Acasă Interviu «E nevoie să fii permanent în legătură cu oamenii, să-i faci să...

«E nevoie să fii permanent în legătură cu oamenii, să-i faci să înțeleagă ce vrei să se întâmple, să-i întrebi pe ei ce ar vrea să se întâmple»

1301
Interviu cu CORNEL GHERGHE,
candidat la funcția de primar al comunei VÎLCELE
        Cornel Gherghe, primar al comunei Vîlcele, la alegerile locale din 2020, este pariul Ziarului de Olt. Rămâne, până atunci, să mai treacă ceva timp și suspansul de rigoare.
Om al satului, îndrăgostit de meleagurile natale, conectat la ceea ce înseamnă măsura corectă a responsabilității, propune cetățenilor localității natale un proiect în care administrația să fie bazată pe bun simț și servirea cetățeanului, atunci când acesta vrea să fie reprezentat sau se află la nevoie. Pregătit, instruit pentru a putea intra în meserie din prima, cu un orizont bine definit, în care se află omul din comună și speranțele acestuia, Cornel Gherghe este acel primar care poate câștiga alegerile, nu pentru el, ci pentru comunitate.
Experiența sa de secretar al localității, raportată la intențiile sale, reprezintă câștigul unei competiții la finalul căreia locuitorii din Vîlcele trebuie să-l trimită acasă, la pensie, pe care o primește și în prezent, pe Alexandru Taifas, primarul de moment, cel pentru care mulți oameni percep că funcția este doar un serviciu care-i completează veniturile personale.
Ziarul de Olt vă propune în continuare un interviu bazat pe bun simț, un dialog deschis la problemele unei localități în care propaganda din jurul edilului spune că nu mai este nimic de făcut. Poate, cel mai important lucru este, împotriva acestei sintagme, chiar schimbarea primarului actual cu un om deschis către Vîlcele și problemele locului. Nu întâmplător, în jurul lui Cornel Gherghe s-a format o alianță a binelui, unde subscriu toți cei care gândesc la binele comunei și nu la o camarilă restrânsă și la privilegiile acesteia…

– A trecut atât de mult timp și parcă atât de puțin de la alegerile locale din anul 2016. Cine a făcut acea diferență atât de mică dintre dumneavoastră și primarul de azi de la Vîlcele?
– E, practic, imposibil să putem preciza „cine” a făcut diferența dintre mine și Taifas, în anul 2016. Mai degrabă aș zice că a fost o diferență de experiență politică. Noi, deși eram o echipă bine închegată, eram totodată o echipă relativ nouă în peisajul politic local. Iar lipsa de experiență politică a contat.
– Vreți să reveniți din nou acasă, la Vîlcele. Cu ce proiecte pentru comunitate?
– Nu este nici pe departe vorba de o revenire. De fapt nu am fost plecat decât fizic. Spiritul și sufletul de vîlcelean este ceva cu care te naști și care nu se pierde, indiferent pe unde te poartă pașii. Principalele proiecte care ne preocupă sunt de fapt răspunsuri la problemele care-i preocupă pe vîlceleni de câțiva ani. Aș enumera aici, în primul rând, îmbunătățirea calității drumurilor din localitate, în paralel cu amenajarea șanțurilor și podețelor, îmbunătățirea calității apei furnizate cetățeanului, finalizarea rețelei de canalizare, demersuri pentru rețeaua comunală de alimentare cu gaze naturale, precum și operaționalizarea unui sistem de colectare a deșeurilor la nivel local. Acestea ca principale proiecte de infrastructură. De asemenea avem în vedere proiecte de colaborare cu școala în sprijinul elevilor, un serviciu public local de asistență pentru vârstnici și persoanele aflate în nevoie, proiecte pentru încurajarea liberei inițiative în rândul cetățenilor și sprijinirea lor în accesarea de fonduri pentru dezvoltarea de noi afaceri locale ori modernizarea celor existente.
«În toamna lui 2019 am încheiat cu Ion Birin înțelegerea de a face echipă comună…»
– Ce ne puteți spune despre alianța dumneavoastră cu fostul primar Ion Birin?
– Această alianță a fost de fapt rezultatul vocilor celor din preajma noastră, oamenii care ne stau alături și care, prea des, au regretat faptul că nu am realizat această alianță înainte de alegerile locale din 2016. Bineînțeles că discutasem cam din primăvară anului 2019 cu oamenii din echipă și ajunseserăm deja la concluzia că ALDE nu ne mai reprezintă, nemulțumiți de modul cum partidul a înțeles să participe la dezastrul guvernării între 2016-2019. Așa se face că în toamna lui 2019 am încheiat cu Ion Birin înțelegerea de a face echipă comună, pusă apoi în practică prin înscrierea mea în organizația locală a Partidului Național Liberal.
– Care sunt elementele de legătură ale acestui proiect comun?
– Sunt mai multe chestiuni care au dus la acest proiect comun. Cum spuneam mai înainte, au fost în primul rând oamenii din jurul nostru care aveau un fel de compatibilitate, dacă pot spune așa, în orientare, în viziunea asupra lucrurilor ce ar trebui schimbate în administrarea localității. Apoi nemulțumirea față de ceea ce vedeam că se întâmplă în localitate, și nu în ultimul rând, realitatea obiectivă că toate se fac la vremea lor. Ori, pentru Taifas, din punct de vedere administrativ, vremea lui a trecut.
– Primarul în funcție vine și spune oamenilor că a investit în utilități în comună. Ce ne puteți spune despre aceste proiecte?
– Credeți-mă, am putea face o discuție care să dureze vreo două săptămâni despre investiții, contracte, utilități. O să mă rezum, punctual, la câteva aspecte… În primul rând, nu te lauzi că ai realizat ceva din moment ce asta îți era îndatorire de serviciu și pentru care ai primit un salariu. Deci doar ți-ai făcut treaba. Punct! În al doilea rând, dacă faci o investiție – și cu cheltuială mare – fă-o să reziste, fă-o de calitate! Nu faci castele de nisip pe bani publici. În al treilea rând, un târg de comună este ceva tradițional, ceva unic. Nu trebuie să-l faci „mall”. Cine vrea mall îl găsește în orașele din apropiere. Nu strica acolo miliarde din banii publici. Poți distruge târgul și fără atâta cheltuială.

