Acasă Actualitate „DEZROBIREA” din RASISM

„DEZROBIREA” din RASISM

60
Pornind de la „ZICEREA” că adevărul stă ascuns în spatele aparențelor, s-au trezit UNII să „legifereze” că „lumea” traversează o cumpănă și că „suntem în război de supraviețuire”.
Aceștia au în vedere, după ei, că pandemia „reprezintă” o invincibilă criză planetară, că incendiile devastatoare de pe glob sunt un fenomen straniu, că se produc „accidente ale istoriei” în care criza economică ce se anunță „va prăbuși LUMEA”.
Pe de altă parte, „revigorarea” recentă a extremismului de stânga, de dreapta, ce pornește de la „încă” discriminarea pe criterii etnice, a scos „la lumină” pe UNII care consideră că ne așteaptă o „TRAGEDIE BIBLICĂ”.
Tocmai din aceste „RĂSTĂLMĂCIRI” ale timpului, în care trăim NOI, LUMEA RAȚIONALĂ, să căutăm un SENS al acestor „încercări”, și vorba lui MARCEL PROUST, să mergem spre „întâlnirea” cu lumea noastră interioară pentru a imprima un nou sens uman, reflexiv și cultural și optimist VIITORULUI.
Pentru că „UNII INTERESAȚI” readuc artificial în VIAȚĂ – RASISMUL – încercând să-l răspândească sub forma unei epidemii de rasism, se cuvine să li se „răspundă” cu adevărurile istorice care s-au consumat încă din sec. XIX-lea, când rasismul a fost eradicat.
A susține astăzi că „rasismul continuă” ca FENOMEN, înseamnă să te întorci în istoria secolelor de mult trecute, când era la modă „supremația” rasei albe, care „proclama” diferențele biologice și ereditare dintre rasele umane, în principal ALBI și NEGRI, sau la „practicile” nazismului cu rasele „inferioare”.
NU! AZI, OMUL, trebuie să „vadă”, știind că cel din FAȚA SA este DUBLA SA naturală, materială și sufletească, indiferent de CULOARE, consemnare statuată definitiv și foarte clar în DECLARAȚIA UNIVERSALĂ a DREPTURILOR OMULUI a O.N.U., prin cele 30 de articole ale sale, cu standarde de valoare umană.
De altfel, pornind de la „provocările” ce s-au petrecut în lume, după „incidentul” din S.U.A., CONSILIUL pentru DREPTURILE OMULUI al O.N.U, de la GENEVA, a adoptat o REZOLUȚIE ce condamnă sever violențele și rasismul, dar nu și încălcarea normelor de conviețuire și comportament în societate, indiferent de rasă.
DAR, cum a apărut „RASISMUL MODERN” și cum a DISPĂRUT?
A început de la „LIBERTATEA DE ACȚIUNE” ce a impus un odios sistem de muncă de către CUCERITORII SPANIOLI care au introdus sclavia pe continentul american. Spaniolii au folosit la munca câmpului și în mine pe băștinașii „descoperiți”, dar indienii, obișnuiți să trăiască în libertate, sub cerul liber, mureau în număr mare.
Atunci, un preot a dat ideea să se aducă NEGRI din AFRICA, ce „sunt” puternici și pot suporta cele mai mari OBOSELI, care, în plus, se și creștinau. Numai că, tratamentul la care erau „supuși” era BRUTAL, fiind obligați să muncească din greu, căci cererea de bumbac era foarte mare, dat fiind revoluția industrială din EUROPA. De altfel, în EUROPA se comenta pe larg despre CRUZIMILE săvârșite asupra NEGRILOR și ca urmare, AICI, s-a declanșat o puternică „mișcare” pentru desființarea SCLAVIEI.
„BĂTĂLIA” a început în ANGLIA, ca semn al ANTIRASISMULUI și ca urmare, în 1840, nu mai exista niciun sclav în coloniile engleze. Revoluția de la 1848 a desființat sclavia în posesiunile franceze. În 1858 a fost votată în PORTUGALIA o lege care promitea eliberarea tuturor sclavilor într-un răstimp de 20 de ani. Olandezii au desființat sclavia în 1863 și, în același an, țarul ALEXANDRU al II-lea dădea libertatea șerbilor care le fusese luată cu două veacuri înainte. Să-l menționăm aici și pe strălucitul nostru poet ALECSANDRI, care în „românismul” său i-a apreciat pe „ȚIGANII lui POROJAN”, dându-le dreptul la o viață demnă și liberă.
În acest context istoric, ce părea de neimaginat înainte de sec. XIX, „CHESTIUNEA” a întâmpinat cele mai mari greutăți în STATELE UNITE, provocând un război lung.
Deși celebra „DECLARAȚIE A DREPTURILOR OMULUI” proclamase, ce-i drept, că „TOȚI OAMENII SE NASC LIBERI ȘI EGALI”, dar făcea excepție cu BĂRBAȚII și FEMEILE cu pielea NEAGRĂ. Totuși, AMERICANII din NORD erau tot mai mult împotriva SCLAVIEI, în timp ce AMERICANII din SUD refuzau desființarea sclaviei de pe plantațiile de bumbac și ca urmare, timp de 50 de ani, au avut loc dezbateri violente în CONGRES și în SENAT.
Din fericire, la 6 NOIEMBRIE 1860, fiul unui CÂRCIUMAR din ILINOIS, „ajuns” AVOCAT, ABRAHAM LINCOLN, a fost ales PREȘEDINTE de către REPUBLICANI – majoritate antisclavie. La provocarea SUDULUI, cu RUPTURA în „STATELE CONFEDERATIVE ALE AMERICII”, a început RĂZBOIUL DE 4 ANI. Deși la început victoriile sudiste ale generalilor LEE și JACKSON le dădeau speranțe, ulterior forța economică a NORDULUI și grație generalului GRANT, un CAROL MARTEL al RĂZBOIULUI de secesiune, NORDUL A ÎNVINS SUDUL, și odată cu el SCLAVIA.
În ianuarie 1863, LINCOLN da „PROCLAMAȚIA de DESROBIRE” care elibera pe toți sclavii. Din păcate, în APRILIE 1865, la câteva zile după celebra PREDARE a ARMELOR generalului LEE la APPOMATTOX, președintele LINCOLN este asasinat de un fost actor, pe jumătate NEBUN.
AȘA se ÎNDEPLINEA OPERA desființării SCLAVIEI și odată cu EA și încetarea RASISMULUI, nu doar în S.U.A, ci în toate țările civilizate, cu excepția CUBEI, aflată încă sub stăpânirea SPANIEI.
DAR, ATENȚIE (!), LICHIDAREA RASISMULUI și a SCLAVIEI a generat în EUROPA o puternică mișcare de „regularizare” a raporturilor dintre PATRONI și MUNCITORI, coordonată mai întâi de SOCIALIȘTI PRACTICI – ca ROBERT OWEN, LOUIS BLANC și FRANCOIS FOURNIER, ulterior de SOCIALIȘTII TEORETICIENI, în frunte cu MARX și ENGELS. Ce a urmat, se știe…
AȘADAR, învățând și din TRECUT, dar și din PREZENT, este necesar ca ORDINEA LUMII să ne permită TUTUROR să ne bucurăm de drepturi și libertăți în propria țară și oriunde în LUME.
Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.