Acasă Actualitate MAJORAREA ALOCAȚIILOR și PENSIILOR, CONFORM LEGII, este SUSTENABILĂ, dacă…

MAJORAREA ALOCAȚIILOR și PENSIILOR, CONFORM LEGII, este SUSTENABILĂ, dacă…

157
Lansat cu „pompă și fast”, PROGRAMUL LIBERAL de „progres național” în viitor cu finanțare „închipuită” de 100 miliarde euro, cred că se află ÎNCHIS într-un fișet ca mai toate cele „elaborate” de după 1989.

Dacă n-ar fi așa, AZI poporul „se bucura” de prevederile LEGILOR cu privire la MAJORAREA ALOCAȚIILOR și PENSIILOR și nu ar fi asistat la o altă „RĂFUIALĂ POLITICĂ” dezgustătoare. (Apropo, în Franța – lovită crunt de recesiune, alocațiile pentru copii au crescut cu 100 EURO, fără să fie „bâlbâială”).
Asist la explicații, comentarii, frustrări privind CESTIUNEA cu tot felul de argumentații, care mai de care mai „TÂMPE”, ce se învârtesc în jurul „AUTOINVOCATEI”: „NU SUNT BANI!”
Asistând însă la „HAOSUL TOTAL” la care participă „cu sârg” TOȚI, ROMÂNUL se întreabă: De ce nu sunt bani și pentru EL?

