Acasă Editorial Feriți-vă! Ady de la Balș este nervos…

Feriți-vă! Ady de la Balș este nervos…

769
Ce repede trece timpul! Mai ieri, Mădălin Ady Teodosescu negocia, de zor, ultima sa candidatură la Primăria Balș, din partea PSD. N-a fost să fie, dar a ieșit primar, în 2016, greu, tot din partea PNL.
O vreme a stat la cutie, jucând la rezultat, odată cu trecerea timpului. Acum, după trecerea cu succes a moțiunii de cenzură împotriva guvernului, primarul Balșului și-a descoperit veleități liberale, și trece la acțiune, atacând, cum e la modă, guvernarea.
Printr-un comunicat de presă, asumat de Asociația Orașelor din România, unde edilul bălșean este președinte (AOR e o structură non-guvernamentală, specializată și în întâlniri cu mese de protocol și cazări în locații exclusiviste, decontate de membri, din bugetele locale), atac la ministrul Finanțelor. Este vorba de ultima rectificare, în urma căreia Balșul primește bani puțini din sumele defalcate din impozitul pe venit, din taxa pe valoare adăugată.
În comunicat se spune că: «Administrațiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcționare, cu școli fără încălzire asigurată, în care copiii noștri vor îngheța de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămâne neasfaltate, gunoaiele vor acoperi orașele. Situaţia multor oraşe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat șansa comunităţilor locale la elementele vitale de care se ocupa administrația locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare».
Undeva, primarul de la Balș are și dreptate, dar când aceasta nu este sustenabilă în acțiunile curente, în raport cu practicile cotidiene, parcă nu ministrul de Finanțe e vinovat pentru ceea ce se întâmplă la Balș. Căci, e nevoie de un exercițiu de memorie, cu țintă, bugetul orașului Balș, atunci când, la butoane și ștampilă, pe ordine de plată, e primarul care este. Cheltuieli aprobate cu mână mult prea largă. De același primar care ia foc la adresa ministrului de Finanțe…
Răsfoim și găsim: introducere de utilități și branșare a cimitirului de pe strada Depozitelor, Nr. 13, în valoare de 200 mii lei. Scump din cale afară! Amenajare cimitir, pe aceeași stradă, exact către o firmă înființată în 2017. Ambele lucrări, sparte în două, pentru a putea fi bugetate prin încredințare directă.
Tot din activitatea revoltatului, care ajunge să lase copilașii în frig la școală și să gestioneze drumuri pline de gropi, mai găsim niște cheltuieli făcute prin decembrie 2018, 30 de mii de lei pe patru tobogane, un elefant cu arc și un căluț cu resort. O lucrare asumată de o firmă dintr-un apartament de la Potcoava, care vinde bine astfel de produse, la prețuri care n-au nimic în comun cu piața. Dacă mai luăm și faptul că în ultimele trei luni ale anului trecut s-au atribuit trei contracte de reparații, modernizare și iluminat public, în valoare de 100 de mii de lei, reprezentând două sute de corpuri de iluminat tip LED, și înlocuirea (declarată) a cinci sute de becuri, cu unele economice, vedem că treaba cu banii pe la Balș e văzută într-un fel, când dă primarul „bun de plată” și în alt fel, când trebuie să primească, fără număr, de la pletosul grizonat, demisul ministru de la Finanțe.
Ca o picanterie, tot la Balș, e cea mai scumpă fasole din România, vreo 25 de lei porția, servită călduță la 1 decembrie 2018, tot pe final de an, când trebuie cheltuit repede, tot ce se poate.
Se cuvine să reîmprospătăm și memoria revoltatului: prin 2017, la Balș s-au cumpărat o sută de băncuțe stradale cu 518 lei bucata, când pe piața liberă prețul unui produs similar este sub jumătate. Iar astăzi, la sfârșit de 2019, multe dintre ele au picat testul timpului. Și tot din bugetul Balșului, acolo unde copiii vor tremura de frig, iar pe străzi va fi beznă, cum zice comunicatul, s-au dat, fără număr, bani pentru cursurile de perfecționare ale funcționarilor, vara la mare, iarna la munte. S-au reparat gărdulețe, cu bani mulți, și s-a supradimensionat un aparat de funcționare al primăriei, cu mulți de-ai casei, ca să fie bine și să nu fie rău.
Așa că, atunci când se apleacă după piatră să-l atace pe ministrul de la Finanțe, un personaj pe care nici ai lui nu-l văd prea simpatic, Teodosescu de la Balș ar trebui să se întrebe dacă la viitoarea stare deplorabilă a Balșului nu are și el partea sa de contribuție…
Și, nu am spus nimic despre gradul redus de absorbție de fonduri europene, la Primăria Balș, unde e mai ușor să cheltuiești de acasă, decât să dai socoteală pentru fiecare cent consumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.