Acasă Politic Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

60

Siminica Mirea, semnatar al unui proiect din domeniul culturii naţionale

Senatorul Siminica Mirea se numără printre iniţiatorii unui proiect de lege care introduce posibilitatea ca fiecare placă comemorativă de pe clădirile în care a trăit o personalitate sau
s-a întâmplat un eveniment istoric important să conțină un cod de bare care poate fi scanat cu telefonul mobil (QR Code) și care duce utilizatorul pe un site cu informații despre acel eveniment/operă/persoană.
Potrivit proiectului, Ministerul Culturii creează baza de date și un site web public cu privire la plăcile comemorative. După aceea, fiecărei plăci comemorative i se alocă un cod cu răspuns rapid (QR) care va redirecționa utilizatorul către pagină dedicată a site-ului web ce va conține informații de specialitate și de identificare a personalității sau evenimentului marcat. Site-ul web poate conține publicitate cu conținut exclusiv cultural și legat de conţinutul paginii pe care este afișată. Pentru afișarea acestor anunțuri publicitare, Ministerul Culturii va institui tarife, iar sumele astfel încasate vor constitui venituri proprii ale ministerului.
Proiectul de lege aduce modifcări referitoare la modul, procedura și conținutul plăcilor comemorative amplasate pe clădiri. Acestea au rolul de a evoca memoria unor mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice româneşti (…) Amplasarea acestor plăci va fi una standardizată, astfel încât să existe un număr limitat de modele utilizate. Acesta este și motivul exceptării acestora de la obligativitatea parcurgerii tuturor pașilor procedural! pentru amplasarea oricăror altor elemente pe fațadele imobilelor. Un element de noutate este amplasarea acestora și pe fațadele clădirilor construite ulterior demolării clădirii în care a locuit o personalitate sau a avut loc un eveniment istoric, pentru a păstra memoria dincolo de schimbările intervenite din punct de vedere arhitectural.
Totodată, având în vedere evoluția tehnicii și cailor de informare, precum și tendințele privind digitizarea resurselor culturale, se impune o completare a legislației privind monumentele de for public în sensul constituirii, gestionării și accesării informațiilor referitoare plăcile memoriale. Inițiativa aduce aceste plăci comemorative în epoca digitală, acestea fiind însoțite de un cod de răspuns rapid (QR Code). Acesta poate fi citit de către dispozitivele digitale pentru a accesa mult mai multe informații despre personalitatea evocată. Astfel, folosind orice dispozitiv mobil cu cameră foto, vor putea fi accesate mult mai multe informații decât cele câteva rânduri inscripționate și care conțin doar numele personalității, anii în care aceasta a locuit în respectivă clădire sau un citat reprezentativ pentru opera personalității în cauza. Prin această metodă, accesul la informația relevanță pentru personalitatea evocată este facil și instantaneu.
De asemenea, proiectul prevede posibilitatea că platforma ce urmează să afișeze aceste date să poată fi generatoare de venituri din publicitate, cu condiția că această publicitate să fie strict legată de personalitatea evocată sau de opera acesteia. Spre exemplu, în cazul scriitorilor, opera unui autor va putea face obiectul publicității pe pagină dedicată acestuia, fără că acest lucru să însemne că publicitatea va putea fi despre alte bunuri sau servicii comerciale. În acest fel, această platforma digitală poate deveni și un portal cultural care să ofere acces la informații de specialitate

Marius Iancu: „PNL a început campania electorală”
„Marele program de relansare economică prezentat de PNL nu este altceva decât un material electoral… și acesta copiat de la PSD.
Un program de relansare economică ar fi trebuit prezentat încă de acum 4 luni, și ar trebui să conțină măsuri concrete pentru mediul de afaceri și cetățeni, transpuse imediat în hotărâri de guvern sau legi.
Dar materialul electoral prezentat este conceput superficial, de niște amatori, nu indică sursele de finanțare pentru proiecte și nu dă termene de finalizare.
Așa-zisul Program PNL nu are o baza economică.
Nici măcar nu au putut să copieze bine Programul de Guvernare al PSD care se pare, că le-a plăcut mult de tot până și liberalilor.
Liberalii au reluat proiectele mari de infrastructură rutieră începute de PSD, pe care inițial le-au criticat prin declarații mincinoase în mass-media și pe rețelele de socializare, le-au abandonat, iar acum, că se apropie campania electorală se laudă cu ele.
Acesta este PNL-ul de astăzi, o gașcă de mincinoși, oportuniști, manipulatori, acum și plagiatori care cred că românii pot fi păcăliți ușor dacă le reamintești de un Program de Guvernare, unic în România care a fost implementat în proporție de 80% de PSD și care a schimbat în bine viață românilor.
.România se află într-o situație dificilă din punct de vedere medical, economic și social și că este nevoie de alte măsuri de Repornire a economiei, de Repornire a României!”, spune deputatul Marius Iancu, într-o postare de pe pagina de socializare, despre noul plan de relansare a economiei româneşti al liberalilor.

Dan Ciocan. Proiecte de legi,dezbătute în comisie
Prezent, în calitate de secretar în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, deputatul Dan Ciocan a participat la dezbaterea unor inițiative legislative, în cadrul comisiei amintite:
– Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii cooperației agricole nr.566/2004;
– Proiect de Lege pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare;
– Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.31/2019 privind acordarea unor facilitați fiscale şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii – cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
– Proiect de Lege privind camerele pentru agricultură, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.
La dezbateri au fost invitați reprezentanți din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerului Finanțelor Publice; UNCSV; Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc; AFR; ProAgro; APPR; Clubul Fermierilor din România;LAPAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.