O minte inteligentă, dar care nu există acolo unde ar trebui să fie, poate să soluționeze CHESTIONAREA celor două deziderate deja legiferate printr-un alt tip de POLITICĂ FISCALĂ, ca „INSTRUMENT” care să diminueze efectele CRIZEI ECONOMICE care, dealtfel, au fost o CONSTANTĂ după 1989, deoarece CREȘTEREA ECONOMICĂ, cu care se lăudau UNII și ALȚII, bazată pe CONSUM, înseamnă SUPRAÎNCĂLZIREA ECONOMICĂ și nu o CREȘTERE REALĂ.
De asemenea, este un ADEVĂR ABSOLUT că tot timpul s-au sacrificat doar INVESTIȚIILE, ceea ce nu putea să aducă la o reală CREȘTERE ECONOMICĂ. Ce înseamnă o NOUĂ POLITICĂ FISCALĂ INTELIGENTĂ în condițiile în care se tot afla societatea românească pentru a dilua efectele de CRIZĂ spre a asigura două obiective ca prioritate 0 (zero)? LOCURI DE MUNCĂ și RESURSE FINANCIARE pentru OAMENI (inclusiv majorările de care este vorba, despre care se spune că au fost prevăzute în bugetul 2020).
O asemenea POLITICĂ FISCALĂ are ca AXĂ CENTRALĂ REDUCEREA impozitelor, taxelor, datoriilor, obligațiilor financiare CARE AU TOT CRESCUT, ea fiind posibilă prin (ÎN SINTEZĂ):
1. PLATA IMPOZITELOR pe venit sub forma unei COTE UNICE de 10%. La fel și impozitele pe profit, dar nu și pentru BĂNCI.
2. SCĂDEREA CONTRIBUȚIEI SOCIALE cu 50%.
3. REDUCEREA GENERALĂ a T.V.A la 10%.
4. „REORDONAREA FISCALĂ” printr-un alt SISTEM DE TAXE cu cel mult 10 TAXE în locul celui actual extrem de împovărător. Aceste 4 măsuri ar conduce la CREȘTEREA RADICALĂ a gradului de colectare a taxelor și impozitelor ar STIMULA CONSUMUL și ar diminua masiv EVAZIUNEA FISCALĂ și CORUPȚIA.
5. RENUNȚAREA la TAZAREA EXAGERATĂ a unor SISTEME care funcționează în cadru privat, fie vorba chiar de SĂNĂTATE și ÎNVĂȚĂMÂNT.
6. ATENȚIE – RENUNȚAREA CURAJOASĂ la SISTEMELE ACTUALE de SALARIZARE și PENSII(!) care sunt cele mai nedrepte din EUROPA – în contextul alcătuirii „sănătos de realiste” a celor două bugete în cauză…
ȘTIȚI:
a) În anii 80, la analiza bugetului, PREȘEDINTELE punea o singură întrebare: RAPORTUL VENITURI-CHELTUIELI? Răspunsul era mereu: VENITURI mai mari cu 10% față de CHELTUIELI, căci acel 10% era PLUSUL pentru situații neprevăzute: SECETĂ-INUNDAȚII; EPIDEMII-CATASTROFE; NEVOI MILITARE neprevăzute etc. NU se „pomenea” de DEFICIT.
b) SALARIZARE – Raport 1 la 5; O situație care poate să pară HAZLIE ce-i privea pe bugetari, dar reală. PREȘEDINTELE avea cel mai mare salariu din țară, dar de numai 12000 lei și 3000 lei indemnizație, în timp ce salariul de la cota 1 era între 2500 și 3000 lei. De la EL în jos se scădea câte 1000 lei pentru primul-ministru și tot așa în jos pentru miniștri și ceilalți demnitari.
Pentru că EL avea cel mai mic salariu, ca FUNCȚIE, din lume, i s-a propus o GRILĂ de salarizare cu 20000 lei – EL, și apoi câte 1000 lei în minus pentru CEILALȚI. A aprobat, dar numai cu 16000 lei pentru EL, iar ceilalți, în jos, minus 1000 lei.
Și, totuși, acel SISTEM 1 la 5 funcționa foarte bine până la „RELAXARE” prin concedii și excursii în țarăși „lumea socialistă”. Apropo de buget – era o PREVEDERE „SACRĂ” să se construiască 100.000 de apartamente/an, în perioada 1980-1986 s-au construit mai multe chiar: 740.000 apartamente repartizate gratuit.
Sigur, se vor găsi unii să invoce NOILE LEGI ECONOMICE, economia de piață, cerere și ofertă etc, dar îi invit să se documenteze bine și obiectiv, mai întâi asupra REALITĂȚILOR ce-i „APASĂ” pe CEI MULȚI și care „au mai rămas” în țară în SĂRĂCIA LUCIE în care se zbat și asupra „TRAGEDIEI” CELOR PLECAȚI DIN ȚARĂ ȘI ABIA APOI SĂ vorbească.
7. REDUCEREA DRASTICĂ a „SUPRAAPARATULUI” ADMINISTRAȚIEI CENTRALE și LOCALE cu cel puțin 30%.
a) să se micșoreze parcul mijloacelor auto de la 10000 de bucăți la 100 (cum era, și „treaba” mergea ca pe roate) ca unitate de măsură pentru că aici sunt cheltuieli enorme, nejustificate, și multe abuzuri.
b) reducerea cheltuielilor operaționale ale întregii ADMINISTRAȚII PUBLICE, ajungând la mai puțin de 1% din P.I.B.
c) eliminarea totală a enormelor cheltuieli inutile cu caracter propagandistic și „mai ușor” cu finanțarea partidelor și a candidaților din alegeri.
d) dar ECONOMIA SUSTENABILĂ însoțită de EVAZIUNEA FISCALĂ și CORUPȚIA; Dar „lipitorile” care încasează sume enorme în afara funcției prin te miri ce „meșteșuguri” de la predarea de ORE la „facultăți de doi lei” (pe care, de fapt, nici nu le prestează), până la cele „cuvenite”, chipurile ca membrii în CONSILII de ADMINISTRAȚII, COMIȚII și COMITATE și tot așa etc, ce sună a o TOTALĂ BĂTAIE DE JOC la adresa CONTRIBUABILULUI.
e) și CÂTE, și CÂTE și MAI CÂTE… la cei care încasează – pe persoană fizică – mai multe VENITURI care depășesc o jumătate de miliard/lunar.
8. O sursă importantă, ca o garanție, este politica INVESTIȚIILOR, fie PUBLICE, fie PRIVATE, astfel ca, treptat, contribuția privată la P.I.B.-ul statului să ajungă la aproximativ 70%.
9. O altă sursă se poate realiza prin îmbunătățirea cu facilități reale a INVESTITORILOR în AGRICULTURĂ și TURISM, chiar prin CONCESII pe o perioadă îndelungată de la STAT, la un preț rezonabil pe an.
10. O adevărată revoluție în agricultură, astfel ca milioanele de hectare lăsate de „IZBELIȘTE” să fie lucrate și prin care STATUL să sprijine pe FERMEIRI în organizarea de forme asociative productive și rentabile ce ar aduce venituri mari la bugetul de stat.
În contextul celor de mai sus, amintindu-mi de politica economică a lui RONALD REAGAN, asemănătoare perioadei prin care trecem, TOATE RESURSELE printr-o gestionare ingenioasă, inteligentă și mai ales „CURATĂ”, vor asigura, fără probleme, și majorarea ALOCAȚIILOR și a PENSIILOR, conform LEGII, pentru două CATEGORII UMANE care chiar MERITĂ!
Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.