Acasă Interviu «În slujba cetățenilor din Schitu este întotdeauna Marian Lunganu, primarul lor, omul...

«În slujba cetățenilor din Schitu este întotdeauna Marian Lunganu, primarul lor, omul care le va fi mereu aproape!»

1748

Interviu cu MARIAN LUNGANU, primarul comunei Schitu, județul Olt

Alegerea lui Marian Lunganu în funcția de primar al comunei Schitu, județul Olt, a fost una firească. În anul 2016, majoritatea cetățenilor din localitate a investit încredere prin votul acordat acestuia.
Născut și crescut în comună, cu o experiență de peste 20 de ani în administrația locală, Marian Lunganu nu a avut nevoie de o perioadă de acomodare pentru a cunoaște nevoile comunității și realitățile din această așezare unde oamenii aveau îndreptățite pretenții să beneficieze de confort edilitar și pachet complet de servicii în domeniul infrastructurii. A considerat și consideră mai departe funcția de primar ca pe o misiune de utilitate publică. Înțelege că solicitările semenilor sunt capitole din agenda sa, obligații ale funcției față de comuna natală.
Într-o retrospectivă a celor patru ani de mandat, primarul de la Schitu a acceptat să vorbească într-un interviu exclusiv acordat Ziarului de Olt, despre starea națiunii locale, despre proiectele asumate de echipa Marian Lunganu – primar și Claudiu Moșteanu – viceprimar.

– O piață agroalimentară în satul Catanele. Este funcțional acest obiectiv?
– Nevoia unei piețe în localitățile rurale este actuală. Oamenii trebuie să găsească, pe plan local, produsele pentru care, altfel, ar cheltui timp și bani, pentru a merge la Slatina, spre exemplu. Deci, am făcut toate demersurile, și nu puține, pentru ca acest obiectiv să aibă avizele și autorizațiile necesare pentru funcționare. Deci, fără aceste aprobări, riscam să avem o piață frumoasă, dar închisă, tocmai din lipsa documentelor la care fac referire…
– Și-au primit, integral, oamenii din comuna Schitu, terenurile revendicate conform legislației funciare aprobate după 1989?
– Litigiile legate îndeosebi de amplasament, sunt de actualitate peste tot, acolo unde nu există cărți funciare. Am semnat contractul pentru cadastrarea terenurilor din localitate, iar până în prezent este finalizată etapa privind lucrarea de cadastrare a terenurilor extravilane. Urmează, în cel mai scurt timp, demararea procedurilor tehnice la terenurile din intravilan, iar după finalizarea acestora, oamenii vor ști cu exactitate coordonatele terenurilor pe care le dețin. Va fi mult mai ușor pentru evitarea litigiilor, dar și în ceea ce privește dezbaterile succesorale, când moștenitorii știu că au dreptul, dar nu pot identifica moștenirea respectivă. Un proces lung, însă aici, la capătul lui, va fi ordine și transparență în domeniul funciar. Lucrările au fost puțin întârziate de pandemie, dar firma care se ocupă are capacitatea să recupereze, astfel încât să ne încadrăm în termen.
«Îi asigur pe locuitorii comunei Schitu că vom avea apă curentă, de calitate, și la un preț foarte bun»
– Apă potabilă la Schitu. Ce ne puteți spune despre acest proiect important pentru comuna dumneavoastră?
– Țin foarte mult la proiectul de alimentare cu apă la Schitu. Totuși, să recunoaștem deschis: calitatea pânzei freatice de suprafață este precară. E greu să găsim un vinovat, dar suntem obligați să apelăm la soluții. Resurse bugetare locale nu sunt. Deci, cu ADI Oltul, prin Compania de Apă, împreună cu alte localități din județ – Bălteni, Perieți, am aplicat pentru rețeaua de distribuție a apei și cea de canalizare, prin programul POIM, având incluse trei sate ale comunei Schitu, urmând ca până la sfârșitul acestui an să facem și licitația. Astfel, pe teritoriul satului Moșteni vom avea stația de epurare, în timp ce stația de gospodărire va fi amplasată pe teritoriul comunei Perieți. Va fi un proiect mare, iar dimensiunea sa mă face să-i asigur pe locuitorii comunei Schitu că vom avea apă curentă, de calitate, și la un preț foarte bun.
– Problema gunoaielor menajere. Suntem în secolul 21. Unde sunteți la Schitu și unde vreți să ajungeți?
– Salubrizăm prin forțe proprii, ori de câte ori este nevoie, zonele de impact de pe domeniul public. Apelăm la conștiința oamenilor să limiteze depozitele necontrolate, dar soluția va fi când ADI Olt Eco va demara contractul privind salubritatea la nivel județean. A fost un litigiu în instanță, câștigat de Consiliul Județean Olt, va urma o licitație, iar în cel mai scurt timp îi asigur pe locuitorii comunei Schitu că se va trece la colectarea din poartă-n poartă. Va fi curățenie la Schitu, iar oamenii vor trebui să fie mult mai responsabili! Am încredere în simțul civic al consătenilor mei.

