Acasă Fără categorie „România trebuie să intre într-o nouă etapă, una de modernizare în spirit...

„România trebuie să intre într-o nouă etapă, una de modernizare în spirit european.”

66

Interviu cu deputatul Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL

Deputatul Gigel Ştirbu, preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor, vicepreşedinte al PNL, este un liberal implicat. Ş în viaţa cetăţenească, şi în viaţa politică. Este mereu acolo unde este nevoie de priceperea sa şi de un sfat. Este un militant, un om de echipă şi ceea ce îşi doreşte mai mult, e ca România să fie o ţară unde normalul să fie firesc. Despre politică, despre România, despre normalitate şi despre prezidenţiale, în interviul de faţă.

– De ce Klaus Iohannis preşedinte pentru încă cinci ani al României?
– Alegerea Președintelui Klaus Iohannis, pentru al doilea mandat, este soluția pentru a face posibilă o altfel de guvernare, o guvernare responsabilă, care să repare toate stricăciunile făcute de PSD și să repună România pe direcția corectă de dezvoltare
care să aducă beneficii pentru toți românii. Este în interesul fiecărui român ca Președintele Klaus Iohannis să câștige alegerile
prezidențiale, pentru că doar Președintele Klaus Iohannis este temelia pe care se poate construi România normală. Klaus Iohannis este garanția unei dezvoltări normale a României și a unui parcurs euro-atlantic pentru România.
Klaus Iohannis este liderul român cel mai respectat, cel mai apreciat, care are cea mai mare capacitate de a influența deciziile pe plan internațional și pe plan european. Este un om care întotdeauna a făcut cinste fiecăruia dintre noi oriunde ne-a reprezentat. Klaus Iohannis are puterea de a uni tot ceea ce este bun și sănătos în societatea românească pentru a construi România pe care o merită fiecare român.

– Ne puteţi enumera cinci mari realizări ale preşedintelui Klaus Iohannis din mandatul 2014-2019?
– Pot să vă enumăr mai multe: în ultimii ani, Președintele Iohannis a dus mai mult decât o bătălie politică, a dus un război cu cei care voiau ca România să deraieze de pe drumul corect. Efortul solidar al cetățenilor, al opoziției democratice și al Președintelui Iohannis a blocat disoluția statului român democratic și restaurația unui regim autocratic. Cel mai important câștig al mandatului președintelui Iohannis este că România și-a păstrat cursul pro-european și democratic. În acest mandat, Klaus Iohannis a lucrat pentru a construi temelia pe care să ridicăm România normală: Datorită președintelui Iohannis, România este un membru activ la nivelul Uniunii Europene și are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunității europene; Relațiile noastre cu SUA sunt la cel mai înalt nivel din istoria lor. Președintele Iohannis a avut două întâlniri foarte consistente cu Președintele SUA, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este tot mai puternic; Datorită președintelui Iohannis, rolul țării noastre în NATO este întărit. La inițiativa sa, s-a ajuns la un Acord politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare la 2%; A inițiat proiectul național România Educată – fundația solidă și predictibilă care a lipsit atâția ani din sistemul nostru de educație; A promovat permanent nevoia de integritate în politică și societate, a susținut lupta anticorupție, iar rezultatul referendumului din 26 mai l-a transpus în Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României.

