Acasă Editorial Marţi seara, Marian Vasile, la Olt TV…

Marţi seara, Marian Vasile, la Olt TV…

504

Există o temere a politicienilor sau a acelor care îşi spun în acest fel, de a vorbi deschis despre România reală, cea care nu e atât de normală, cum o vor alţii. Ţara unde românii muncitori sunt în afară, iar cei care propun fericirea nu intră niciodată în finala pentru turul doi.
Printre tranşeele liniei consacrate, acolo unde se evită prezentarea adevărului aşa cum este, apar şi excepţii.
Marţi seara, la Olt TV, într-o emisiune de post-eveniment, la aproape 48 de ore distanţă de primul tur al prezidenţialelor, Marian Vasile, primarul liber şi liberal, în acelaşi timp, de la Studina, dezlegat de toate practicile curente ale politicii făcute pe interese punctuale, a avut curajul să spună deschis acele adevăruri pe care le ştie toată lumea, dar le neagă cei care au nevoie de voturile mulţimii.
Marian Vasile ştie şi are curajul să spună că o postare, sponsorizată şi bine distribuită, pe reţelele virtuale nu produce acelaşi impact ca o întâlnire directă cu cetăţeanul văzut ca omul de lângă tine. Am văzut un politician care se întoarce la punctul de start, acolo unde se află interesul imediat mult mai important decât toate marile proiecte de ţară începute printr-un discurs şi rămase neatinse în sertarele preşedinţilor de ţară.
Primarul de la Studina, reconfirmat de oamenii din comuna sa prin votul masiv, acordat lui Klaus Iohannis, într-o comună unde stânga acceptă cu greu, de fiecare dată, înfrângerea, propune schimbarea modului de a face politică, aşa cum este ea astăzi: doar o interfaţă între comunicate şi binefacerile câştigate de o clientelă restrânsă.
Victoria sa, de la Studina, şi foaia de parcurs de care beneficiază în traiectoria omului public, Marian Vasile arată că undeva, în sistemul general, fie şi pe stânga şi pe dreapta, e nevoie de o schimbare de abordare, de recunoaştere a prezentului, pentru a edifica astfel un viitor în care noţiunea de politică publică să depăşească stadiul de interes de grup.
Marian Vasile nu e dispus să devină un fel de şef de serviciu în noua „agenţie de plasare a forţei de muncă” de sorginte liberală, pentru că nu crede în construcţii făcute pe un astfel de edificiu, a spus marţi seara asta, dar şi altele. Din postura de om liber, înainte de a fi supus doctrinelor politice devenite dogme.
Acum, rămâne de văzut cât vor vrea să înţeleagă că libertatea de opinie nu e un delict, că e mai presus de interesul partidului trecător, că o putere cuvenită dintr-o dată, fie ea şi prin moţiune de cenzură, nu poate transmite supremaţia restrânsă în dauna interesului public.
Altfel, de ce am mai fi avut Decembrie ’89? Paradoxal, acest om nu este interesat de funcţiile momentului, cu sau fără portofoliu. Nu vânează pesedişti pentru a preda trofeele la partid prin curierul venit la prânz cu supa ambalantă în polistiren.
Marţi seară, la Olt TV, Marian Vasile a predat o lecţie despre normalitate colegilor săi de partid şi chiar vremelnicilor adversari, cărora nu le pregăteşte ţepe în piaţa prefecturii, aşa cum odată se întâmpla la schimbarea prefectului. Până să îl înţelegi pe domnul preşedinte Iohannis, cum e cu România normală, m-a convins Marian Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.