Acasă Actualitate ÎNTOTDEAUNA, PUS LA ÎNCERCARE, OMUL A BIRUIT

ÎNTOTDEAUNA, PUS LA ÎNCERCARE, OMUL A BIRUIT

120
        OMUL a fost ultima ființă care a apărut pe PĂMÂNT, dar a fost PRIMA care a utilizat „MINTEA” pentru a supune NATURA. EL va fi VEȘNIC, căci de la început a inventat, născocit, învățat, și scăpând cu BINE din perioada GLACIARĂ – a devenit cel mai BUN ÎNVĂȚĂTOR ce se folosește de MINTE pentru a-și asigura „VEȘNICIA”, cu cât mai puține victime…
În decursul ISTORIEI, OMENIREA s-a confruntat cu MULTE și NEOBIȘNUITE. Între acestea, cumplite au fost grave pandemii cu dezastruoase consecințe care au fost însă direct proporționale cu gradul de evoluție al EI (al OMENIRII).
Suntem, însă, în 2020, cu o OMENIRE extrem de „avansată”, cu SPECIALIȘTI DE CLASĂ, cu cercetare, știință, tehnică la nivel de VÂRF, cu o stare de siguranță generată de OPTIMISM, toate argumente solide care justifică speranța că acest CORONAVIRUS va fi stopat REPEDE, încât va rămâne în ISTORIE ca o cauză „nesingulară” a deceselor înregistrate pe total mapamond, și în consecință, „NEÎNSEMNAT” în raport cu pandemiile „TRECUTE”.
Să respectăm ordonanțele militare! Să fim optimiști, să nu ne lăsăm panicați, să gândim POZITIV, căci este VREMEA NOASTRĂ și în curând vom simți „SENTIMENTUL DE ELIBERARE”, revenind la VIAȚA NORMALĂ cu toții.
Spun asta pentru că AZI, mijloacele umane și materiale sunt infinit superioare față de cele care în cursul istoriei au încercat să „lupte” cu EPIDEMII și PANDEMII rămase cu adevărat „ISTORICE” prin CONSECINȚE.
1. VARIOLA – „consemnată” încă pe la anul 400 î. HR., „reactivată” pe la 1.500, când a făcut „prăpăd” pentru 1/3 din populația AMERICII DE SUD și CENTRALE și apoi în sec. XVIII-lea și chiar XX în EUROPA, în special în „aglomerațiile urbane”. După ultima „zvâcnire” în anul 1967 a fost eradicată, căci în 1977 s-a „descoperit” VACCINUL necesar.
2. PESTA ANTONINĂ – în 165, generată, probabil, de POJAR, extinsă din ASIA MICĂ în EGIPT, GRECIA, ITALIA, adusă de soldații romani întorși din MESOPOTAMIA și care a decimat ARMATA ROMEI.
3. CIUMA LUI JUSTINIAN – 541-542, cu milioane de victime din EUROPA, izbucnită la CONSTANTINOPOL, unde victimele numărau 5.000 pe zi.
4. CIUMA BUBONICĂ (Moartea Neagră) – izbucnită în ASIA. S-a extins din CHINA până în EUROPA, pe la 1346-1353, făcând „ravagii”. Se „admite” că „s-a produs” de la șobolanii plini de purici, care „călătoreau” pe corăbiile comerciale ale timpului.
Legat de EA ar fi și CIUMA ALBĂ (TUBERCULOZA) depistată prin 1921, azi vindecată cu VACCINUL B.C.G. și alte antibiotice.
La noi este cunoscută „CIUMA lui CARAGEA” de la începutul sec. XIX, ce a lovit „năprasnic” Bucureștiul. EBOLA re caracteristicile „CIUMEI BUBONICE”.
5. GRIPA RUSEASCĂ – izbucnită în 1889 la BUHARA de unde s-a extins până în GROENLANDA și CANADA, și cu multe victime. S-au declanșat cercetări de calitate de importanță pentru viitor, pe baza constatărilor de atunci.
6. HOLERA – se cunosc 7 tipuri:
– a 3-a, cea mai „mortală”, cu epicentrul în INDIA, s-a extins în ASIA, EUROPA, AFRICA și AMERICA de NORD.
– a 6-a, între anii 1910-1916, pornită tot din INDIA, a „invadat” ORIENTUL MIJLOCIU, NORDUL AFRICII, ESTUL EUROPEI și RUSIA. America a luat măsuri din timp, având doar 11 decese față de cele 800.000 total.
La noi, a izbucnit în timpul războaielor balcanice și a infectat armata, decimând cam 1/5 din EA, ba chiar în anul 1977 – SULINA și 1991 – Zona BABADAG. Probabil, consumul de apă din DUNĂRE.
Spanish Flu Epidemic 1918-19. An pneumonia porch at the U. S. Army Camp Hospital in Aix-les-Bains, France, during the Spanish Flu epidemic of 1918-19. Most flu deaths were of healthy young adults, who died from bacterial pneumonia, a secondary infection caused by the influenza.
7. GRIPA SPANIOLĂ – 1918-1920 – numită așa pentru că atenționarea asupra ei a făcut-o mai ales presa spaniolă. Curios pare faptul că a „lovit” mai ales TINERI și mai puțin COPII și ADULȚI, chiar cu o imunitate slabă.
Statisticile consemnează un număr de multe, multe milioane de victime, comparându-le cu victimele războaielor, între care 8 milioane de spanioli.
8. GRIPA ASIATICĂ – 1956-1968 s-a extins din CHINA, făcând multe victime, inclusiv în S.U.A, cu 70.000 decedați.
9. GRIPA HONG-KONG – apărută ACOLO la 13 iulie 1968 cu 500.000 de victime, de unde s-a extins în S-E ASIEI, AUSTRALIA, S.U.A și EUROPA, cu multe alte victime.
10. H.I.V – identificat în CONGO în 1976, extins repede în AFRICA SUD SUD SHARIANĂ și de aici „mai departe”. A ucis 36 de milioane între 2005-2012, dar pe baza TRATAMENTULUI numărul victimelor scade. De exemplu, de la 2,2 milioane în 2005 la 1,6 milioane în 2012.
11. MALARIA – a bântuit din î. HR până AZI, răspândită de țânțari. A fost adusă prin transportul de SCLAVI din AFRICA în special în AMERICA, cu sute de milioane de infectați și milioane de victime în diverse perioade.
12. TIFOS EXANTEMATIC – socotită „boala războaielor”, generată de mizerie, subnutriție și frig. A făcut „prăpăd” și în ROMÂNIA în „războiul MARE”.
13. POLIOMIELITA – mai ales la copii. Virusul atacă sistemul nervos central. Se combate cu VACCIN SPECIAL.
       „ISTORIA MEDICINII” ar trebui să pornească de la analiza „modului” cum s-au produs și se produc asemenea „nenorociri” asupra umanității, cauzele pentru care s-au transmis și extins și „înțelegând” greșelile trecutului, cercetarea, în primul rând medicală, să „exploateze” așa cum trebuie OCAZIILE și OPORTUNITĂȚILE folosind CAPACITATE și BANI pentru „a schimba” stările de lucruri „expuse” ca epidemii și pandemii în prezentul, în beneficiul TUTUROR.

Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.