Acasă Editorial Despre inteligența primarilor pesediști de la Olt

Despre inteligența primarilor pesediști de la Olt

652
Cine nu cunoaște istoria riscă să repete greșelile ei. O zicere cvasi-unanim recunoscută, asupra căreia au căzut de acord toți cei aflați în decursul timpului în situația repetabilei poveri.
Să ne aducem aminte despre anul electoral 2008. Atunci, în bătălia pentru Consiliul Județean Olt, primarul pe val al Slatinei, Darius Vâlcov, a luat județul la pas, cu locotenenții săi, împărțiți pe flancuri. Pentru a convinge primarii grei ai PSD-ului de la Olt de o apropiere și de o susținere tacită a candidatului propus pentru președinția Consiliului Județean Olt.
Afară din primării, Vâlcov nu a fost dat de nimeni. Mulți i-au promis că vor împărți tovărășește cifrele de pe procesele verbale de la secțiile de votare, între PDL și PSD. Și, majoritatea nu s-a ținut de cuvânt. Chiar dacă PDL-ul avea o infrastructură politică la nivel național și iminenta perspectivă a unei guvernări. Chiar dacă, pentru cine își mai amintește, au fost câteva cazuri când punguța cu arginți a atârnat greu…
Scenariul respectiv se repetă și în aceste zile, la Olt, cu personaje vechi și noi. Vechi sunt cei din garda primarilor pesediști, noi, trimișii liberali ai misiunii de la Olt, căutând susținere și voturi pentru ca de pe lista propusă de PNL la Olt să plece în parlament un senator și, obligatoriu, doi deputați.
Discuțiile au loc în același scenariu: se promit investiții cu susținere guvernamentală, pentru drumuri, săli de sport, rețele de gaze naturale. Mai mult, li se lasă la apreciere primarilor și posibilitatea să aleagă constructorul ce va veni să sudeze țeava, să toarne asfaltul și, eventual, să tundă, la final, și iarba din curtea unei case de vacanță, cumpărată ulterior de alesul local, pe numele mamei sale bătrâne, cu pensie de CAP, sau al nepoatei proaspăt absolventă de liceu și deja licențiată la Spiru Haret…
E o bărălie psihologică dintr-un proiect greșit asumat de liberalii de la Olt. În loc să ofere construcții politice punctuale, să conserve loialitatea celor ce au pierdut alegerile locale dar au câștigat mult peste media partidului, voturi, în localitățile lor, PNL Olt trafichează pielea ursului din pădure sub forma unor intermedieri aflate la limita dintre codul administrativ și legea penală.
În ziua votului, scenariile pregătite vor fi anulate de instinctul de conservare al primarilor pesediști de la Olt. Oameni mult mai înteligenți decât își asumă conducerea superioară de partid și de stat de la liberali. Aceștia admit ideea că viitorul guvern e cu o probabilitate mare să fie liberal, dar știu că și în 2016, cei ce au obținut aproape 45%, tot la parlamentare, au trecut în opoziție prin minuta unde s-a consemnat trecerea în istorie a lui Liviu Dragnea. Așa că, alegerile vor fi, probabil, imposibil de câștigat în cheia un senator și doi deputați la Olt, prin sensibilizarea primarilor pesediști cu pachete specifice anticipate spre ziua când va veni Moș Nicolae, cu mască și cu două teste negative, să voteze ce crede de cuviință.
Istoria se repetă, dacă nu vrei să înveți din greșelile ei, iar ceea ce săvârșesc liberalii de la Olt se numește perseverență. De aici încolo, rămâne doar să treacă timpul pentru a confirma cele de mai sus și să adjudece favorabil comparația dintre 2008 și 2020. Liviu Voiculescu nu este Darius Vâlcov, iar domnul Stanciu, venitul de la București, cu propunerile învestiționale, ar avea multe de învățat de la, să zicem, Dorel Șteomlega…
Până atunci, în rubrica de consultanță gratuită, PNL ar trebui să fie atent, la Olt, pe zona urbană, la pericolul numit USR. Băieții ăștia perdanți categorici ai alegerilor locale au o capacitate de regenerare din necunoscut. Să nu uităm cum au câștigat alegerile europarlamentare, fără să aibă nicio structură pregătită și chiar fără să trimită locotenenți cu investiții în geantă, prin teritoriu. Iar USR-ul, la Olt, nu va lua niciun vot de la PSD! Doar de la PNL! Așadar, primarii pesediști de la Olt sunt, chiar dacă este repetitivă, mult mai inteligenți decât vor să-și închipuie creștinii cu dare de mână, din bugetul public, de la PNL Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.