Acasă Actualitate Procesul ROSAL. Rezolvă Tribunalul Olt pe 15?

Procesul ROSAL. Rezolvă Tribunalul Olt pe 15?

298
       Începutul de an 2019 aducea în atenția opiniei publice un scandal legat de modul cum câștigătorul licitației pentru colectarea și transportul deșeurilor din județ la groapa ecologică de la Bălteni – ROSAL GROUP înțelegea să-și onoreze obligațiile contractuale. O afacere cu bani mulți, mare parte din ei veniți din fonduri europene…
Astfel, proiectul «Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt» a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei) și a ajuns pe mâna unei companii care face casă bună cu neseriozitatea în afaceri. Chiar dacă așa ceva nu se evidențiază în documentele contabile, ea generează neîncredere și reținere. Ce e mai rău, că plata oalelor sparte revine bugetului public!
Amânări succesive, că doar-doar ROSALUL începe treaba…
Contractul, în contextul arătat mai sus, trebuia să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2019. S-a amânat pe 15 ianuarie, pentru a se amâna, din nou, pe 15 martie, pentru a genera ultima așteptare (citiți tot amânare) pe 1 aprilie, dovedindu-se că românii știu ce înseamnă contextul zilei respective, ziua Mondială a Păcălelii.
Concret, ROSAL nu a adus niciodată la Olt 70 de mașini, autocontainere și 90 de mii de pubele necesare colectării gunoiului menajer din tot județul. A avut, însă, la purtător, explicații, tergiversări și motive incredibile de a cere păsuiri și jumătăți de măsură. Cu o presiune imensă, venită dinspre ROSAL, Consiliul Județean Olt nu a cedat, iar prin ADI OLT-ECO a pus punct glumelor proaste, de tip contractual, făcute de compania de salubritate și a decis rezilierea unilaterală a contractului, motivând temeinic incapacitatea operatorului.
ROSAL contestă la Tribunalul Olt! Câștigă pe 15 octombrie?
Avocații sunt oamenii cei mai potriviți în situațiile de conflict, iar când miza este imensă, plata acestora este pe măsură. În consecință, ROSAL Group introduce acțiunea la Tribunalul Olt pentru a-și câștiga contractul și dreptul de operare. Un prim termen a avut loc la începutul lunii septembrie. Nu intrăm în detalii ce țin de pozițiile exprimate în documentele depuse la dosar, chiar dacă o parte din ele s-au scurs în zona publică.
Următorul termen este pe 15 octombrie. Aici lucrurile par de privit cu foarte mare atenție. Sub rezerva anonimatului, mulți spun că acesta ar fi ultimul termen, că Tribunalul Olt va da dreptate ROSAL și va dispune demararea execuției contractului de gestiune a gunoiului menajer din județul Olt.

Evident, fiecare poate să spună ce vrea, dar judecătorul de caz nu trebuie să respingă, nu trebuie să admită aprioric! Prin calitatea sa, el trebuie doar să judece și să dispună în litera și spiritul legii, într-un proces unde reclamantul vrea să legifereze prin puterea lucrului judecat cea mai mare țeapă de natură economică, derulată pe teritoriul județului Olt. Încrederea în justiție trebuie să rămână și după judecarea cauzei ROSAL versus… toată lumea (ADI Oltul, Consiliul Județean Olt și cine o mai folosi, pe parcurs, interesului procesual). Oricum, merită văzut procesul! Pas cu pas, cum s-ar zice, căci au mai fost cazuri când s-a luat curentul, dar rare, ce-i drept.
Oameni neplătiți la ROSAL, de 5 luni…
După eșuarea demarării proiectului la Olt, angajații pentru derularea contractului au intrat într-o stare de așteptare, darm din păcate, o stare de aștepare totală. Au trecut cinci luni, iar oamenii sunt neplătiți. Neoficial, li se spune că sunt în preaviz, iar pe 21 octombrie ar putea să înceteze raporturile de muncă. Însă, tot acestor oameni li se mai spune că pe 15 octombrie se rezolvă la Tribunal și se apucă de treabă. Adică, pe românește, un fel de antepronunțare.
Contactat telefonic, directorul tehnic al ROSAL de la Slatina, Mircea Cioroiu, confirmă restanțele salariale, dar spune că nu depinde de el așa ceva. Și omul are dreptate…
Și, nu ar fi numai această restanță pe care o are ROSALUL. Chiriile de la spațiile luate în folosință în Slatina sunt și ele neplătite, pentru că, și aici lucrurile chiar așa stau, nu există activitate. Dar există așteptarea zilei de 15, când toată lumea spune că se rezolvă la Tribunalul Olt. Cam siguri pe ei cei care spun așa ceva. Încă o dată, un motiv pentru a vedea cu atenție ce se întâmplă pe 15 octombrie 2019.
Până atunci, 23 de oameni, tot atâtea familii, așteaptă, în zadar, de cinci luni, plata salariului. Care nu mai vine… Asta, pentru că cei care decid în ROSAL îi privesc pe aceștia, din păcate, ca pe o parte din produsul specific activității. Altfel, nu ar trebui să se întâmple niciodată așa ceva!
Și, să nu uităm: miza acestei afaceri, dincolo de penalitățile reciproc invocate, este de aproape 32 de milioane de euro. E drept. În această sumă sunt incluse și investițiile făcute în halda de gunoi de la Bălteni și cheltuielile alocate stațiilor de transfer și nu numai. Dar, până la urmă, afacerea ROSAL versul Județul Olt nu trebuie tratată cu emoție pe 15 octombrie la Tribunalul Olt! Doar cu multă celeritate, echidistanță și respect necondiționat față de litera și spiritul legii.
Articolul precedentPSD OLT reacţionează!
Articolul următorPaul Sănescu: „Moțiunea de cenzură pică! România are nevoie de stabilitate.”

1 COMENTARIU

  1. Multumim ZIARUL DE OLT pentru promtitudine si pentru acest articol, in numele tuturor angajatilor de la ROSAL GRUP – Sucursala Slatina, batjocoriti de Directorul General al SC ROSAL GRUP SA, Bogdan Niculescu si de rudele acestuia, „unsi” directori in toate departamentele acestei firme, care nu au habar ce cauta pe aceste functii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here