Acasă Actualitate Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

71

Siminica Mirea, proiect în domeniul financiar
Senatorul Simincia Mirea ste semnatar al unei legi privind privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.
În expunerea de motive a legii se arată, la punctul 1: „dobânda excesivă practicată de creditorii financiari în raporturile juridice cu consumatorii cauzează pierderi de bani, resurse și energie, precum și pierderea șansei de alocare a acestora în scopuri mai legitime și mai raționale decât profitul excesiv și nejustificat al unui număr foarte mic de entități economice.
Dobânda Anuală Efectivă (DAE) în cazul creditelor imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR în raporturile juridice cu instituțiile de credit.
În cazul în care creditorul este o instituție financiare nebancară (IFN) autorizată de BNR, DAE în cazul creditelor imobiliare nu poate depăși dublul dobânzii de refinanțare a BNR.
DAE în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de refinanțare practicată de BNR.
În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 3.000 de euro, în echivalent lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate. Prin suma totală de rambursat se înțelege suma împrumutată plus dobânzi, comisioane și orice alte costuri ale împrumutului, stabilite conform contractului.”.

Renică Diaconescu, de acord cu noul ministru al Sănătăţii
În ultima săptămână a lunii octombrie a.c., parlamentarii din Comisia comună pentru Sănătate a dat aviz favorabil pentru propunerea liberalilor la Ministerul Sănătăţii, chirurgul Victor Costache.
„Întotdeauna am spus că la Sănătate trebuie să fie medici, și nu de altă profesie. Acest lucru este un lucru bun. Mișcarea PNL cu dumneavoastră este o mișcare fericită”, a spus senatorul Renică Diaconescu.
Senatorul oltean a expus, în cadrul şedinţei comisiei, problema absolvenţilor de la Medicină, care, deşi au trecut examenul, nu au posturi în sistem:
„Sunt inițiatorul unui amendament în Senat. Aveam în vedere ca anul acesta să se facă o retușare a locurilor, în sensul în care, de aproximativ 5 ani de zile , rămân aproximativ 200 de absolvenți de medicină fără locuri. Iau examenul cu medie de 6 și ceva dar nu au locuri. Trebuie luat în vedere acest lucru”.

Paul Stănescu. Despre prezidenţiale
Senatorul Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, susţine că, partidul din care face parte, este pregătit pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. PSD vine cu un proiect prezidenţial realizat în conformitate cu agenda cetăţenului.
„Singurul proiect concret al alegerilor prezidențiale este cel al PSD. De ce? Pentru că proiectul nostru prezidențial este chiar programul nostru de guvernare și lucrurile bune pe care le-am făcut pentru români. Pentru greșelile pe care le-am făcut am decontat politic în alegerile europarlamentare, dar acum este timpul să strângem rândurile și să luptăm cu cei care vând, în mare parte, doar iluzii. Alegerile prezidențiale nu sunt doar o competiție electorală între candidați, ci și o luptă electorală între partide. Iar important este ca, în ciuda tuturor dificultăților prin care am trecut, să arătăm că în aceste alegeri suntem o echipă strânsă și că rezultatele guvernării social-democrate se văd, în mod concret în viața de zi cu zi a românilor.”, spune senatorul.

Gigel Ştirbu. Dezbatere privind restituirea banilor donaţi pentru Cuminţenia Pământului
„Proiectul de lege supus examinării are ca obiect de reglementare prorogarea termenului prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017, pentru restituirea sumelor de bani colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil – campania destinată achiziţionării operei de artă „Cuminţenia Pământului” -, termen stabilit iniţial la data de 31 decembrie 2018, pentru data de 31 decembrie 2019. Totodată, sumele donate pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi, indiferent de modalitatea de colectare, ori care nu au putut face dovada donaţiei, până la data de 31 decembrie 2019, se fac venit la bugetul de stat.
În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2018 privind prorogarea unor termene, în forma adoptată de Senat. În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.”, a spus deputatul la tribuna Camerei Deputaţilor.

Proiect susţinut de Dan Ciocan Din 2020, înfiinţarea unei agenţii…
Deputatul Dan Ciocan a fost unul dintre semnatarii proiectului legislativ de înfiinţare a Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, istituţie care ar urma să se subordoneze Ministerului Agriculturii. Scopul acestei instituţii este de a promova şi implementa ostrategii naţionale pentru produsele agroalimentare de calitate.
„Se înfiinţează Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare Româneşti, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Scopul înfiinţării Agenţiei este acela de a promova obţinerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară, denumite în continuare produse de calitate, şi de a asigura un marketing corespunzător acestor produse. Agenţia elaborează, implementează şi promovează strategia naţională pentru produsele agroalimentare de calitate, elaborează şi implementează programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate, asigură transferul de informaţii specifice între operatorii economici, asigură consultanţă şi asistenţă tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate, autorizează importul produselor ecologice din terţe ţări în UE”, se arată în proiect.

Marius Iancu: „Habarniștii Guvernului PNL «Taie tot», cei mai buni miniștri ai «României Normale»!”
După ce miniştrii liberali au fost audiaţi în comisiile de specialitate şi au primit votul de încredere al Parlamentului, deputatul Marius Iancu face analiza câtorva miniştri din noul cabinet Orban:
„PNL ne propune o nouă viziune despre «România Normală». A pus în fruntea unor ministere cheie cum ar fi Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, trei persoane fără prea multă experiență administrativă, cu unele probleme de imagine, care, deși se învârt în lumea politică și guvernamentală de ani buni, nu au reușit să câștige respectul colegilor.
În comisiile unde au fost audiați ceilalți membri propuși pentru a face parte din cabinetul Orban, audierile au mers bine și miniștrii au primit aviz pozitiv.
Ion Ștefan, deputatul «atentat», propunerea pentru Ministerul Dezvoltării, Violeta Alexandru, fost ministru tehnocrat, propunerea pentru Ministerul Muncii și celebrul senator Florin Cîţu propunerea pentru Ministerul Finantelor Publice au fost respinși. Cu toate acestea, premierul desemnat Ludovic Orban îi susține în continuare și nu vrea să îi retragă, așa cum se procedează atunci când candidații nu reusesc să treacă de votul din comisii.
Pentru PNL este normal ca viitorul ministru al muncii să nu știe câți salariați și câți pensionari sunt în România și să nu cunoască Legea Salarizării, a Pensiilor sau alte acte normative pentru stimularea pieței muncii.
PNL consideră că un deputat care fură microfoane din Parlament sau vrea să blocheze votarea unei legi anunțând la 112 colete suspecte, în Parlamentul României, este potrivit pentru Ministerul Dezvoltării. PNL îl susține de Florin Cîţu pentru Ministerul Finantelor, cel care periodic îi speria pe români că Guvernul PSD nu mai are bani de pensii și salarii, iar acestea creșteau de două ori pe an. În fața comisiilor reunite de Buget, Finanțe și Bănci, Florin Citu nu și-a recunoscut declarațiile propagandistice făcute pe rețelele de socializare sau în emisiuni tv. Nu a putut să îmi răspundă de ce a zis că va cere audit la CEC Bank pentru că este pe pierdere, deși banca a înregistrat profit sau dacă vrea să privatizeze CEC Bank, nu a recunoscut că a spus că trebuie concediați 400.000 de bugetari sau că a susținut politicile bancare de manipulare a ROBOR-ului. Aceștia sunt trei dintre miniștri pentru care candidatul Klaus Iohannis a girat. Acesta este «Guvernul meu din România normală»”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.