Acasă Actualitate UNITATE FANION a învățământului românesc

UNITATE FANION a învățământului românesc

413
Cu ceva ani în urmă, o profesoară a fost accidentată în Slatina, pe o trecere de pietoni. Conducătorul auto care o accidentase a avut mare noroc, deoarece accidentata, deși ar fi putut rămâne într-un scaun cu rotile, recunoscându-l ca fiind fostul ei elev de la liceu, ulterior absolvent al Politehnicii București și administrator al unei firme industriale, a hotărât să-l ierte. Și, acum credea că gestul ei a fost apreciat de Dumnezeu, în care avea mare credință, de vreme ce după trei zile de spitalizare nervul afectat își revenise…
Culmea ghinionului, în această vară doamna profesoară – de acum pensionară – fiind la tratament într-o stațiune căreia i se mai spune și „PERLA OLTULUI” a avut parte de un nou accident, în drum spre apele tămăduitoare. A trebuit să vină ambulanța, să o transporte la Spitalul de Urgență Râmnicu Vâlcea. După multe analize, medicii de acolo au hotărât ca în două-trei zile să o opereze prin introducerea unei tije prinse de femur cu șuruburi.
Medicul slătinean, Costi Bănică – un profesionist pe secția de Boli Infecțioase a Spitalului din Râmnicu Vâlcea
Durerile crunte, faptul că nimeni din familie nu o putea vizita, iar din personalul medical – profesionist și amabil – nimeni nu o cunoștea, o aduseseră într-o oarecare stare de depresie. Rămase uimită, însă, când o persoană i se adresă cu expresia „Sărut-mâna, doamna profesoară!” Se uită cu atenție și-l recunoscu:
„ – Te numești Costi Bănică. Mi-ai fost elev tot liceul, pe care cred că l-ai absolvit cu notă mare, căci erai foarte silitor, prin 2006…”
” – Da, doamna profesoară. După absolvirea liceului, în Slatina, am dat la medicină și în prezent sunt medic în Vâlcea”.
Deși nu-i intra în atribuții, nu a fost zi ca medicul Costi Bănică să nu o viziteze pe fosta lui profesoară. Prin profesionalismul și caracterul de care a dat dovadă, despre doctorul slătinean Costi Bănică, se poate spune, fără ezitare, că face cinste liceului al cărui elev a fost.
Dar, de ce-ți spun toate astea, bunule cititor?
În anul 2020-2021 Liceul Metalurgic Slatina sărbătorește cinci zeci de ani de la înființare, purtând inițial numele de Grup Școlar Industrial Metalurgic și mai apoi Colegiul Metalurgic Slatina. El apare la 5.IX.1971 prin transformarea Școlii de Petrol-Chimie, care pe atunci era în directa subordonare a Centralei Industriale a Metalelor Neferoase Slatina – de fapt jumătate din Ministerul Metalurgiei.
În această jumătate de secol, școala a pregătit zeci de mii de muncitori cu înaltă calificare, maiștrii, ingineri pentru industria județului Olt, dar și în domeniul culturii generale, de vreme ce din rândurile absolvenților au apărut profesori universitari, avocați, generali, medici, arhitecți, profesori, ziariști etc…
Faptul că Liceul Metalurgic Slatina a fost prima formă de învățământ superior, în analele județului Olt, căci aici a funcționat și Institutul de Subingineri Slatina, dovedește cu prisosință că acest liceu a fost în timp o adevărată unitate fanion a învățământului județean și nu numai.
Nu știu ce soartă va avea în actualele condiții, dar având în vedere că aici am făcut primii pași la catedră și de aici mi-am încheiat activitatea, ieșind la pensie, doresc viață lungă și succese cât mai mari liceului meu de suflet.
N.R.
Foștii elevi care doresc a-și face cunoscute realizările profesionale, amintirile din viața de elev al liceului, sau doresc a face urări, se pot adresa la numărul de telefon al Ziarului de Olt – 0249.433.199.
VICTOR CONSTANTIN
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.