Acasă Interviu „Să nu uităm că toți suntem români, oriunde ne-am afla, și este...

„Să nu uităm că toți suntem români, oriunde ne-am afla, și este necesar, mai mult decât oricând, să fim solidari!”

1004
Interviu cu directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 7 „Vlaicu Vodă”, din Slatina, profesor Denisa Maican
        Dascăl de 30 de ani, profesor de discipline economice, director, cu concurs, la Şcoala Gimnazială Nr. 7 „Vlaicu Vodă” Slatina, din toamna anului 2017. Este un om al dialogului, al implicării în comunitate. Este un om cu simţul observaţiei, cu mult simţ civic. Despre starea actuală a învăţământului, despre starea de urgenţă prin care trece România, despre ce trebuie să facem şi despre proiectele de la şcoală, în interviul de faţă.
– Traversăm una dintre cele mai grele perioade ale epocii actuale. Coronavirusul a închis şcolile. Cum afectează această măsură sistemul de învăţământ românesc?
– Este o situație dificilă ce afectează toate sistemele, nu doar pe cel de învățământ. Dar, sistemul de învățământ este unul din cele mai sensibile și importante sisteme, întrucât implică copiii noștri. Măsura suspendării cursurilor este una preventivă în vederea protejării sănătății copiilor. Comunicarea permanentă cu copiii, cu părinții lor, este benefică, indiferent de modul cum este realizată: WhatsApp, platforme online etc.
– S-au adaptat elevii şi părinţii la situaţia dată de închiderea şcolilor? Dar profesorii?
– Școlile nu sunt închise, cursurile sunt suspendate. Din fericire, copiii sunt familiarizați cu tehnologia informației și a comunicațiilor, cu mediul online, sunt receptivi, dau dovadă de creativitate și seriozitate și se implică activ. Profesorii au înțeles importanţa și necesitatea comunicării virtuale, au constituit grupuri de lucru cu elevii claselor unde predau și încearcă, prin metodele interactive folosite, să atragă și să implice toți elevii în acest demers și să le asigure consultanță și îndrumare pe tot parcursul zilei.
– Educația online se arată un proiect util. Substituie şcoala clasică? Cum răspund elevii la acest sistem educaţional inedit?
– Educația online, la momentul ăsta, este singura modalitate de a păstra legătura cu elevii și părinții, dar niciodată nu va putea substitui educația clasică. Educația „face to face” asigură nu numai transmiterea de informații și formarea de priceperi, deprinderi și coeziunea grupurilor, ci și formarea de adevărate echipe și legături umane ce lasă amprente puternice în viața fiecăruia dintre noi. Și, nimic nu poate fi mai frumos și emoționant, în viața unui profesor, ca reîntâlnirea cu foștii elevi care îi spun: „Vă mulțumesc ca ați fost profesorul meu!”.
– Vicepremierul României a prezentat trei scenarii: derularea anului şcolar, conform calendarului, dacă situaţia se va linişti; toate examenele să fie amânate; îngheţarea anului şcolar sau repetarea lui. Care dintre aceste scenarii ar fi viabile? S-ar impune un alt scenariu?
– Consider că ar trebui gândit cu maximum de seriozitate și responsabilitate ce urmează a fi de făcut. Ar fi benefic să așteptăm evoluția acestei crize și să nu ne hazardăm în declarații premature. Pe 3 aprilie, începe vacanța de primăvară și, în funcție de evoluția acestei crize, să se adopte o decizie pertinentă. A te juca cu diverse scenarii acum este prematur și riscant, având în vedere contextul actual, poate genera neliniște și un stres suplimentar atât copiilor, cât și părinților!
– Dacă aţi fi consilierul ministrului Educaţiei, în această perioadă, ce l-aţi sfătui?
– Calm, responsabilitate comunicare și încredere în personalul din școli.
– Ca dascăl, dar şi ca cetăţean al ţării, cum vedeţi măsurile impuse de cei desemnaţi să gestioneze combaterea răspândirii Coronavirus? Ce ar mai fi de făcut?
– Deși tardive unele măsuri, sunt binevenite. Să nu uităm că toți suntem români, oriunde ne-am afla, și este necesar, mai mult decât oricând, să fim solidari. Din păcate, mulți concetățeni nu vor sau nu pot să înțeleagă gravitatea situației și că aceste măsuri, unele limitative, în ceea ce privește drepturile constituționale, sunt în beneficiul fiecăruia dintre noi. Mulți acuză faptul că sunt „simple recomandări”. Dar, să nu uităm că suntem un popor ce abia am ieșit din dictatură și ar fi corect să apreciem și să înțelegem că „recomandările” sunt, de fapt, obligații ale tuturor. Este posibil ca, în funcție de evoluția crizei, aceste măsuri să devină mult mai restrictive. Ce ar mai fi de făcut? Stați acasă, oameni buni, acolo unde este posibil! Evitați ieșitul în spațiu public și zonele aglomerate. Respectați regulile de igienă și limitați cumpărăturile la strictul necesar. Având grijă de voi, aveți grijă și de cei dragi vouă!
– Acum, în contextul dat, ce sfaturi aveţi pentru elevi, părinţi, dar pentru cadrele didactice?
– În general, nu dau sfaturi, dar le transmit copiilor, părinților și colegilor mei doar atât: Aveți încredere în voi, aveți grijă de voi, TOTUL VA FI BINE !
– Elevii şcolii pe care o conduceţi vor fi beneficiarii unei săli de sport moderne. Ce ne puteţi spune despre acest proiect? Ce alte proiecte se mai desfăşoară la nivelul Şcolii Gimnaziale „Vlaicu Vodă”?
– Construirea sălii de sport este una din cele mai mari bucurii ale mele. Momentan, lucrările sunt sistate, dar sper că, la începutul anului școlar viitor, sala de sport să fie funcțională. Un alt proiect important a fost dotarea cu tablete a elevilor din ciclul primar. Acest proiect va fi continuat și în acest an pentru ciclul gimnazial. Aceste proiecte dovesedesc că acolo unde există comunicare și colaborare instituțională, între școală și administrația publică locală , totul este posibil. Avem proiecte în derulare, atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional, proiecte la care participă cu succes elevii noștri și multe cu implicarea părinților, fapt ce mă bucură și le mulțumesc ! Sper, ca și în acest an, să fie duse la bun sfârșit. Nu este ușor, dar împreună elevi, profesori, părinți și comunitatea locală vom reuși să oferim copiilor noștri condiții normale, un mediu ambiant adecvat și prietenos, un loc în care copiii să vină cu plăcere la școală. Și, nimic nu se poate compara și nu ne poate bucura mai mult decât zâmbetul pur al copiilor noștri. Este mai presus decât orice „mulțumesc!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.