Acasă Învățământ «Locuitorii comunei Dobrun merită cu prisosinţă toate investiţiile făcute până acum, cât...

«Locuitorii comunei Dobrun merită cu prisosinţă toate investiţiile făcute până acum, cât şi pe cele viitoare!»

1906
Interviu cu AURELIAN BONDRESCU, primarul comunei DOBRUN, judeţul Olt
     Unul dintre cei mai respectaţi primari din judeţul Olt, pentru modul cum înţelege să se implice şi să rezolve problemele comunităţii pe care o conduce, este Aurelian Bondrescu de la Dobrun. Un edil care a reuşit să contureze proiecte, să susţină aplicarea acestora şi, finalmente, să facă din această localitate o aşezare unde confortul infrastructurii poate fi foarte uşor comparat cu ceea ce se întâmplă şi se găseşte în mediul urban. Serviciile publice oferite concetăţenilor sunt rodul iniţiativelor, dar şi al demersurilor făcute, indiferent de cine a dispus, de alocări financiare în zona decidenţilor de la centru.
Dedicat stângii, Bondrescu nu are o înverşunare faţă de dreapta şi crede că o coabitare între aceste două forţe este oricând posibilă, dacă se urmăreşte interesul public. Un interviu despre starea naţiunii rurale, pornit de la un dialog despre temele actualităţii. Bun de citit, rând cu rând…


– Ce a însemnat anul 2019, din punct de vedere administrativ, pentru comuna Dobrun?

– Anul 2019, pentru noi, cei din Dobrun, a fost un an foarte bun, în care am putut să implementăm mai multe proiecte pentru dezvoltarea acestei comune. Astfel, s-au putut realiza obiective importante în folosul comunităţii, cum ar fi închiderea celor două proiecte ce vizau extinderea sistemului de alimentare cu apă şi extinderea sistemului de canalizare în toate satele din Dobrun. Aşadar, în momentul de faţă, toţi cetăţenii comunei noastre au acces atât la reţeaua de apă, cât şi la reţeaua de canalizare. Pe lângă aceştia, de investiţiile amintite se pot bucura şi instituţiile din zonă, ceea ce pe mine, ca primar, mă mulţumeşte foarte mult.
– Care sunt preţurile pentru servciile respective, domnule primar?
– Până acum, societatea, ce aparţine de Consiliul Local Dobrun, a avut un preţ de 2 lei şi 10 bani pe metrul cub de apă, dar, odată cu finalizarea sistemului de canalizare, preţul pentru ambele servicii va fi de aproximativ 4,5 lei, un preţ de bun-simţ pentru cetăţenii comunei noastre.
– Veţi ţine şi de acum încolo de această firmă sau veţi ceda administrarea către CAO?
– Nu am cedat-o Companiei de Apă, este a noastră şi încercăm să ţinem de ea. Atât reţeaua de apă, cât şi reţeaua de canalizare sunt realizate din fonduri europene, pe Ordonanţa 7, prin programe desfăşurate în timp, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale. De aceea, ar fi păcat să facem această cedare către CAO, este societatea noastră şi încercăm să ţinem de ea atât cât vom putea, să o gospodărim şi, totodată, să asigurăm un preţ foarte bun pentru toţi cetăţenii comunei Dobrun. Dacă pe viitor nu vom mai face faţă şi vom avea nevoie de intervenţia de specialitate, vom acţiona, cu siguranţă, pentru introducerea în CAO.
– A crescut valoarea taxelor şi impozitelor, pentru anul în curs, pentru locuitorii din Dobrun?
– Taxele şi impozitele pentru cetăţenii din comuna Dobrun, pentru proprietarii de terenuri şi locuinţe, au rămas aceleaşi, iar singurele creşteri au fost cele prevăzute de lege, în faţa căreia este obligatoriu să ne supunem cu toţii. În ceea ce priveşte gradul de colectare, am constatat că oamenii sunt receptivi, fapt pentru care, de la un an la altul, am înregistrat o evidentă creştere.