– Klaus Iohannis este singurul candidat cu un program prezidenţial concret. Care sunt punctele forte pe care trebuie să le ştie românii?
– Programul Prezidențial este un document strategic care oferă răspunsuri la întrebări esenţiale, precum ce ne definește ca națiune, cu ce ne identificăm în lume și în Europa, care sunt obiectivele naționale prioritare și ce avem de făcut pentru a le atinge. Principiile acestui Program dau liniile directoare ale guvernării PNL. Parteneriatul Președinte – Partidul Național Liberal este nucleul care va cataliza toate energiile, astfel încât România să devină un stat funcțional, cu instituții eficiente, în slujba cetățeanului! Statul în slujba cetățeanului – reconstruim încrederea în instituțiile publice! – Prin tot ceea ce face, prin instituțiile sale, statul trebuie să fie în slujba cetățeanului, nu invers. Aceasta este România normală! Românii nu își mai doresc un stat rigid, închistat în propriile mecanisme de funcționare greoaie. Românii vor eliminarea birocrației excesive. Administraţia publică trebuie reașezată pe o serie de valori fundamentale – transparenţă, integritate, echitate, profesionalism, eficienţă și, cel mai important, prevalenţa interesului public. Este necesară reconectarea administraţiei publice cu cetăţenii, prin promovarea unui dialog deschis și onest.
Justiție – Fără compromisuri privind independenţa justiţiei și domnia legii – Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Susținem independența justiției, promovăm profesionalismul, corectitudinea și integritatea funcției publice.Legislaţia în România trebuie să fie suplă, ușor de înţeles și corect aplicată.
Educație – România educată este proiectul unei noi generaţii de cetăţeni implicaţi – România normală înseamnă România educată, cu un sistem de învăţământ echitabil și de calitate, Accesul fiecărui copil la o educaţie de calitate, care să îi ofere premisele unei cariere de succes; diminuarea decalajelor dintre urban și rural, reducerea abandonului școlar; Sănătate – pacientul în centrul sistemului de sănătate – O Românie normală este o ţară în care se construiesc spitale, în care sistemul sanitar este centrat pe asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii medicale de calitate. Solidaritate socială – După ani de guvernare social-democrată, România e prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile. Soluții pentru a stopa această situație de netolerat: Dezvoltare economică pe baze corecte care să ducă la o viață mai bună pentru oameni; Stimularea natalității; Sistem de pensii viabil pe termen lung; Integrarea socio-economică a persoanelor din comunități sărace.
Economie – România normală înseamnă stabilitate economică și creștere sănătoasă pe termen lung. Priorități: asigurarea stabilității și sustenabilității finanţelor publice; Proiecte de buget fezabile, nu bazate pe cifre false cum le-a făcut PSD; Eficientizarea ANAF în colectarea veniturilor; Consolidarea finanţelor publice necesită creșterea veniturilor fiscale către 30-31% pondere în PIB; Recuperarea prejudiciilor din diferite forme de evaziune fiscală sau corupție; Reluarea cu consecvenţă a reformelor structurale, indispensabile pentru creșterea potenţialului economiei noastre: revenirea la criterii de eficienţă în guvernanţa corporativă, regândirea sistemelor administrative din perspectiva utilităţii sociale, dezvoltarea infrastructurilor fizice ale industriilor de reţea, eficienţa și securitatea energetică și diversificarea finanţării economiei prin piaţa de capital. Consolidarea sectorului privat – coloana vertebrală a oricărei economii de piață. Politicile guvernamentale trebuie ajustate conform interesului public și ţinând seama de priorităţile mediului de afaceri. Infrastructura de transport rutier este principala provocare, dar trebuie dezvoltată și infrastructura feroviară, maritimă sau aeriană; Integrarea efectivă a României în Spațiul Unic de Transport European; Investițiile în inovare sunt esențiale pentru modernizarea României; Modernizarea relației stat – cetățean prin digitalizare și eliminarea birocrației excesive; Finalizarea și valorificarea Proiectului BRUA; Deschiderea unui nou coridor de transport al gazului din regiunea caspică, în special din Azerbaidjan, ca punct de intrare pentru gazul importat pe piaţa UE și rută de aprovizionare suplimentară pentru interconexiunea BRUA.
România europeană – sporim beneficiile integrării europene! – Destinul României este legat de Uniunea Europeană, iar parcursul nostru naţional nu poate avea loc decât în cadrul marii familii europene. Aderarea la Zona Euro, cât mai curând posibil, este un obiectiv naţional fundamental și un pas esenţial, atât pentru consolidarea economică a ţării, cât și pentru întărirea rolului României la nivelul european. Aderarea rapidă a României la Spaţiul Schengen este un alt obiectiv esenţial. care va contribui la consolidarea securităţii pentru întregul spaţiu de liberă circulaţie din Uniune.
Acord Politic Național pentru România normală – După aproape 3 ani marcaţi de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eșuat în dimensiunile sale esenţiale — economice, sociale, politice și instituţionale, proiectul pe care Președintele Iohannis îl propune românilor este să construim împreună România normală. România are nevoie astăzi de garanţii privind stabilitatea și predictibilitatea, de o bună colaborare a forţelor politice pro-democratice și pro-euro-atlantice. Acordul politic naţional pentru România normală este răspunsul Președintelui Iohannis la această provocare. Acest document programatic poate deveni baza unei guvernări competente și eficiente, în beneficiul cetăţenilor. Președintele României, în baza milioanelor de voturi acordate de către cetăţeni, are toată legitimitatea de a trasa direcţiile, de a chema alături factorii responsabili, de a identifica oportunităţi, de a mobiliza energii astfel încât obiectivele să poată fi atinse.

