Acasă Interviu «Când guvernează PSD, românii trăiesc bine, când vine dreapta e austeritate!»

«Când guvernează PSD, românii trăiesc bine, când vine dreapta e austeritate!»

517

Interviu cu președintele TSD Olt, COSMIN FLOREANU

        Politică, fotbal și pandemie – trei stări de fapt asupra cărora întreaga națiune se pricepe, fiecare fiind specialist în cel puțin un domeniu, iar mulți chiar cred că le știu pe toate. Sintagme potrivite pentru stânga, pentru dreapta, pentru ultima pasă și, evident, rețete anticoronavirus, pe bază de usturoi și inhalații cu foi de dafin.
În interior, lucrurile stau altfel, iar lumea se vede sub o altă linie a orizontului. Politica, detestată de mulți, îndeosebi de cei neimplicați, este generatoarea valorilor din sistemul public fără de care o societate nu poate exista…

În cele ce urmează, vă propunem un dialog oarecum inedit, cu un tânăr implicat, decis să creadă că schimbarea în bine o facem fiecare dintre noi. Cosmin Floreanu, președinte al Tineretului Social Democrat Olt, din iunie 2018, are propria-i viziune despre ce caută și ce ar trebui să găsească tinerii în politică, și cum pot oferi politicienii, oamenilor, România așteptată.
– Ce a căutat și ce a găsit Cosmin Floreanu în politică și în PSD?
– Înainte de toate, cred că implicarea în fenomenul public, și nu spun numai politic, mă refer și la cel civic, e o necesitate pentru generația mea. La 34 de ani, atât cât am eu astăzi, trebuie să treci de opțiune și să te implici în comunitate! Așa am înțeles și m-am alăturat echipei PSD Olt, acolo unde astăzi sunt președinte al structurii de tineret. Nu spun că cei cu ani mai mulți trebuie să se dea de o parte, dar fiecare generație are nevoie să-și identifice prioritățile și să găsească o platformă, fie politică, fie civică, unde să le poată susține. Din afară e greu, dacă nu chiar imposibil.
– Și, totuși, de ce în PSD?
– E puțină retorică de interogatoriu… dar haideți să vă spun de ce trebuie tinerii să aleagă PSD: aici poți să te afirmi și să susții proiectele tale, fără a cere un aviz de specialitate al unui comitet format din 15 mii de specialiști pentru a arăta că lumea poate fi schimbată. Priviți cu atenție ponderea tineretului în zona de decizie, în partidele cu pretenții din România, și veți vedea că PSD are cea mai puternică reprezentativitate!
– Sună bine ce ați spus, dar cu ceva dovezi se pot susține cele de mai sus?
– Priviți spre cei pe care i-a trimis PSD Olt în Camera Deputaților, în urma scrutinului din decembrie 2020: Marius Iancu, Cătălin Grecu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu, Emil Albotă. Vin din generația de care vă spusesem mai devreme. Iar dacă PSD i-a validat și le-a încredințat onoarea de a-i reprezenta pe olteni la un asemenea nivel, înseamnă că mecanismele interne ale acestui partid funcționează corect. Să vă mai spun că fostul președinte al TSD Olt, trecut la seniori între timp – Ionuț Ivan, este acum vicepreședinte la Consiliul Județean Olt?
– Cum e să cîștige PSD alegerile parlamentare, dar guvernarea să o facă alții? Amărăciune?
– N-aș fi atât de dezamăgit de o victorie. Când unii spuneau că la parlamentare vom ajunge pe locul trei, după nobila dreaptă formată din PNL și USR, românii au vrut altceva. Că la Cotroceni s-a decis acceptarea unei alianțe conjuncturale, aici nu mai e vina majorității. E o scăpare a constituției sau chiar o forțare a limitelor sale. Să așteptăm să vedem evoluția actualei guvernări, pe termen scurt. După, rămâne de văzut cine poate îndrepta ceea ce dreapta, de obicei, distruge. Când guvernează PSD, românii trăiesc bine, când vine dreapta e austeritate!

– Cum vede un economist de stânga bugetul pe 2021? Sau… cum ar trebui să fie acesta?
– Cu rezerve mari legate de așteptări și realitate. Cu limitări ale veniturilor ce urmează să fie confirmate. PSD pregătește un buget alternativ, iar la momentul potrivit poate fi comparat, proiectul de buget al dreptei, cu cel așezat în oglindă de social-democrați. O să vedeți unde contează cu adevărat interesul imediat al românilor și cine impune punctul de vedere al coorporaților.
– După fiecare rând de alegeri, deontologii laudă Ardealul pentru perseverența în voturi acordate dreptei și critică sudul pentru majoritatea covârșitoare votantă spre stânga. Cum e?
– Din start, avem o deformare a realității. Românii nu sunt unii mai buni și alții mai puțini buni, în funcție de cum votează. Astfel de împărțiri sunt deviante. A trecut doar un secol de la Unire și să vorbim acum de elitiștii de dincolo de Carpați și de ceilalți români, e nepotrivit. În plus, democrația acceptată de toți înseamnă egalitatea votului. De aici încolo, orice comentariu e ca cel din sufragerie, pe seama unei faze dintr-un meci de fotbal, unde arbitrul nu poate să consulte VAR-ul.
– PSD – un partid nefrecventabil, spun opozanții…
– M-aș duce puțin în timp, dar rămân într-o scrută sinteză: mașina lor de propagandă funcționează mai bine. Uitați-vă la câte scenarii s-au construit în ultimii ani împotriva PSD. Iar la ultimele alegeri, împotriva curentului promovat de dreapta, PSD a câștigat majoritatea simplă a voturilor exprimate.
– De ce să vină un tânăr în PSD, via TSD?
– E simplu: implicarea e necesară. În PSD, pentru că aici nu are nevoie de recomandare de la un șef din structurile interne. Aici poate să se afirme și să ajungă până acolo unde este îndreptățit. Priviți, în susținerea celor de mai sus, modul de ierarhizare a „competenței” resurselor umane, de la colegii noștri de pe dreapta, și aveți configurarea generală a întregului răspuns.
– Știți bancul ală, că în România au loc alegeri prezidențiale, ca să vedem cu cine pierde PSD în turul 2?
– L-am mai auzit și, sincer, nu îmi place. E consumat. Ultima variantă a avut loc în 2019. Mai vorbim pe tema asta după scrutinul din 2024, atunci când la conducerea TSD Olt va fi o altă persoană. Criteriile interne de vârstă mă vor trimite pe mine în echipa de seniori…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.