Acasă Actualitate CE MAI „FACE” O.N.U?… CĂCI NATO ŞTIM…

CE MAI „FACE” O.N.U?… CĂCI NATO ŞTIM…

96
La aproape opt decenii de la acel 24 octombrie 1945, cînd a fost înfiinţată ca cea mai IMPORTANTĂ ORGANIZAŢIE INTERNAŢIONALĂ din LUME?
A activat cu succes în slujba unor OBIECTIVE URIAŞE pentru LUME, ce pot fi sintetizate în 3 D:
– DETENSIONARE şi PACE în LUME;
– DEZVOLTARE;
– DREPTURILE OMULUI.
Totodată, multă vreme i s-au recunoscut LEGITIMITATEA şi PUTEREA prin care «a adus» la puncte de vedere comune sau foarte apropiate toate cele aproximativ 200 de NAŢIUNI componente.
DEZVOLTÂND cei 3 D, cu toţi aceştia au contribuit la armonizarea EVOLUŢIEI LUMII sub aspecte concrete:
– pacea şi securitatea lumii;
– dezvoltarea a numeroase relaţii de prietenie;
– progres social;
– îmbunătăţirea standardelor de viaţă;
– respectarea drepturilor omului;
– salvarea vieţii a miliarde de oameni cu alimente, medicamente şi combaterea sărăciei;
– apărarea mediului;
– menţinerea păcii mondiale prin îndemnuri la dezarmare şi reducerea de conflicte etc.
În decursul timpului, ACESTEA s-au păstrat, actualizându-se prin numeroase REUNIUNI, CONSFĂTUIRI, CONFERINŢE ce vor rămâne în ISTORIE tocmai prin caracterul constructiv inspirat de CARTA O.N.U.
Amintesc, între ele, CONFERINŢA de la BANDUNG – 1955 a statelor afro-asiatice, pe atunci cu o situaţie foarte grea, dar cu o populaţie de peste jumătate a globului. Prin REZOLUŢIA DASA SILA, acceptată ca un succes de O.N.U s-au imprimat LUMII 10 PRINCIPII: PACEA, SECURITATEA, SUVERANITATEA, INDEPENDENŢA, INTEGRITATEA, NEAMESTECUL în treburile INTERNE, COEXISTENŢA PAŞNICĂ, COMERŢ ECHITABIL, COLABORARE, AVANTAJ RECIPROC, căci ele se inspirau din CARTA O.N.U.
ROLUL O.N.U a fost conceput şi de fapt a fost URIAŞ, pus în slujba popoarelor, trebuie recunoscut că în ultima vreme a intrat într-un «con de umbră», părcă «a obosit» parcă «a îmbătrânit». De multe ori, au fost chiar DECEPŢII, IMPRFECŢIUNI, NEÎMPLINIRI, EŞECURI, până şi ADUNAREA GENERALĂ fiind ÎNTRISTATĂ de poziţiile belicoase ale SUA şi CHINA.
DIN CE MOTIVE?

În primul rând, pentru că SUPERPUTERILE şi PUTERILE «în devenire» au ajuns să se «războiască», dar paşnic, prin ROLUL şi VIITORUL O.N.U. S.U.A au demarat mecanisme:

– de retragere din acordul de la PARIS privind schimbările climatice, în ciuda poziţiei O.N.U.
– retragerea din «ACORDUL NUCLEAR IRANIAN» făcându-se de râs, căci ADUNAREA GENERALĂ a O.N.U a dat vot negativ.
– a desconsiderat diferite structuri din sistemul O.N.U, prin neglijarea TRIBUNALULUI INTERNAŢIONAL de la HAGA, retragerea declarată din UNESCO, cea «viitoare» din O.M.S, îngheţarea contribuţiei sale la ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ a AVIAŢIEI, retragerea din T.P.P (parteneriatul trans pacific) etc.

