Acasă Politic Lista lui Oprescu…

Lista lui Oprescu…

608
           Este puțin probabil ca alegerile parlamentare să fie amânate peste data de 6 decembrie 2020. Așa vrea președintele, iar asta e de ajuns! Pandemia nu poate bloca un proces electoral, altfel necesar pentru sănătatea democrației românești.
Se știu până acum principalii actori/competitori intrați în precampanie. E doar o întrecere pentru a da rezultatele finale. Dreapta pornește cu avans, dar niciodată socoteala din sediile partidelor politice nu a generat rezultatul final.
La Olt, propunerile pentru locurile eligibile de pe listă sunt aproape conturate la principalele partide: PSD și PNL. La restul, având în vedere amenințarea ghilotinei pragului de 5%, peste care se trece greu, e mai mult loterie decât campanie electorală. Nu vorbim despre propunerile liberalilor de la Olt, decât că ele se înscriu în nota așteptată, a compromisului pandemic…
La PSD Olt, primul examen real pentru liderul organizației județene, reconfirmat președinte la Consiliul Județean, Marius Oprescu, trecut cu brio, chiar într-o manieră unde există concentrații specifice și egale de autoritate, cât și de democrație internă.
Să reușești să schimbi de pe listă patru parlamentari în funcție, potențiali succesori ai mandatelor în exercițiu, fără a provoca tensiuni interne, ba chiar să faci din asta o izbăvire pentru proiectul actual al PSD Olt, e chiar un punct de rezistență în modul cum Oprescu administrează resursa umană din cea mai puternică organizație politică din țară.
Pentru Senat, așa cum se știe, în zona locurilor declarate eligibile, merg în poziția de iminentă reconfirmare, Paul Stănescu și Siminica Mirea. Două nume spre care cei ce vor căuta piatra în drum, fie sunt neîndreptățiți s-o facă, fie vor găsi acolo doar multă țărână. La Camera Deputaților, validați de Marius Oprescu, tot în zona locurilor eligibile, se află Marius Iancu, Cătălin Grecu, Florin Barbu și cel venit mai târziu, dar fără a fi cel din urmă, Adrian Chesnoiu. Aici, artizanul listei a reușit să schimbe, din mers, garda consacrată, cu nume validate de ceea ce înseamnă politica din teritoriu, acolo unde nu prea e ca la televizor. Singurele opinii, fără a fi nici măcar contre, sunt discuțiile despre ordinea pe listă a unora dintre cei patru. De ce n-ar fi fost cel de pe locul „x” pe locul „y”, iar cel de pe locul „y” pe locul „x”?!
Structural, analizată, lista lui Oprescu, cu toată validarea sa colectivă, la o privire atentă, duce spre fondul subiectului din ce a fost romanul „Lista lui Schindler”, după ce a devenit filmul cu același nume. Căci, la Olt, la facerea listei PSD pentru locurile eligibile spre viitorul Parlament, e vorba tot de salvarea unei comunități, de data asta politice. Nu mai contează cine poate fi asociat în rolurile din pelicula răsplătită generos cu premii Oscar, dar astăzi, PSD Olt, prin modul de acțiune al lui Marius Oprescu, a reușit să-și restructureze componenta de vârf de la nivelul resursei umane, cea care generează locurile eligibile pentru Senat și camera Deputaților într-o manieră ce, acum câteva luni, părea aproape imposibilă. Cine s-ar fi gândit atunci că Florin Iordache va rămâne la Bragadiru, iar Alexandru Stănescu nu va mai vrea încă un mandat de președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților?
Mai mult, autorul acestei liste, cel despre care am tot amintit mai sus, prin acuratețea selecției resursei umane, în condițiile unei opoziții iminente, până la sfârșitul mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis, reușește să securizeze loialitatea față de PSD a celor șase eligibili: Stănescu, Mirea, Iancu, Grecu, Barbu și Chesnoiu. Și ăsta poate fi cel mai important element de legătură al infrastructurii din cadrul proiectului public de interes politic numit PSD Olt.
Să ne amintim cum se produceau, în urmă cu ani, listele pentru parlamentare la PSD Olt, atunci când, de regulă, unul-două locuri eligibile, la Senat și Camera Deputaților, rămâneau în fructiera conducerii centrale de la București pentru a fi servite cu dulceață unor apropiați de centru, fără nicio legătură reală cu județul Olt! Amintiți-vă de Florin Georgescu, Dan Șova, Rodica Stănoiu, Doru Claudian Frunzulică, aduși să… trateze Oltul de ceva ce nu știau nici ei! Acum, oltenii din PSD decid, fără să privească cu emoție la București, iar asta reprezintă un semn de independență necesară.
Altfel, lista lui Oprescu, inspirată mai mult sau mai puțin din lista lui Schindler, e provocarea reușită sau începutul normalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.