– Cum definiţi dumneavoastră „Pentru o Românie normală”?
– Ce înseamnă România normală: în România normală, legea este lege pentru toți. În România normală, statul funcționează pentru cetățean. România normală este România în care se întorc copiii și frații noștri, pentru că își văd un viitor aici, în țară. În România normală, în fruntea instituțiilor ajung oameni pe merit, nu pe pile și cunoștințe. România normală este România puternică în Europa și în lume, un partener de nădejde pentru toți aliații noștri. România normală înseamnă o țară sigură, care le oferă cetățenilor toate condițiile necesare pentru a duce un trai bun, știindu-și copiii în siguranță. În România normală, politica este apropiată de cetățean, iar decidenții înțeleg pe deplin responsabilitatea pe care o au față de români. România normală își protejează identitatea, valorile, patrimoniul și resursele.

– Pe cine vedeţi în turul doi la prezidenţiale şi de ce?
– Ceea ce vă pot spune cu siguranță este că domnul Klaus Iohannis va fi în turul II și va câștiga alegerile prezidențiale, indiferent de contracandidatul său. Nu știu dacă se va întâmpla, dar cred că in turul II, va intra Theodor Paleologu, alături de președintele Klaus Iohannis!

– În această campanie aveţi întâlniri dese cu cetăţenii. Ce vă spun aceştia?
– Mulți români îmi spun că au încredere în Partidul Național Liberal și în Klaus Iohannis și că își doresc să trăiască într-o Românie Normală, în care să fie respectați. O Românie normală înseamnă o Românie în care instituțiile statului servesc
cetățeanul și în care fiecare român este tratat cu respect. O Românie normală înseamnă că în instituțiile publice sunt promovați angajații pe bază de performanță și competențe. O Românie normală este o Românie educată, care oferă copiilor o perspectivă clară de afirmare și promovare în viață prin muncă cinstită și prin performanță profesională.

– La ce trebuie să se aştepte românii de la Guvernul Orban?
– Poziția Partidului Național Liberal a fost prezentată public de o bună perioadă de vreme, este clar că ne dorim un Guvern european, un Guvern normal, un Guvern în care să nu înființezi ministere pentru că ai de promovat niște politruci de la partid. Ministerele trebuie să asigure o coordonare a politicilor publice din domenii foarte clare, unitare, coerente și din acest motiv este normal că îți trebuie 15, maxim 16 ministere, implicit asta înseamnă și o restrângere a numărului de agenții, oficii, autorități care există și o restrângere automată a numărului de Secretari de Stat.

– Unde se află România după 30 de ani de democraţie?
– După 30 de ani de la Revoluție, depășim în sfârșit tranziția și începem construcția României normale. După trei decenii de la momentul fondator al democrației românești, în 2019 România trebuie să intre într-o nouă etapă, una de modernizare în spirit european. Românii au arătat clar că resping mentalitățile pesediste, este obligația noastră să înlăturăm așadar pesedismul din toate structurile societății și să trecem la dezvoltarea autentică a României normale.

– Ce se află pe agenda deputatului Gigel Ştirbu în această perioadă?
– În Parlament, să dezbat și să votez legi necesare pentru bunul mers al țării, iar în regiunea pe care o reprezint ca vicepreședinte PNL, regiunea S-V, să mă implic în campania electorală pentru prezidențiale, locale și parlamentare, cu toată energia și puterea de care pot da dovadă pentru susținerea lui Klaus Iohannis la aleg din noiembrie și candidații PNL la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

– Care este mesajul dumneavoastră, în prag de alegeri prezidenţiale, pentru români?
– Mesajul meu pentru români este să voteze pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din acest an, și Partidul Național Liberal la alegerile de anul viitor, pentru o Românie Normală! Coordonatele pe care vrem să clădim România normală sunt demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în fața legii, cinstea, încrederea, toleranța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.