S.U.A, prin PREŞEDINTE, s-au grăbit să declare, fără ocolişuri: «AMERICA s-a întors pregătită să conducă LUMEA» – ca LIDER GLOBAL, ca şi când EI vor decide «jocuri planetare». EI vor fi LIDERUL ABSOLUT asupra «TOT».
Să fi uitat «MAREA SUPER PUTERE», mai exact «LIDERII EI» că: «O.N.U nu a fost creată pentru a duce LUMEA în PARADIS, ci pentru a o SALVA DE INFERN», aşa cum afirma cândva fostul secretar general al O.N.U – DAG HAMMERSKJOLD? Sau, ce schimbare de poziţie faţă de alte vremuri…
Astfel, în 1967, la a XXII-a sesiune a ADUNĂRII GENERALE a O.N.U, S.U.A au lăudat «prestaţia» O.N.U în chestiunea «RĂZBOIULUI de 6 ZILE» şi au elogiat atitudinea obiectivă a ROMÂNIEI şi succesul ei diplomatic prin alegerea lui CORNELIU MĂNESCU, ministrul nostru de externe ca PREŞEDINTE al acelei SESIUNI.
La polul opus, KREMLINUL, pe contrasens cu UNCHIUL SAM, susţine energic O.N.U, a cărei CARTE «reprezintă şi în ziua de ASTĂZI principala sursă a dreptului internaţional».
Liderul MOSCOVEI aminteşte principiile perene ale dialogului între state: EGALITATEA, NEAMESTEC în TREBURILE INTERNE, RENUNŢAREA LA FORȚĂ, DIALOGUL în locul DISPUTELOR etc, iar O.N.U reprezintă «instrumentul absolut şi necesar» în aplicarea lor. Sigur că asemenea aprecieri sunt uneori menite să ascundă ambiţiile KREMLINULUI în contextul rivalităţii pe sfere de influenţe în lume…
Pe de altă parte, CHINA, FRANŢA, MAREA BRITANIE, reduc adesea actualitatea mondială la puterea pe care o pot exercita ca membrii permanenţi ai CONSILIULUI de SECURITATE. GERMANIA, după încercarea eşuată de a deveni membru permanent în CONSILIUL de SECURITATE, «îşi rezervă» dreptul de a transforma UNIUNEA EUROPEANĂ într-un instrument extrem de util pentru interesele EI, undeva dincolo de atribuţiile O.N.U.
INDIA şi BRAZILIA – două MARI PUTERI în devenire prin POLITICI PROPRII – NAŢIONALE, în primul rând, doresc să intre în FAMILIA principalelor state ale LUMII.
Aşadar, O.N.U, «confruntată» cu asemenea «atitudini» ale acestor state componente, dar şi ale altora, însă şi pentru alte motive ce se înscriu în realităţile lumii complexe şi multipolare de AZI, are nevoie de un proces de FORMARE ce poate avea în vedere şi faptul că LUMEA a TREIA nu mai este cea din vremea RĂZBOIULUI RECE, iar 40% din populaţia mondială susţine un asemenea deziderat. Mai întâi de toate, statele lumii să respecte CARTA O.N.U îmbunătăţind-o în privinţa UNOR REGULI mai ferme privind principiile şi normele dreptului şi relaţiilor internaţionale. Apoi:
– asigurarea reală a păcii şi securităţii întregii lumi prin recunoaşterea de către TOŢI a prezenţei forţelor militare O.N.U.
– creșterea eficienţei şi recunoaşterea de către toate statele lumii a mandatelor şi împuternicirilor principalelor organe şi structuri ale O.N.U.
– pornind de la rolul uriaş al CONSILIULUI de SECURITATE, este imperios necesar să înceteze «paralizia» şi duelurile propagandistice utilizate prin dreptul de VETO care de multe ori aduce deservicii bunului mers al LUMII.
– «transformare» ADUNĂRII GENERALE în forumul suprem care adoptă HOTĂRÂRI în interesul tuturor statelor corelat cu respectarea lor de către toate statele lumii.
– renunţarea la procedee de «rivalitate dăunătoare» utilizând sistemul de vot actual de a nu întruni acceptul tuturor membrilor permanenţi ai CONSILIULUI de SECURITATE şi DOUĂ TREIMI din voturile statelor din ADUNAREA GENERALĂ.
DAR, reforma nu revine imperativ atât O.N.U, cât statelor care o compun, iar STATELE sunt componente ale CELUI MAI IMPORTANT ORGANISM cu VOCAŢIE UNIVERSALĂ.
SUCCES!!!

Profesor
ION PĂTRAŞCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.