Acasă Actualitate ECONOMIA MONDIALĂ și COVID-19

ECONOMIA MONDIALĂ și COVID-19

78
           COVID-19 – o CRIZĂ MONDIALĂ GLOBALĂ care, în realitate, nu s-a dovedit a fi mai periculoasă decât GRIPA OBIȘNUITĂ, date fiind măsurile de „REZISTENȚĂ” luate, dar din „anumite” motive, uneori, a fost exagerat mediatizată și chiar „analizată”. În VIITOR vom asista la o abordare „cu asperități” a două PROBLEME – una MEDICALĂ și una ECONOMICĂ.
Prima problemă, cea MEDICALĂ se va axa pe cine se face VINOVAT de „apariția” COVID-19 angrenând atât MARILE PUTERI, cât și alți combatanți „mai ușori”. Deoarece oficial se consideră că epidemia a pornit (apărut) din CHINA – WUHAN, dispute s-au aprins între CHINA și S.U.A prin acuzații reciproce.
O.M.S. „apără” CHINA insistând să nu se mai facă referiri la CHINA deoarece cercetările chineze, ba chiar și altele din JAPONIA și TAIWAN conduc la concluzia că NOUL CORONAVIRUL este originar DIN AFARA CHINEI.
Pe de altă parte, DONALD TRUMP folosește termenul „MADE IN CHINA” și cu sprijinul unei părți a presei occidentale răspândește ideea originii chineze.
Ambele poziții vin cu argumente pornind de la „întâmplări” începute în 2019 cu PNEUMONII GRIPALE, insuficient investigate, dar care au fost înregistrate drept CORONAVIRUS, „argumente” care au fost cuprinse în RAPOARTE OFICIALE din multe țări care nu „exclud” COREEA, TAIWAN, S.U.A, CHINA, AUSTRALIA etc.
Dar, LA URMA-URMEI, legat de această PROBLEMĂ, nu este ESENȚIAL unde a apărut acest VIRUS, ci să se facă DIAGNOSTICUL CORECT pentru a ști TRATAMENTUL și PROFILAXIA bolii, căci el, în viitor, va deveni o permanență, dar cu intensitate diferită.
ACUM, însă, pe fondul diminuării COVID-19, și a măsurilor de relaxare „pentru viața de zi cu zi”, ce nu necesită o nouă STARE de ALERTĂ, a doua PROBLEMĂ ce amenință planeta este o ALTĂ RECESIUNE ECONOMICĂ ce va lovi mai toate țările, dar diferențiat, în funcție de cum s-au pregătit sau NU la momentul ce se consideră OPORTUN.
Astfel, MESAJUL O.M.S, corect dealtfel – „STAȚI ACASĂ!”, izolați, ca cea mai sigură opțiune, a condus rapid la:
– întreruperea activității economice;
– șomaj;
– lipsă de produse;
– lipsă de „servicii”;
– lipsă de bani;
– inflație;
– creșteri de prețuri;
– falimente;
– mari perturbări de populație, adică toate „ingredientele” unei RECESIUNI ECONOMICE, gen 2008-2009.

Dacă suntem siguri că va afecta toate țările, ea va lua „formatul” unei DEPRESIUNI GLOBALE, motiv pentru care președintele MACRON declara: SUNTEM ÎN RĂZBOI”, iar cancelarul german ANGELA MERKEL: „Este cea mai gravă situație de la al II-lea RĂZBOI MONDIAL”.
De ce este GRAVĂ „Noua STARE ECONOMICĂ MONDIALĂ? Pentru că, pe de o parte, CEI SĂRACI vor deveni și mai SĂRACI, ca urmare a măsurilor de austeritate, lipsa banilor care se vor împuțina, în timp de BOGAȚII, profitând, vor deveni și mai BOGAȚI, cu alte mii de miliarde, așa cum consemnează deja multe organisme internaționale și mijloace mass-media.
„SPRIJINUL” cu multe miliarde, anunțat de UNIUNEA EUROPEANĂ și alte „PUTERI”, în frunte cu S.U.A, nu-și arată încă efectele pozitive, iar CONTROVERSELE pe marginea G20, G7/8 sau G2 nu au darul de a „produce” înțelegeri spre o acțiune comună pentru a opri această „NENOROCIRE”, controverse ce privesc relațiile între aceste state, pe de o parte, în timp ce, pe de alta, „se învârtesc” în jurul participării RUSIEI și mai ales a propunerii RUSIEI de a anula sancțiunile impuse de state sau organisme interstatale ce afectează nu doar relațiile economice dintre state ci și nivelul general de viață.
Tocmai pentru că e adevărat că pandemia a schimbat dramatic regulile jocului și ierarhia valorilor, se impune ca TOȚI LIDERII țărilor de pe MAPAMOND să înțeleagă faptul că în INTERESUL OMENIRII, împreună, trebuie să LUPTE și să DOBOARE un DUȘMAN COMUN care „înseamnă” DESTABILIZARE SOCIALĂ și inegalitate între oameni, pierderea locurilor de muncă, decalajul uriaș și înspăimântător al oamenilor privind nivelul de viață.
În acest sens, „spusele” PAPEI FRACISC – „SĂ NE RUGĂM PENTRU CA OAMENII SĂ NU SE SIMTĂ ATÂT DE IZOLAȚI!”, ar fi un ANTIDOT care să-i „stimuleze” pe toți politicienii din lume spre a se UNI în eforturi complexe, de încurajare, pentru a reporni ECONOMIILE NAȚIONALE spre bunăstarea tuturor locuitorilor planetei.
NU E UȘOR, DAR nici imposibil, căci OMUL CÂND A VRUT A BIRUIT!

Profesor – ION PĂTRAȘCU

Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.