Acasă Administrație Balșul, ca o pradă!

Balșul, ca o pradă!

3422
             Românii răsuflă ușurați. Epidemia devenită pandemie a ajuns, de la starea de urgență, cu doi pași prin starea de alertă, în… stare de relaxare.
Viața tinde să-și reintre în normal. Se redeschid terasele, parcurile sunt luate și ele cu asalt în zonele urbane, iar libera circulație între localități, fără declarație la purtător, devine motiv pentru scumpit, din nou, benzina. Că, doar, unde este consum trebuie să fie și adaos pe măsură…

În spatele acestei povești ca un coșmar de trei luni, unii și-au văzut de treabă și au înțeles să facă servicii de interes public la adăpostul isteriei pandemice, așa cum știu ei mai bine. Revoltător este ansamblul de achiziții făcut de Primăria Balș în această perioadă. Practic, aici s-a dat drumul la imaginație și s-au achiziționat produse și servicii într-un mod ce arată că se poate…
Se poate sfida regula normală a oportunității cheltuirii banului public și excesul de cost la produse și servicii prea scumpe, în raport cu ceea ce dictează piața. Nu-ți trebuie o ingeniozitate prea mare și nici surse de încredere pentru a găsi modalitățile concrete prin care administrația de la Balș, condusă de Mădălin Ady Teodosescu înțelege să consume banii publici, în vreme de pandemie, pe te miri ce.
Se întâmplă asta într-un oraș în care oamenii sunt afectați de efectele economice colaterale ale acestei perioade dificile, unde tocmai recent s-a închis o fabrică din zona automotive, cea care asigura și locuri de muncă pentru bălșeni, dar și o resursă de luat în seamă la bugetul comunității.
Iată pe ce se duc banii la Balș, în finalul epocii Mădălin Ady Teodosescu, un primar pe care cei care-l susțin ar trebui să-l evalueze mai atenți și mai înainte de a face jocuri politice mici. Altfel, susținătorii acestuia, de ieri, de azi și chiar de conjunctură, sunt, indirect, solidari și parteneri în acest desfrâu al cheltuirii banului public…
Cosmetizarea pieței din Balș nu poate fi făcută cu o platformă betonată
O pardoseală la piața centrală, care face cât o piață nouă…
O fi fost nevoie neapărat de o nouă pardoseală la piața centrală din Balș (cam singura, dealtfel, din oraș…). O fi un mijloc de atragere al negustorilor și al cumpărătorilor. Pe oportunitate, Dumnezeu știe sustenabilitatea realizării investiției numită „pardoseală de beton elicopterizată la piața centrală”. Dar, să dai 535 de mii, pentru o lucrare ce nu impune edificii structurale deosebite, e mult! Și pentru Balș, și pentru oricare alt loc din țara asta.
Pentru a înțelege valoarea banilor la fața locului, cu o asemenea sumă, în Balș cumperi, cu toate costurile adiacente, cinci apartamente bune. Și-ți mai rămân și ceva bani să te duci cu camionul la piața din oraș, ca să cumperi toate produsele aflate pe mese, în orele de vârf.
În plus, ar mai fi de precizat și o latură tehnico-economică: prețul pe m² plătit este de 300 lei. Iar asta, în timp ce pe site-urile asemănătoare de profil, șapa elicopterizată se realizează cu 25 de lei/m². Cam mare diferența, nu-i așa?
Întreținem, reparăm, punem borduri…
Mădălin Ady Teodosescu este primar de la Partidul Național Liberal. Mai aranjat decât domnul Orban și mult mai atent cu cine se pune la masă, pentru a evita fotografiile făcute pentru deliciul consumatorilor de senzațional.