– Ce vă propuneţi să faceţi în anul 2020?
– Înainte de toate, deşi începutul acestui an n-a început aşa cum ne-am dorit, din cauza acestei pandemii ce a cuprins întreaga omenire, ţin să-i asigur ce cetăţeni că totul va fi bine, iar noi vom termina şi, în acelaşi timp, vom demara şi alte proiecte atât de necesare localităţii noastre. Amintesc aici de finalizarea lucrării ce ţine de construirea podului din beton armat de peste râul Olteţ, între satele Dobrun şi Şopârliţa, ce va scurta traseul cu peste 20 de kilometri şi poate da investitorilor din Dolj şi Slatina ocazia să se extindă şi-n zona noastră…
– Când va fi gata această investiţie legată de podul peste Olteţ?
– Dacă nu intervin lucruri neprevăzute şi totul decurge conform programului, avem convingerea că-n jurul lunii septembrie a anului în curs lucrarea va fi finalizată. Momentan, nu sunt probleme, se lucrează de mai bine de un an şi sperăm să mergem în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi intensitate. Şi pentru că tot vorbim de capitolul investiţii de viitor, vă pot spune că mai avem în plan şi construirea platformei pentru depozitarea gunoiului de grajd, prin programul Ministerului Mediului, al Apelor şi Pădurilor, un proiect început în anul 2019, cu finalizare în vara acestui an. Prin lucru acesta urmărim creşterea calităţii mediului înconjurător şi, totodată, înfrumuseţarea comunei noastre, o localitate frumoasă, cu oameni gospodari. Un plus ar fi acela că facem parte din primele nouă platforme care se construiesc la nivel naţional, cu posibilitatea ca tot ceea ce este gunoi de grajd să fie depozitat, prelucrat şi administrat în conformitate cu tehnologiile care îndepărtează pericolul de poluare a pânzei freatice. Prin asta şi calitatea aerului va fi cu totul alta, dar şi comuna va fi mult mai frumoasă, iar apă mult mai curată.

