Acasă Actualitate Retrospectiva anului 2020. Anul care ne-a lăsat… mască

Retrospectiva anului 2020. Anul care ne-a lăsat… mască

71
Anul 2020 ne-a uimit, ne-a lăsat mască, dar nu ne-a pus capac. Ce am învăţat de la 2020 ca popor? Poate e mai greu de spus, dar, cu siguranţă, fiecare dintre noi a învăţat ceva. Am câştigat, dar am şi pierdut. Oameni dragi, obiceiuri şi normalitatea monotonă cu care trăiam zi de zi. Iată o scurtă retrospectivă a celor mai importante momente din 2020 la nivelul judeţului Olt.

IANUARIE
2 – Casa solistei de muzică populară, Emilia Dorobanţu, din comuna Curtişoara, a ars. În incendiu, artista şi-a pierdut o importantă colecţie de costume populare vechi, diplome şi trofee.
30 – Moare fostul prefect de Olt Marin Diaconescu. A ocupat funcţia de două ori, între 1991-1993 şi 2001-2004. Avea 77 ani.

FEBRUARIE
27 – Primele persoane supuse măsurii izolării în cazul virusului Sars-Cov-2, care creează boala Covid-19. Şase cetăţeni chinezi, care au intrat în România pe 25 februarie, au fost izolaţi în camerele unui hotel din Slatina. Aceştia au fugit, vineri seara, la o locaţie din municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea

MARTIE
4 – CJ Olt alocă bani din Fondul de rezervă pentru achiziţia de echipamente şi materiale necesare prevenirii coronavirusului în cuantum de 250.000 lei.
6 – Primul caz de coronavirus din Olt a fost bărbat din Caracal. Acesta era al optulea de pe ţară. A fost externat pe 21 martie de la Craiova.
16 – Este decretată starea de urgenţă la nivelul României, fiind prelungită până la 15 mai. La 25 martie, declaraţiile pe proprie răspundere devin obligatorii şi la Olt.

APRILIE
25 – Moare generalul Constantin Lucescu, avocatul care i-a apărat pe soții Ceaușescu. Caracaleanul avea 80 de ani.

MAI
18 – Laboratorul pentru testarea COVID-19, o investiţie a CJ Olt, devine funcţional. Spitalul Slatina putea face 196 de teste pe zi.
19 – Fostul primar al comunei Brebeni, Florentin Andronie, încetează din viaţă. La sfârşitul anului 2012 suferise un atac cerebral.
26 – Andrei Iordache demisionează din fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

IUNIE
– Au început lucrările de reabilitare termică a Corpului Central al Spitalului Slatina. Lucrările au fost finalizate la începutul lunii decembrie.
20 – Moare Costinel Alecsandrescu, fostul director al Ansamblului Doina Oltului. Avea 46 de ani.

IULIE
20 – Noua Secție de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina este operațională. Aceasta funcționează într-un imobil complet reabilitat, dotat cu mobilier nou și aparatură performantă, aflat pe strada Trandafirilor, în spațiul fostei Creșe Nr. 1.
30 – Moare poetul şi cercetătorul în istoria Slatinei, profesorul Ioan Smedescu. Avea 65 de ani.

AUGUST
1 – Moare Dragoş Turcitu, fost şef al Serviciului Judeţean de Pază Olt, Fusese externat chiar în ziua decesului, după ce se vindecase de coronavirus

SEPTEMBRIE
27 – ALEGERI LOCALE. Au avut loc alegerile locale pentru primari, consilieri locali, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, dar şi pentru consilierii judeţeni. PSD a câştigat detaşat primăria Slatinei, Emil Moţ obţinând un al doilea mandat. La Caracal a câştigat Ion Doldurea, iar la Deveselu a fost ales defunctul Ion Aliman. Suprize au fost multe. Nume noi şi partide noi , care au câştigat funcţiile de conducere şi reprezentare în administraţiile locale. Preşedinţia Consiliului Judeţean Olt a revenit lui Marius Oprescu, care a început al doliea mandat în această funcţie.

OCTOMBRIE
22 – Pictorul caracalean Virgiliu Dimulescu încetează din viaţă. Avea 69 de ani.

NOIEMBRIE
14 – Moare fostul şef al Finanţelor Olt, Marin Gubandru. Avea 63 de ani.
3 – Tenismenul Marius Rădoi, fiul adjunctului IPJ Olt, moare într-un accident rutier. Tânărul avea 19 ani

DECEMBRIE
6 – Alegeri Parlamentare. PSD iese victorios. Organizaţia judeţeană este prima pe ţară la procente. PNL nu s-a mişcat spectaculos. Astfel, judeţul Olt are nouă parlamentari care vor reprezenta interesele oltenilor: senatorii social-democraţi Paul Stănescu, Siminica Mirea şi liberalul Liviu Voiculescu, precum şi deputaţii PSD Marius Iancu, Cătălin Grecu, Florin Barbu, Adrian Chesnoiu, Emil Albotă şi liberalul Gigel Ştirbu.
26 – „Tezaurul uman viu” Gheorghe Tănase, meşter în lemn din Corbu şi autor al Troiţei Revoluţiei din Slatina, decedează la vârsta de 73 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.