Adevărata administrație Taifas, pe înțelesul tuturor. Niște sare găsim pe undeva, domnule primar? Să nu ne miroase la nas!
– Ce mai este de făcut la Vîlcele?
– Câte mai sunt de făcut la Vîlcele… Avem apă în rețea, dar nu e potabilă, avem stații de epurare, dar nu sunt funcționale, câteva focare de infecție din gunoaie depozitate necontrolat, câteva sute de hectare de izlaz dar oamenii se plâng că nu e corect repartizat, ar fi bun un after-school, ceva ajutor pentru cei bătrâni și singuri (poate un cămin pe viitor), apele ce se scurg de pe dealuri rup drumurile, crescătorii de animale vând cum pot și trudesc fără profit, iar consecința este că au scăzut efectivele, oameni care ar vrea să pornească o afacere și nu știu de unde să înceapă… Sunt multe de făcut.
– E moral că un primar să primească și salariu și pensie?
– După pararea mea, nu este moral ca cineva să primească și pensie și salariu. Indiferent că e primar sau are o altă funcție ori meserie. Dar poate sunt eu subiectiv…
– Echipa dumneavoastră este conturată astăzi? Cine face parte din ea?
– Dacă vorbim despre echipă în accepțiunea largă a termenului, da. Aici sunt cele câteva zeci de oameni care deja muncesc, discutând cu apropiații lor, cu prietenii, rudele, vecinii despre faptul că venim cu un suflu nou, cu dorința de schimbare a multor lucruri neplăcute care se întâmplă de prea multă vreme în comună. Ei dau oamenilor speranța și curaj. Dacă vorbim despre echipă în accepțiunea restrânsă a termenului, adică echipa de viitori consilieri locali, da – echipa este conturată. Însă cred că este mai bine pentru toți să nu dau nume încă. Așa cum le-am spus și lor, avem mult de muncă și trebuie să punem osul la treaba.
– Vă susțin tinerii din localitate. Cu ce i-ați atras?
– Tinerii mi-au fost mereu alături. Probabil mulți simt că e în regulă să nu li se vorbească de sus, să fie ascultați, să știe că părerea lor contează, să nu te grăbești să-i judeci fără a-i înțelege. Din discuțiile purtate cu ei am înțeles că ar vrea să vadă din nou o echipă de fotbal a comunei, să aibă un cămin cultural care să organizeze activități pentru timpul liber. Sunt lucruri nu foarte greu de realizat și care nu presupun cheltuieli exagerate.
– Ca fost secretar al comunei cunoașteți realitatea din primărie. Ce-i de schimbat în ea?
– Aici discuția e puțin mai complexă. În mod clar trebuie o analiză a modului de repartizare a atribuțiilor de serviciu pe compartimente, a regulamentelor de organizare și funcționare a serviciilor publice din subordinea consiliului local. Majoritatea salariaților sunt foștii mei colegi și îmi place să cred că i-am influențat în bine în cei 25 de ani, dar cum spuneam, este necesară o analiză atentă, pentru că acolo sunt și așa-zișii protejați, care nu au așa o prietenie deosebită cu muncă.
«Într-o piață liberă, chiar piață muncii dacă vreți, cetățeanul este competitor, trebuie să producă, trebuie să vândă, trebuie să muncească»
– De ce un primar de dreapta la Vîlcele?
– Am considerat că dincolo de celelalte neajunsuri, cel mai mare rău pe care l-a făcut perioada comunistă societății noastre, a fost acela că „ne-a scos din piață” ca indivizi. Școală și societatea în general au creat oameni care așteptau să li se dea, să fie angajați, să li se permită să… Ei bine într-o piață liberă, chiar piață muncii dacă vreți, cetățeanul este competitor, trebuie să producă, trebuie să vândă, trebuie să muncească. În acest fel faci ceva pentru ține, faci ceva pentru societate. Altfel, rămânem și așteptăm să se întâmple lucruri, care de regulă nu depind de noi. Nu că aș fi fost eu vreun spirit întreprinzător. Nu, eu sunt funcționar de carieră, dar când a fost cazul am știut că trebuie să muncesc, nu să privesc în sus și să aștept.
– Cum va arăta comună Vîlcele după 4 ani de mandat ai lui Cornel Gherghe în funcția de primar?
– Rămâne de văzut. Să ajungem întâi acolo. Până atunci trebuie să muncim, să fim realiști, să rămânem oameni. Noi visăm frumos, dar e nevoie să fii permanent în legătură cu oamenii, să-i faci să înțeleagă ce vrei să se întâmple, să-i întrebi pe ei ce ar vrea să se întâmple, și să faci împreună cu ei în așa fel că lucrurile să se întâmple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.