– Mai aveţi de asfaltat străzi din comuna dumneavoastră?
– Am asfaltat, dar mai avem de asfaltat şi alte străzi, fapt pentru care, în legislaţia care urmează, dorim să accesăm prin noul PNDL – 3, dar şi prin alte programe europene sau guvernamentale, pentru realizarea obiectivelor propuse. Ar fi vreo şase kilometri în satul Ulmet, o zonă în care aş vrea să demarăm lucrările în perioadă următoare. Desigur, se mai adaugă şi alte obiective de investiţii care se adresează activităţilor cultural-educative, artistice şi sportive, iar pentru asta vom construi un centru cultural şi în aceste zile vom face organizarea de şantier în centrul satului Dobrun. Mai departe, vrem şi o sală de sport multifuncţională, cu 180 de locuri, pentru handbal, volei, tenis, baschet, fotbal, şi nu numai… Va fi o sală de sport pentru tineretul din Dobrun, dar şi pentru cei din zonele învecinate, pentru cei care aleg să rămână şi pentru cei ce vor să se întoarcă acasă. De altfel, eu cred că ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, virusul şi necazurile abătute asupra tuturor, ne vor face să înţelegem că nicăieri nu e mai bine ca acasă. Locuitorii comunei Dobrun merită cu prisosinţă toate investiţiile făcute până acum, cât şi pe cele viitoare!
– Poate fi această pandemie o lecţie pentru cei care au plecat peste hotare, crezând că este mult mai bine acolo?
– Din păcate pentru ei, este o lecţie puternică, nedorită, pentru că, prin plecarea lor, şi-au dorit o îmbunătăţire a stării materiale şi au renunţat la condiţiile spirituale româneşti, autentice, despărţindu-se de glia strămoşească şi s-au distanţat de familiile lor. Desigur, nu trebuie neglijată nici lipsa unui serviciu, a mijloacelor de trai, dar alegerea a fost a lor şi nimeni nu i-a putut împiedica. Acum, cu cele întâmplate, românii vor deveni din nou români, dar cel mai important este să trecem cu bine peste această pandemie care s-a abătut asupra întregii omeniri. E drept că, din 1989 încoace, s-au făcut multe greşeli, e drept că politica statului nostru n-a fost întotdeauna cea mai bună, dar trebuie să fim uniţi, astfel încât forţa de muncă să nu mai plece printre străini, acolo unde dorul de casă este atât de mare. Era cu totul altceva dacă românii munceau aici, în ţara lor, iar alţii ar fi venit ca să muncească, aşa cum noi o facem prin alte ţări şi peste tot în lume…
– A procedat bine Partidul Social Democrat, participând masiv la votul de învestire al Cabinetului Orban?
– Prin tot ceea ce a făcut, Partidul Social Democrat este de felicitat. Fiind un partid profund naţional şi profund românesc, PSD şi-a dat seama că traversăm un moment dificil, încercând să stabilizeze situaţia politică din ţară, gândindu-se, înainte de orice, la binele cetăţenilor români şi la viitorul acestei ţări. Aşadar, felicit conducerea partidului nostru şi parlamentarii care, prin unitatea de gândire şi de acţiune, au votat cabinetul Orban, cu speranţa că lucrurile vor merge în direcţia corectă.
– Credeţi că Guvernul Orban 2 va reuşi să gestioneze aşa cum trebuie criza actuală?
– Sper şi îmi doresc să se întâmple lucrul acesta! Cu toate astea, nu ştiu dacă doar PNL-ul poate să facă asta şi cred că e nevoie de unitate, de înţelegere şi de mobilizare în sensul lucrului binefăcut. Întotdeuna e loc de mai bine, iar noi avem puterea să fim mai buni! De aceea, eu cred că această perioadă le va da ocazia să lucreze umăr la umăr, în alianţă, dacă va fi nevoie, aşa cum a mai fost şi-au demonstrat că e posibil. Că atunci au fost ambiţii şi interese personale, că nu s-au ţinut de cuvânt unii sau alţii, aşa a fost să fie, dar astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de respectarea angajamentului în interesul ţării!
– Cum vi se pare schimbul de ştafetă de la conducerea Organizaţiei Olt a PSD?
– Era de aşteptat să se întâmple asta şi este, dacă vreţi, încă un exemplu al Organizaţiei Judeţene Olt, inclusiv pentru conducerea superioară a Partidului Social Democrat. La noi, la Olt, există o infuzie de tineret în conducerea Consiliului Judeţean, în frunte cu preşedintele Marius Oprescu, cel care, tânăr fiind, e foarte receptiv faţă de toate nevoile celor de lângă el, devenind totodată şi un depozitar a unei practici bune în ceea ce priveşte activitatea politică, interpretarea şi aprecierea momentului de acţiune pentru obţinerea de rezultate politice şi administrative. Întotdeauna, a fost lăudabil modul de sprijinire al preşedintelui Marius Oprescu faţă de toate localităţile judeţului, indiferent de apartenenţa politică a primarilor. Spre exemplu, dacă ne vom interesa, vom găsi localităţi care au avut şi au conducători liberali, dar care au fost ajutaţi de Consiliul Judeţean Olt, poate mai mult decât alte localităţi conduse de primari social-democraţi, iar lucrul acesta înseamnă dorinţa de a demonstra că se poate coopera, astfel încât fiecare localitate să se poată dezvolta.
– Cum vedeţi dumneavoastră această criză a virusului plecat din China şi extins, iată, în toată Europa? For face faţă autorităţile în faţa acestei situaţii?
– Avem încredere că vom depăşi această încercare, iar faptul că s-a recurs la decretul pentru starea de urgenţă este un lucru foarte bun,
în urma căruia România va demonstra că va ieşi cu bine din această încercare. Desigur, acest lucru va fi posibil cu o mare cheltuială, cu eforturi şi înţelegeri atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor acestei ţări. Toată lumea trebuie să înţeleagă şi să respecte indicaţiile date de sus, de la nivel naţional până la nivel local, de la primul până la ultimul om al României. Ţara noastră are posibilitatea ca, în aproximativ două luni de zile, să rezolve această criză generată de coronavirus. Avem un popor rezistent, cu o genă bună, mai avem de respectat aceste indicaţii, să stăm în casă şi să ne protejăm unii pe alţii. Avem condiţii bune, atât la oraş, cât şi la ţară, acolo unde există curent, apă, canal şi se poate sta foarte bine la domiciliu…
– Aveţi cazuri de persoane întoarse recent din străinătate?
– Avem şi noi câteva persoane care s-au întors, dar care nu s-au întors din zonele afectate. Cu toate astea, le-am cerut să respecte acel termen de 14 zile la domiciliu, chiar dacă sunt bine din punct de vedere fizic şi nu prezintă simptomele bolii respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.