Vălcea. Aceste două elemente au fost duse din Slatina. Statuia se află în satul Cucueţi, comuna Verguleasa, într-o intersecţie, iar ceasul se află tot într-o intersecţie, dar în comuna Cungrea. Statuia se află într-un stadiu avansat de degradare, iar în decembrie 2018, capul desprins a lui Mihai Viteazul a fost pus invers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.