Acasă Actualitate Gigel Ştirbu: „Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii”

Gigel Ştirbu: „Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii”

91

Ziua de 19 februarie este consacrată unei embleme naţionale: sculptorul Constantin Brâncuşi, care a pus România pe harta lumii. Asta prin opera sa de geniu şi prin iubirea faţă de identitatea naţională. Deputatul Gigel Ştirbu aduce un omagiu sculptorului şi a muncii sale preţioase.
„Pe 19 februarie, sărbătorim 144 de ani de la ziua naşterii marelui sculptor român, Constantin Brâncuşi. «Părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal.
Cele mai cunoscute sculpturi ale lui Brâncuşi sunt: Prometeu, Muza, Măiastra, Pinguini, Sărutul, Domnişoara Pogany, Primul țipat, Cariatida, Himera, Începutul Lumii, Portretul doamnei Eugen Meyer Jr., Negresa blondă, Pasărea în văzduh, Foca, Poarta sărutului, Masa tăcerii, Coloana infinitului, Țestoasa zburătoare şi Cumințenia pământului.
Această zi a fost declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui act normativ al cărui inițiator am fost împreună cu alți colegi pentru a aduce un omagiu unuia dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Drept urmare, Legea nr 305 din 2 decembrie 2015 privind declararea zilei de 19 februarie «Ziua Brâncuşi», a fost datoria noastră de a o iniția, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi! Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii făcând din naţiunea română o mitologie.”, spune deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.