Acasă Editorial Despre alegeri… Rânduri care poate nu s-au scris…

Despre alegeri… Rânduri care poate nu s-au scris…

369
A trecut, iată, aproape o săptămână de la scrutinul de duminică, 26 mai 2019, și pare că s-au spus toate. Abordările au fost multiple, în condițiile în care trăim într-o societate invadată excesiv de canale de cominicare…
Chiar și așa, rândurile ce vor urma, idei, frânturi de observații, reprezintă imagini decupate din ceea ce a fost ziua când românii au gândit și au acționat altfel decât i-ar fi vrut unii și mai mult decât și-au dorit alții…
Alegerile nu au fost pierdute de Dragnea, ci de un partid blocat în cel mai absurd proiect politic de după 1989. Când vorbea liderul, chiar dacă transmitea inepții, toată lumea susținea la unison…
Victoria nu aparține liberalilor, așa cum, de patru zile încoace, spun toți. A fost componenta esențială a votului negativ. Cel mai puternic vot negativ din 90 încoace. Iar cetățenii, cei care au votat, au gândit cu câteva procente în plus, o matematică interesantă: sunt în potriva celor de astăzi, dar vreau să votez cu cei care au cele mai mari șanse să-i învingă…
Marele câștig al acestui scrutin este Alianța USR-PLUS. Nu suportă comparație această structură cu forțele efemere, satelitare de până acum, gen PPDD, PRM… E altfel acolo, sunt oameni veniți chiar dintr-o altă lume, unde politica nu se bazează, deocamdată, pe principiul de funcționare al unei agenții de plasare a forței de muncă, cum a devenit PSD-ul de astăzi…
De acum încolo, rămâne de văzut dacă învinșii au învățat ceva. E cel mai interesant spectacol. Primele semnale spun că nu, atât timp cât Dăncilă se ferește să-i trimită acasă pe Teodor Meleșcanu și Carmen Dan…
Traian Băsescu iese frumos din ultima sa bătălie. Face pragul la europarlamentare, cu o idee, mai degrabă decât cu un partid…
Cum poți să mai fii Călin Popescu Tăriceanu – președinte al Senatului, când și acum îți dă cu virgulă și rămâi sub pragul ușii de la beci…
Aici, pe plan local, iertată-mi fie poziția, dar a murit vremea listelor de partid. O muncă inutilă, căci oamenii, chiar dacă ți-au semnat, nu au mers mai departe să susțină un proiect în care nici cei care-ți vroiau votul nu cred…
Când unii spun „victorie”, la Olt, e doar dovada unui drept de exprimare. Însă, tocmai aici e frumusețea democrației: poți să spui ce vrei…
Ar mai fi și falimentul banului public, risipit pentru a cumpăra indulgențe. Pe pariu că peste jumătate din poporul bugetar, răsplătit de Dragnea, nu a votat cu PSD. Un exemplu: am văzut o pagină de facebook a doctorului Grămăticu de la Spitalul Slatina. Degajat, după ce i s-a mărit salariul, medicul respectiv a devenit deja un editorialist de excepție. Antiputere, antisistem….
Dacă cineva din zona politică vrea să și gândească, să încerce o analiză, să vadă de unde vin voturile USR la Slatina, Caracal, Corabia, Drăgănești, pentru a găsi explicații și a rezolva de pe acum dilema, din perspectiva alegerilor viitoare…
Paradoxal, luni după alegeri, PSD Olt a ieșit bine, fără condamnarea lui Liviu Dragnea, discuțiile la primul CEX după scrutin ar fi stat altfel…
Un premiu de excelență, post-alegeri, îl merită Vanina Badea, președintele PMP Olt, cea care, lipind personal afișe prin satele Oltului, a reușit să aducă pentru PMP un scor excepțional. Cu voturi curate (fără liste, fără emoții)…
Ar putea fi titlul unui film: „de ce pierde PSD alegerile la Scornicești?” Aș răspunde parțial la această întrebare: din prea multă organizare, din prea mulți șefi și din… alte motive…
Miracolul post-alegeri ar fi ca după prima săptămână liberalii să rămână o echipă și să vină cu un program de guvernare județeană, în care să includă acele lucruri pe care le vor oltenii și nu înseamnă numai asfalt, apă și canalizare…
Ar fi o sugestie a unor politicieni care pot să înțeleagă: a coborî din turnul de fildeș și a merge printre oameni, nu trebuie privit ca pe o sarcină de serviciu, ci doar o normalitate…
Să fugi de adevăr, e dovada prostiei politice. Am întâlnit și pesediști care nu vor să înțeleagă că în lacătul rezultatului de la alegerile europarlamentare se află și o cheie de control pentru viitoarele alegeri locale…
Am văzut, însă, liberali care cred că valul ăsta devine un bun de folosință personală. Deja se fac liste pentru instituții, se angajează secretare și se organizează licitații publice pentru viitoarele comisioane ce vor da noua baronime din noii poli de putere…
Altfel, nu zâmbiți în preajma liderilor PSD! Măcar pentru o perioadă! Pe unii îi enervează la culme, că uneori, chiar și oltenii gândesc fără să le ceară voie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.