Acasă Editorial Drumul morţii trece prin Brebeni

Drumul morţii trece prin Brebeni

414

Dincolo de pandemie, pe drumurile Oltului, anul 2021 a început tragic. Un poliţist mort într-un accident imposibil şi stupid, în acelaşi timp, petrecut la Şopârliţa. Un tânăr ucis de un popă beat la Bârza. Şi o bătrână spulberată de Sfântul Ion la Brebeni.
Au trecut doar şapte zile din anul de la care ne rugăm să avem miros, gust, sănătate, bani şi ce ne mai trebuie fiecăruia.Aproape că aceste tragedii au eclipsat pandemia şi victimele sale.
Ultimul accident, cel din dimineaţa zilei de 7 ianuarie 2020, de la Brebeni, trebuie privit contextual. Numărul de decese, înregistrate pe acest segment de drum public, cel care traversează de la vest la est comuna Brebeni, dacă cineva face o statistică, ar vedea că depăşeşte situţiile similare înregistrate în aceeaşi unitate de timp pe raza capitalei de judeţ, Slatina.
Cu un carosabil bun spre foarte bun, un număr foarte mare al maşinilor aflate în trafic, cu o viteză a vieţii, care depăşeşte limita de înţelegere a multora dintre noi, acest segment de drum produce prea multe tragedii. Depăşind chiar cel mai traficat tronson de şosea de drum public, cel care străbate Balşul, spre exemplu.
În ultimul accident, vina este aproape exclusivă a bătrânei de 78 de ani, angajată nefericit într-o traversare neregulamentară. Poate la expertiză, şoferiţa să fi avut o viteză prea mare în raport cu limita admisă. Însă, circumstanţial, decisiv, vina e la mort. Numai că, aceste accindete petrecute la Brebeni ar trebui să fie un semnal de alarmă. Pentru autorităţile în materie de circulaţie pe drumuri publice, pentru administraţia comunală. Doar trei treceri de pietoni, semnalizate precar, în condiţiile unei comunităţi rurale, practic despărţită pe din două de o şosea aglomerată, dar nu cea mai aglomerată din Olt, duc spre astfel de tragedii.
Nu ştiu dacă Mărinică, primarul de la Brebeni, s-a gândit să facă o centură a comunei. Mai e puţin de lucru la reţeaua de alimentare cu apă, la cea de canalizare, la investiţia privind gazele naturale, la colectarea selectivă a gunoiului. Deci, deocamdată, nu se pune problema. Dar, până atunci, astăzi, chiar în contextul pandemiei, la Brebeni se moare prea mult pe drumul care taie comuna în două. E de făcut ceva! Chit că asta ar presupune disconfort pentru şoferi, pentru pietoni. Dar repede! Căci ar fi păcat ca astfel de evenimente să devină repretitive.
Tanti Vanca, aşa cum o cunoşteau localnicii pe nefericita victimă din Brebeni, spulberată efectiv în dimineaţa de Sfântul Ion, nu trebuie să fi murit degeaba.
Măcar de aici încolo, fără a face un proces de caz privind cine trebuie să vadă ce se întâmplă la Brebeni şi cine trebuie să facă ceva, trebuie început de undeva. Chiar şi cu nişte separatoare de sens, cum s-a petrecut la Pădurea Sarului, ulterior spre Valea Mare. Ar produce ceva disconfort, dar orice disconfort e mai puţin decât viaţa unui om.
Până atunci, de veţi conduce prin Brebeni, mergeţi cu prudenţă şi număraţi crucile din şanţuri, de pe stânga şi de pe dreapta. Iar aici, în această comună, cu oameni gospodari, de sorginte valahă şi bulgară, nu a avut loc nicio confruntare violentă care să producă pierderi de vieţi omeneşti. Doar un drum al morţii, pe care Brebeniul îl are de la vest la est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.