Acasă Editorial Chiar trebuie să moară cineva la Balș?

Chiar trebuie să moară cineva la Balș?

1539
        Depășim jumătatea campaniei electorale pentru alegerile locale 2020. Alegeri atipice, marcate de firul roșu al pandemiei, dominate de incertitudinea sanitară, dar care, deși sunt voci împotrivă, trebuie organizate pe 27 septembrie…
Ca în scenariul epidemic, sunt zone verzi, galbene și roșii. Verzi, acolo unde competitorii înțeleg dimensiunea corectă a scrutinului și nu depășesc granița bunului simț spre minciună (promisiuni imposibile) și violență. Galbenă, zona unde starea de încordare rămâne la purtător, iar acțiunile de convingere ale electoratului sunt la limită. Despre zonele roșii avem peisajul unei stări de asediu, unde violența, amenințările, șantajul, presiunea de orice fel exercitată formează un cerc de foc care a ars de mult ideea de proiecte publice și planuri de viitor, raportate, în cazul candidaților aflați în funcție, la ce au făcut până astăzi.
La Olt, la mijloc de campanie electorală, cea mai fierbinte zonă este la Balș. Escaladarea violenței fizice, verbale, depășește în fiecare zi cotele unui scrutin democratic. Modul cum… echipa, deși termenul potrivit ar fi de „adunătură”, formată în jurul primarului în funcție, provoacă, în orașul de pe Olteț, o stare de temere colectivă. Instrumente de lucru subordonate acestei stări sunt sape, țevi metalice, mesaje de amenințare pe rețelele social-media, în privat sau publice, au luat de mult locul dialogului despre Balșul de astăzi raportat la cum ar trebui să fie de mâine încolo. Aici nu mai e competiție electorală, nu mai e vorba despre democrație. E un război al contrelor directe, al nervilor, al fricii provocate în zona celor ce-și permit luxul de a gândi și altfel decât o impune staful unui primar aflat în funcție, incapabil să gândească la faptul că poate fi viață și fără funcția de primar.
Până acum, și sunt speranțe și pentru mai încolo, Poliția Balș a reacționat corect, iar oamenii din structuri, deși sunt supuși unor presiuni imense, țin sub control situația de pe frontul de luptă. Însă, huliganismul devenit proiect public, doar că nu e scris în materialele de propagandă ale primarului, a luat cu asalt Balșul, cartier cu cartier, stradă cu stradă. Pericolul e în oraș și ia forme nemaiîntâlnite. Un mod de exprimare al disperării ajunse vecină cu puterea șubrezită din Primăria Balș.
Din păcate, problema gravă a acestei campanii, incredibil de agresive, desfășurată la Balș, este ceea ce are o denumire generică: „siguranța cetățeanului!” Iar când aceasta este pusă la îndoială, distanța până la agresiuni ce pot pune în pericol viața omului e foarte mică. Se poate întâmpla oricând, chiar și în condițiile în care agresorul nu urmărește neapărat suprimarea fizică a celui care se opune proiectului public al candidatului îmbrăcat în costumul disperării.
Se poate face ordine la Balș! Repede și eficient! Aplicând unitar legea și promovând acel climat de ordine, înainte ca bătăușii să ia cu asalt oamenii ale căror convingeri sunt opuse stării actuale de fapt. Nu e târziu niciodată pentru asumarea unui asemenea punct de vedere. Nu pentru a favoriza pe cineva, ci, pur și simplu, pentru a respecta drepturile fundamentale, cele scrise în Constituție, aflate în fișa postului, la polițistul de pe oricare stradă din Balș, unde pericolul pândește în aer.
Închipuiți-vă doar ce ar fi ca și ceilalți candidați să tolereze și să susțină același tip de campanie! Din fericire, în dreptul altora funcționează rațiunea, bunul simț, educația și percepția corectă asupra fenomenului. Iar bălșenii, oameni inteligenți, se pare că au ales deja pacea și nu violența socială. Rezultatul, peste câteva zile, la sfârșitul ultimei duminici din luna septembrie a anului 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.