– Copiii de astăzi, de la Schitu, merită spații pentru recreere și timp liber. Ce faceți în acest sens?
– Este o întrebare generică la care vă răspund punctual. Am realizat un teren de minifotbal și un parc în satul Greci, am finalizat lucrările de modernizare la școala din Lisa, am făcut locuri de joacă pentru copiii din satul Catanele, am înființat Ansamblul de Dansuri Populare „Voiniceii Schitului”. Mai avem o echipă de fotbal înscrisă în Liga a IV-a. Iată, deci, câteva proiecte unde am început de la zero și am ajuns la obiective concrete, pe care le punem la dispoziție copiilor, dar și tinerilor din comună. Se pot face mai multe. Știu asta, dar cu timp, cu resurse financiare, vom continua în aceeași linie. E nevoie să-i convingem pe copii și pe tineri că noi, echipa din administrația locală, suntem alături de ei. Iar dacă vom face asta, le vom fixa, indiferent unde vor ajunge, rădăcinile în comuna natală.
«Când va fi gata, Căminul Cultural va fi un punct de reper în localitatea Schitu!»

– Domnule primar, ce se întâmplă la Căminul Cultural din Schitu?
– Am promis locuitorilor comunei, în primele zile de mandat, că nu voi lăsa să pierdem acest patrimoniu. Stadiul de degradare trebuia oprit, iar intervențiile nu se rezumau a fi făcute doar la suprafață. O lucrare amplă, de consolidare și de intervenție necesare. Îl vom reda circuitului culturale pentru zeci de ani de acum încolo. Vorbim de echipare corespunzătoare, de utilități electrice, termice și sanitare, adaptate timpurilor noastre. Am încredere în constructori și vă spun că atunci când va fi gata, Căminul Cultural va fi un punct de reper în localitatea Schitu!