Dacă ar fi fost de la PDL, partidul care a lansat moda bordurilor supra-etajate (absorbit de PNL – sic!) ar fi fost o explicație. Dar, la Balș, niște lucrări de întreținere, reparații străzi și borduri, costă 238 de mii lei. Constructorul e de acolo, din cercul restrâns al grupului local de interese…
Lucrări necesare. Nu pot fi considerate în afara oportunității, dar atunci când vine pandemia peste tine și nu știi ce se întâmplă, când securitatea sanitară a cetățenilor devine politică națională, parcă nu merită să te împiedici de câteva borduri, fie ele mai frumoase ca pe la alții…

Elefanți și căluți pe toboganele nesimțirii edilitare…
În mod normal, în vremea pandemiei, locurile de joacă, spațiile publice destinate recreării, au fost securizate pentru a evita apariția unor focare de Covid-19. La Balș s-a anticipat viitorul luminos al vremurilor când poporul va da buzna, cu mic, cu mare, în părculețele orașului, pentru a savura aer, soare și timp liber. Numai că, această poveste, și grija pentru investițiile de acest gen, au și ele un preț.
Să știm cu toții: un ansamblu de două tobogane, din cele pe care le vând antreprenorii colorați de la Potcoava, costă 25 de mii lei. Un căluț artizanal, prevăzut cu arc (recuperat probabil din parcurile de dezmembrări de la istorica Dacia 1310) costă 3.500 lei, adică 35 de milioane de lei vechi. La concurență, în lumea animalelor stilizate, tot pentru parcurile din Balș, elefantul cu resort, același tip de arc de la căluț, nu putea să nu coste tot… 35 de milioane lei vechi. Doar, s-ar fi produs un dezechilibru și, cine știe, în junglă, ar fi apărut o revoltă populară, tensiuni sociale și manifestații de protest.
Deci, 75 de milioane de lei pentru două dispozitive ale căror prețuri, la producător, înseamnă cam 10% din cât plătește Balșul. Restul, arhitectură urbană…
Prețul corect, la un click distanță pentru indicatoarele stradale
Indicatoare rutiere, mai scumpe ca la Paris
E ușor comic, dacă nu grotesc, ca înaintea pandemiei, atunci când națiunea se pregătea să fie consemnată la domiciliu, preocuparea primarului Ady de la Balș să fie achiziția de indicatoare rutiere și stradale. Așa se face că 88 de bucăți au fost achiziționate cu prețul de 47 mii lei, la o valoare/bucată de 450 de lei, cu toate că, spre exemplu, prețul corect al unui panou stradal este de numai 49 de lei/bucată, iar un indicator rutier, la o simplă căutare, este găsit cu un preț negociabil, oferit în jurul valorii de 150 de lei. Deci, dacă negociezi, poți să obții și mai ieftin…
Ceva mai târziu, la aceeași firmă, se mai face o comandă în valoare de 45 de mii lei, tot pentru indicatoare, doar că ceva mai ieftine, la prețul de 342 lei/bucată. Și asta, în condițiile în care trebuie să înțelegem cu toții că zonele marcate cu aceste indicatoare nu erau nesemnalizate până la apariția soluției descrisă două rânduri mai sus. Dar…
Fântâni arteziene care ridică nivelul adrenalinei mai sus ca pe cel al apei
Balșul nu este dominat de sisteme nemaivăzute de fântâni arteziene. Sunt acolo, undeva, în zona centrală, câteva rămase de pe timpul când nu se schimbase regimul socialist cu cel democratic.
Însă, pentru buna funcționare a acestor fântâni, din buget, pe semnătura primarului, se realizează o achiziție de 600 milioane lei vechi… Să țâșnească bine apa și adrenalina bălșenilor atunci când au de plătit din banii lor și de privit cu aceeași ochi ce face primarul pentru ei.
Pentru liniștea pământenilor, o slujbă de sfințire a aleilor cimitirului este necesară
Alei pentru lumea de dincolo. Scumpe cât crezi că te duc în rai!
