Acasă Actualitate Spectacol cultural artistic de excepție. Bucuriile Crăciunului – ediția a XII-a

Spectacol cultural artistic de excepție. Bucuriile Crăciunului – ediția a XII-a

76
Invitat fiind la o emisiune a televiziunii OLT TV, am afirmat că în cele aproape cinci decenii de activitate la catedră, am cunoscut foarte mulți profesori, dar puțini dascăli.

Moderatorul emisiunii, puțin surprins, m-a întrebat dacă nu este de fapt același lucru. I-am răspuns că toți cei care au învățat au promovat examenele de specialitate și au primit diploma de profesor. A fi dascăl înseamnă altceva, altfel spus înseamnă a fi dăruit de Dumnezeu cu un anumit har, așa cum marii muzicieni sau pictori sunt dăruiți cu geniu. Fără acest dar de la Dumnezeu, oricât ar studia, nu pot ajunge la creații de excepție în domeniul respectiv.

Asistând la acest spectacol de mare clasă, m-am gândit la creatorul evenimentului artistic, dascălul Ilie Hău. Absolvent al Universității Naționale de Muzică București – promoția 1998 – este dirijorul și sufletul singurei fanfare din județ – Lyra, și al orchestrei Lyra Band, fiind în același timp și profesor la Școala de Muzică Slatina. Pe lângă realul talent în arta dirijoratului, este hărăzit și cu talent pedagogic, cu o anumită intuiție în depistarea talentelor native, în domeniul muzicii.
Ce este mai important la domnul profesor Ilie Hău, faptul că depistează de la vârste fragede aceste talente, le inițiază, dar mai ales le susține prin implicarea lor în spectacole, pentru a-i obișnui cu scena, cu publicul, deci cu atmosfera specifică marilor spectacole.
Așa se explică de ce la acest spectacol „de gală”, unde sala a fost plină, au fost incluși în program soliști cu vârste între 9 și 12 ani, printre care Alexandra Gheorghe, Karina Ciugulea, Cosmina Trăistaru, copii pregătiți la Palatul Copiilor Slatina de profesorul Marius Sterie.
Un repertoriu deosebit a avut și elevul Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina – Cabriel Bîscoveanu, din clasa a XII-a, semifinalist al concursului național „Vocea României”, organizat de postul național de televiziune PRO TV, cu transmisii, în direct, în foarte multe țări. Pregătirea asiduă, prin nenumărate repetiții, dar și lansarea acestor tinere talente, în spectacole de anvergură, tot acest consum de timp și energie, fără alt interes decât satisfacția reușitei, presupune SUFLETISM și acesta este specific numai dascălilor, nu și profesorilor. Reale calități vocale a dovedit și solistul Costi Dragomir, colaborator Lyra Band.
Încântat de reușita spectacolului – răsplătit din plin cu aplauzele numeroșilor slătineni, prezenți în sală, m-am gândit la numeroasele clase, în domenii artistice ca: muzică, artă teatrală, dans etc, în care tinerii absolvenți ar putea susține examenul de absolvire prin organizarea unor spectacole cu public. Poate că de mare succes ar fi pregătirea unui asemenea spectacol, cu ocazia serbării majoratului elevilor claselor terminale ale liceelor din municipiu și, de ce nu, din celelalte orașe ale județului: Caracal, Corabia, Balș etc…
În altă ordine de idei, acest cadou oferit locuitorilor urbei noastre nu ar fi fost încununat de un asemenea succes, fără sprijinul efectiv și sub toate aspectele acordat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Slatina.
Adresând felicitări tuturor celor care au contribuit la reușita deplină a spectacolului, închei prin a adresa tradiționalele urări de sănătate, fericire și prosperitate, tuturor cititorilor ziarului nostru!

LA MULȚI ANI!
Victor Constantin
SLATINA, Olt – 18.12.2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.