– În decursul timpului, comuna Schitu a fost expusă la inundații. Există în prezent același risc?
– Nu ne putem pune cu forța naturii! Totuși, nimic nu ne împiedică să intervenim când putem limita și controla chiar cursurile locale de apă. În acest sens, am efectuat lucrări de decolmatare la o porțiune importantă, considerată zona critică din albia Iminogului, în satele Catane și Moșteni. Pentru asta țin să mulțumesc partenerilor implicați și să fac un apel la cetățeni, să păstrăm împreună curată albia Iminogului! Astfel de lucrări sunt necesare, iar noi nu trebuie să așteptăm ca ploile să fie mai puține. Trebuie să fim pregătiți în orice clipă…
– Asfalt la Schitu. Drumuri modernizate. Proiecte propuse în 2016. Care este stadiul acestor investiții?
– Am asfaltat tronsonul Lisa-Schitu, al DC93, dar în prezent lucrările sunt sistate pentru că executantul trebuie să refacă lucrarea pe tronsonul DJ 546 Lisa, deoarece la această lucrare, făcută în 2014, înainte să vin eu primar, nu s-a respectat proiectul tehnic. Am pietruit toate străzile din satul Lisa, deoarece nu mai fuseseră pietruite de 15 ani. Am asfaltat străzile școlii, Valea Lisei, Gladiolei și Dealul Soarelui, în satele Greci și Catanele. Nu ne oprim aici și mergem mai departe! Căutăm resurse financiare, dincolo de limita bugetului local, și-mi propun ca primar, pe viitor, să asfaltez toate străzile din comună. Va fi greu, dar un astfel de demers este necesar, pentru că la Schitu, fiecare cetățean merită asfalt la poartă.
– Semnal prost la telefonia mobilă, la dumneavoastră, în Schitu…
– Știu și vreau să vă spun că o astfel de investiție, privind modernizarea rețelei de relee, nu ține de primărie. Chiar și așa, am făcut demersuri la operatorii de telefonie mobilă, pentru instalarea unui releu pentru satele Greci și Schitu. Voi merge mai departe și voi insista în acest domeniu, pentru că situația din pandemie ne-a arătat că telefonia mobilă și internetul sunt indispensabile. Accesul la rețelele de comunicație nu este un lux al vremurilor noastre. Nu dau vina pe operatori, dar vreau mai multă responsabilitate din partea acestora!
«Avem peste 700 de lămpi pentru zona de iluminat public, tip LED, care aduc siguranță pentru cetățeni»

– La capitolul investiții mici cu impact mare. Ce ne spuneți?
– Nu vă răspund în sensul întrebării. Aici, e vorba de un plan de necesități urbanistice și nu numai. Mă refer la ziua comunei, sărbătoare promovată în mandatul meu, pe 8 septembrie în fiecare an. E pentru toată lumea… De asemenea, am început lucrarea la proiectul de realizare aplecătoare și foișor în satul Moșteni. Întreținem, în mod curent, domeniul public în zonele de utilitate. Sunt activități curente, pentru care niciun efort nu e prea mare. Comuna Schitu merită mai mult, iar oamenii de aici trebuie să simtă beneficiile unei administrații dedicate! Și nu vreau să uit: în prezent se montează indicatoarele rutiere în toată comuna noastră, realizate trainic și bine conturate. Mai avem peste 700 de lămpi pentru zona de iluminat public, tip LED, care aduc siguranță pentru cetățeni, pe timpul nopții, cu un consum redus de energie electrică. Economiile făcute ne permit realizarea altor investiții pentru comuna noastră. Și, vă mai rog să consemnați de cele 13 stații de autobuz funcționale în totalitate. Sunt trei obiective noi, iar zece dintre ele reparate și modernizate. Poate, cu mai multă grijă din partea cetățenilor, ele vor arăta bine, multă vreme de aici încolo.
– Planurile de viitor sunt conturate, domnule primar?
– Deci, am ca obiectiv principal, pentru viitor, înființarea sistemului de canalizare în comuna Schitu. Pe lângă acesta, vom realiza infrastructura de alimentare publică de alimentare cu gaze naturale. Creșterea prețului la lemnul de foc, confortul rețelei de gaze, argumente necesare pentru realizarea acestei investiții. Vreau, de asemenea, să modernizăm stadionul de fotbal și să avem, în continuu, deschidere față de solicitările oamenilor din Schitu. Mai vreau asfalt, așa cum vă spuneam, și un sistem de monitorizare video. Mă consider un om perseverent, iar această perseverență sunt dispus să o pun în continuare în slujba locuitorilor comunei noastre.
– Ce mesaj le transmiteți pe această cale locuitorilor comunei Schitu?
– Să susțină în fruntea comunei pe cei care promit ceea ce se poate face. Să aibă încredere în sinceritatea și onestitatea mea, în puterea de a mă implica în proiectele necesare dezvoltării localității noastre! Le mulțumesc pentru încredere și le transmit că împreună vom face din această comună una dintre cele mai frumoase localități din județul Olt. În slujba cetățenilor din Schitu este întotdeauna Marian Lunganu, primarul lor, omul care le va fi mereu aproape!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.