Pentru cimitirul de pe strada Depozitelor, situat la numărul fatidic 13 s-a dispus realizarea de alei pietonale. 119 mii de lei noi! Să simtă omul, pe ultimul drum, poteca lină între viața pământeană și lumea de apoi. Să vadă aparținătorii îndurerați ce grijă are Primăria Balș de această etapă a vieții, când drumul fără întoarcere este betonat cu bune intenții și mulți bani. Parcă, prea mulți pentru o investiție venită doar să completeze, în sens pozitiv, afacerile unui antreprenor de pe plan local.
Separat nu trebuie vorbit despre alte lucrări cum ar fi cele de separare consumatori, în valoare de 53 de mii lei, executate cu sprijinul unui antreprenor aflat la locul și momentul potrivit, exact atunci când trebuia…
Mădălin anunță falimentul orașului Balș!
Folosim textul clientului. Într-un comunicat remis de Asociația Orașelor din România (AOR) unde președinte este Ady de la Balș, se vorbește despre falimentul orașelor mici din România. (vezi aici comunicatul!) Lacrimi și plânsete! Cică, Covid-ul și lipsa de dialog de la Ministerul Finanțelor, gradul redus de încasare la nivel local, arată situația disperată pentru administrația locală de la nivelul orașelor mici, care nu vor mai dispune de fonduri. În pericol sunt asigurările sociale, sănătate și minimele construcții privind infrastructura edilitar-urbană. De vină sunt alții. Zice comunicatul Asociației, semnat de președintele încă primar la Balș.
Ar trebui să aibă puțin bun-simț… comunicatul, și poate chiar și semnatarul, căci aspectele prezentate în articolul de față sunt contrare lacrimilor de crocodil, curse pe obrazul titularului, șterse în realitate cu peste 10 miliarde lei. Bani explicați de Ziarul de Olt. Păi, cu un asemenea comportament dual, de risipitor (politicos spus) și de apărător al dreptății administrative, Mădălin Ady de la Balș nu mai convinge pe nimeni. Nici măcar pe cei noi veniți în echipa sa. Și, din nefericire pentru el, prin Guvernul României sunt și oameni deștepți, care știu să citească la dublu. Și risipa primarului de la Balș, și lacrimile de crocodil ale președintelui AOR, aceeași persoană care vrea bani pentru indicatoare, șape supraevaluate, borduri fără număr și cam tot ce ține de… căluți. Căci, elefantul adevărat începe să scoată trompa din șifonier.
La toamnă sunt alegeri locale, iar bălșenii, oameni inteligenți, pun mâna și fac ordine în orașul lor…
Referitor la aceste aspecte, întrebarea firească este următoarea: – Mai reprezintă actuala administrație a Balșului interesele cetățenilor?
Nu e în loc de epilog…
Nu pornim de la premisa că investițiile descrise și comentate mai sus sunt încălcări ale legii. Au doar vicii grave, văzute cu ochiul liber, de oportunitate și moralitate. Sunt semne firești de întrebare, care ar trebui să fie puse de contribuabilul din Balș, cetățeanul plătitor de impozite și taxe. Judecata individuală poate genera pe cea colectivă. Până acolo, fiecare are dreptul la concluziile lui, dar, însumate, acestea produc o valoare totală de 1.082.000 lei. Adică, peste 10 miliarde lei vechi… Ce altceva se putea face în Balș cu banii aceștia (?), rămâne un exercițiu de imaginație pe care fiecare și-l poate face. Chiar și supușii liberali de pe malul Oltețului au dreptul să gândească, prin mintea lor și nu prin cea a primarului.
Rămâne de văzut cum va arăta raportul Curții de Conturi, vizavi de serviciile de dezinfecție, făcute repede, prea repede, cu o anumită firmă. Nu de alta, dar chiar domnul prim-ministru a insistat, recent, să se știe cum a fost cheltuit fiecare leu aruncat în lupta cu pandemia…
Ultima întrebare, care se pune la capătul acestor rânduri, este: al cui e Balșul astăzi? Al primarului Ady Teodosescu, sau al cetățenilor onești de pe malurile Oltețului? Greu răspunsul, nu-i așa…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.